Етажната собственост - ремонти, пари и... скандали

Експерт коментира как да се оправим със сприхавите съседи
Обновена: 22 юни 2018 08:29 | 19 юни 2018 21:11, Красимир Ангелов
25

20029 гледания   |  Още видео

Събранията на блока са едно от най-омразните неща за живущите в него. Всеки един от нас е ставал свидетел на ситуации, при които винаги има разправии между живущите. Напрежението е особено високо, когато се урежда въпросът кой колко трябва да плаща в блока - за асансьор, за чистачка... и за ремонт.

Твърде малко хора обаче знаят, че всъщност съществува Закон за етажната собстевност, който урежда всички тези проблеми. В сезона на ремонтите идва и сезонът на скандалите в блока. Знаем ли как да уредим законово несъгласията в жилищната ни сграда - в студиото на "Директно" коментира Ангел Вангелов, екперт в сферата на професионалните домоуправители.

"Според мен много хора знаят за същестуването на този закон, но по една или друга причина не искат да се запознаят с него. Хората, които не искат да участват в нищо градивно във един вход, правят всичко възможно това да остане така", сподели Ангел Вангелов.

За да се извърши обновяване на един вход, не е необходимо 100% съгласие от страна на живущите в него. За да се изпълни желаното, е нужно мнозинство от 67%. Какво става обаче, когато мнозинството вземе решение, но останалите откажат да платят?

"Това е проблемът - хората, които не искат да участват, отказват да платят и започват скандали.", коментира още експертът. В тези ситуации законът предвижда различни санкции за хората, които отказват да спазват общия ред и да се съобразяват с общите събрания.

"За да се стигне до санкции, първо трябва да се изпълнят редица изисквания и да са налични много документи, тоест сградата да е административно изрядна. Едва тогава може да се поиска съдействие от общината", обясни Ангел Вангелов.

Разходите в блока се разпределят по различен начин. Битува схващането, че който живее на ниските етажи, плаща по-малко за асансьор. Така ли е наистина?

"В закона такова нещо няма. Общите инсталации, в това число и асансьорите, се поддържат от всички. Това значи, че без значение на кой етаж живееш, трябва да плащаш за подръжката на асансьора. Този тип разходи са така наречените комунални разходи и се разпределят на база брой живущи", коментира в "Директно" експертът в сферата на професионалните домоуправители.

Коя е крайната мярка за тези, които не спазват реда и могат ли действително да бъдат изведени от блока? Вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Ме4о до Саева преди 2 часа
Абе госпожо, абонамента на асансьора е 720 лв на година. Ако всички се откажат и остане само дядото от 8-мия етаж, какво правим!?
Блока е блок , не е къща , да ми говорите за партери!
33
0
 
0
 
! Отговори
Савева преди 1 ден
Живея на. партерен етаж. По никакъв начин не ползувам асансьор.Но ми поискаха 75лв.за смяна на въжета.не ги платих.но очаквам санкция.Сега вървят предложения за промяна на закона.Надявам се депутатите да проявят разум и не ср подадът на лобито на домоуправителите ,защото ги мързи да разделят, разходите .докога ще сме солидарни здравна система,пенсионна система,сега и етажна система
32
0
 
0
 
! Отговори
Емили преди 2 месеца
Във входа в който живея от 1 година на сам ежедневно се оставя вратата на асансьора отворена на един от етажите,като се изправя колелото на вратата. Днес домоуправителя на своя глава е спрял асансьора. Има ли това право? Живея на 6 тия етаж и имам дете с 100% увреждания заради ,което имам и персонално инвалидно парко място пред входа. Обречени сме да си стоим в къщи,което е невъзможно. Как да постъпя в случая? Моля за бърз отговор и помощ!
31
0
 
1
 
! Отговори
Гери преди 3 месеца
До Анонимен
Ако се спазват законите: Закона за управление на територията/ЗУТ/ и наредбата към него за задължителното монтиране/изграждане/ на асансьор, Наредбата за техническата подръжка на асансьорите , Закона за собствеността/ЗС/ и наредбите към него, Закона за управлениеетажната собственост /ЗУЕС/ и т.н. няма да я има тази каша: този от блока така казал, другите така приели, както им изнася и всичко в това в противоречие със законите!Според наредбата- могат да спират асансьор само тех.неизпр
30
0
 
4
 
! Отговори
Бл-д- продължение преди 4 месеца
Примери за потвърждение на горното "Елоново" бл.бл. 83,89,145 и др.
Вие, не правите разлика между:Чл. 11. (1) Общото събрание:т.5. ОПРЕДЕЛЯ размера на паричните вноски за разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата; чл.51,ал.1 - разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата се РАЗПРЕДЕЛЯТ..."О.С.определя-21 апар.Х3,50 лв.=73,50 лв.; живущи в бл.56 чов. Вие и касиера радпределят: 73, 50 лв:56=1,31 лв./чов.
Вие, нямате право да нарушавате закона!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
Бл-д- продължение преди 4 месеца
Не спазвате и свързаните Допълнителни разпоредби
§ 1. По смисъла на този закон :11. (предишна т. 9, изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) "Разходи за управление и поддържане" са разходите за консумативни материали, свързани с управлението, за възнаграждения на членовете на управителните и контролните органи и за касиера, както и за електрическа енергия, вода, отопление, почистване, абонаментно обслужване на асансьор и други разноски, необходими за управлението и поддържането на общите части на сградата.
28
0
 
