Етажната собственост - ремонти, пари и... скандали

Експерт коментира как да се оправим със сприхавите съседи
Обновена: 22 юни 2018 08:29 | 19 юни 2018 21:11, Красимир Ангелов
25

13258 гледания   |  Още видео

Събранията на блока са едно от най-омразните неща за живущите в него. Всеки един от нас е ставал свидетел на ситуации, при които винаги има разправии между живущите. Напрежението е особено високо, когато се урежда въпросът кой колко трябва да плаща в блока - за асансьор, за чистачка... и за ремонт.

Твърде малко хора обаче знаят, че всъщност съществува Закон за етажната собстевност, който урежда всички тези проблеми. В сезона на ремонтите идва и сезонът на скандалите в блока. Знаем ли как да уредим законово несъгласията в жилищната ни сграда - в студиото на "Директно" коментира Ангел Вангелов, екперт в сферата на професионалните домоуправители.

"Според мен много хора знаят за същестуването на този закон, но по една или друга причина не искат да се запознаят с него. Хората, които не искат да участват в нищо градивно във един вход, правят всичко възможно това да остане така", сподели Ангел Вангелов.

За да се извърши обновяване на един вход, не е необходимо 100% съгласие от страна на живущите в него. За да се изпълни желаното, е нужно мнозинство от 67%. Какво става обаче, когато мнозинството вземе решение, но останалите откажат да платят?

"Това е проблемът - хората, които не искат да участват, отказват да платят и започват скандали.", коментира още експертът. В тези ситуации законът предвижда различни санкции за хората, които отказват да спазват общия ред и да се съобразяват с общите събрания.

"За да се стигне до санкции, първо трябва да се изпълнят редица изисквания и да са налични много документи, тоест сградата да е административно изрядна. Едва тогава може да се поиска съдействие от общината", обясни Ангел Вангелов.

Разходите в блока се разпределят по различен начин. Битува схващането, че който живее на ниските етажи, плаща по-малко за асансьор. Така ли е наистина?

"В закона такова нещо няма. Общите инсталации, в това число и асансьорите, се поддържат от всички. Това значи, че без значение на кой етаж живееш, трябва да плащаш за подръжката на асансьора. Този тип разходи са така наречените комунални разходи и се разпределят на база брой живущи", коментира в "Директно" експертът в сферата на професионалните домоуправители.

Коя е крайната мярка за тези, които не спазват реда и могат ли действително да бъдат изведени от блока? Вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз съм в блок от години домоумправителя не ни признава плащам си всичко а тои си прави събрание на втория етаж и третия е това домоуправител лие питам аз иначе се те са с приоритет кои орал кои му копал е такова е блокова идилия
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз затова съм в къща, утре да ми падне на главата - знам кой е виновен
5
4
 
17
 
! Отговори
до анонимния глупак преди 4 месеца
С тези мисли можеш да живееш единствено в обора на майка си, където си се родил!
4
39
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
SHTE GIVEYA NA PARVIAT ETAG I TREBVA DA PLASHTAM ZA ASANSIOR I REMONT NA POKRIVA-NIKOGA KOITO IZPOLZVA ASANSIORA I NA KOITO MU TECE POKRIVA DA PLASHTA.
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Друго си е да си ,, екперт" в сферата на професионалните домоуправители
ха, ха, ха.!
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Закона е пълен фушш
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе закона уреждал нещата глупости ! Двайсет селяка нещата да дават пари плащат по 7-8 лева и как ще оправим входа не ми е ясно