3
 
! Отговори
Бл-д преди 4 месеца
Г-н Ангел Вангелов, Вие като "професионален" домоуправител също не спазвате закона! Вие събирате таксата за Вас и за чистачка по равно на брой апартамент в нарушение на ЗУЕС.Чл. 51. (1) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. – ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят..
27
2
 
1
 
! Отговори
Саня преди 5 месеца
До Елизабет Грешката е в системата, че на времето изкараха Сульо и Пльо от селата, докараха ги в града, обезлюдиха селата. Заселиха ни в тия блокове, а сега се чудим как да се оправяме.
26
1
 
1
 
! Отговори
Елизабет преди 5 месеца
До Анонимен - Пенсионерът, който не иска да плаща е със 700 лв. пенсия, постоянно ползва асансьор, хвърля угарки по земята пред входа и се инати. Прави останалите на глупаци. Пълен ***, от дума не разбира, всичко ни прави на инат. Жена му и децата му са вдигнали ръце и избягаха от него по чужбина и по други градове. Как може да се справиш с такъв?
25
1
 
5
 
! Отговори
Бл-д преди 6 месеца
Ако статията е от Ангел Вангелов представитела на Кедрон 7 в Благоевград, то аз съм имала среща с тях и установих, че не са никакви професионални домоуправители. Оказа се, че не познават ЗУЕС, и се наложи аз да им обяснявам, че разходите за управителя и за чистачка, които те ни определяха, се разпределят на броя на членовете на домакинствата,/ съгл. разпоредбите на чл.51 във връзка § 1 т.11 от Допълнителните разпоредби на ЗУЕС/, а не както на практика те ги разпределят- на брой апартамент.
24
0
 
2
 
! Отговори
али преди 8 месеца
До Анонименаз имам питане ; живея в малък блок с 8 апартамента .до покрива нямам достъп , защото на последния етаж съседите го ползват , няма стълби ,няма врата за покрива и ако искаш да го видиш поне им се звъни на вратата.....налага се ремонт по някога и те го правят, но мърморят, че никой не дава пари......редно ли е при това положение живущите да плащат за ремонт...
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"K'во пише в закона..." "Toва до к'во води?" журналист :D
22
3
 
11
 
! Отговори
наясно преди 9 месеца
Много са собствените мнения из входа и трудно се консолидират в едно. Но това, че закона казвал, че асансьора е обща част и тез, които не го ползуват също плащат част от поддържането- на практика го няма никъде. Виждал съм заключени и зазидани врати на асансьори до 3-ти етаж, така нежелаещите да го ползуват, съответно да плащат са доказали пред останалите, че не ползуват. Просто закона е недодялан по отношение на асансьорите, както много други неща в Бг. Това все пак не е покрив или канализация.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ние изпатихме така,

По сегашния закон можете да я осъдите да си плати разходите за ремонта в общите части, ама много малко хора се навиват да го правят, за да "не си развалели отношенията".
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя със сателитната чиния, според ЗЕС трбва да поиска съгласие от Етажната собственост за ползването на общи части, какъвто е покрива. Вероятно по стар бг обичай не го е сторил. Не че чупещите са хора, напротив, не са! Но ако и той не е направил нещата както се следва, то работата е "фани единия, удари другия".
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 17 от 12

Ами нашата жилищна кооперация като е малка и се състои от 8 апартамента, два от които са на онази кокона, дето няма ни дете, ни коте? В останалите 6 апартамента живеят семейства с деца, никой не е богаташ, но всяко семейство даде по 100 лв, за да платим вместо нея!
Всеки отделен случай си има специфика! Ако в блока има над 100 апартамента, тогава всеки от собствениците може да даде по 1 лев, за да се съберат стотината лева, липсващи на пенсионера, който ти имаш предвид.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като чета такива неща и мога само да се радвам,че живея в къща.Един приятел беше сложил сателитна чиния на покрива на блока,в който живее и му я бяха счупили.Без изобщо тя да пречи на някого.Само да му направят мръсно.А не е имал и конфликт с някого.
17
3
 
32
 
! Отговори
До 1 преди 9 месеца
В блока на мои роднини живее семейство, което има собствен магазин за готово облекло, карат джип, живеят охолно, но от години не бяха плащали за асансьор.
Пет човека са - съпрузите, двете деца и тъщата, живеят на един от последните етажи. Блокът е 16 етажа. Платиха си дълга едва когато в асансьора сложиха чип и им казаха, че няма да им дадат нито един, ако не се издължат. Дългът им беше станал малко повече от 1 000 лв! Ама го платиха веднага, когато видяха, че ще трябва да катерят пеша 12 етажа!
16
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Tъпyгepи смрадливи! Значи нямате нищо против, с вашите данъци да храните многодетната челяд на , да разрешавате на политиците да ви яздят и крадът като хайдути, но заради това, че някой български пенсионер не е участвал в парите със стотина лева, ще му скочите?!?!? Не мога да кажа друго, освен че ме радва предстоящето затриване и изчезване на тоя мизерен бг етнос!
15
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 4

Можеш да се споразумееш с останалите, за да не плащаш асансьор, след като не го ползваш. В това има логика.
Но покривът е обща част и трябва да плащаш за поправката му и ти. Защото ако протече, влагата ще тръгне по бетона и може да избие във всеки апартамент, включително и в твоя.