Майките на деца с увреждания: Палатковите лагери остават до петък!

За репликата на премиера: Човек да си мери приказките
13 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
58

Майките на деца с увреждания ще запазят поставените палаткови лагери в столицата и още няколко града до петък, когато социалното министерство трябва да излезе с официално становище по предложения законопроект за личната помощ и да предостави финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане. Ако до петък това не стане, протестът ще се разрасне, заканиха се майките.

След заявката на премиера Бойко Борисов, че очаква конкретни предложения за решение на проблемите на хората с увреждания, завърналият се на поста министър Бисер Петков покани майките на среща, за да обсъдят подготвения от тях и омбудсмана Мая Манолова законопроект за личната помощ.

Още по темата

След нея Петков обяви, че до петък министерството ще представи свое становище по законопроекта, а майките обявиха, че протестите в палатковите лагери продължават, докато не бъде гласуван исканият закон.

На репликата на премиера - "този проблем да се реши, че да ми се маха от главата", майките коментираха, че думите малко са ги позасегнали. "Премиерът Борисов е спонтанно емоционален, вярвам, че това изказване не е злоумишлено. Човек трябва да си мери приказките и ние сме емоционални, и реагираме по-остро", обясни пред Bulgaria ON AIR Валентина Казанджийска, която е майка на дете с увреждания.

"Най-важното е, че премиерът Борисов ни чу и започна да ни разбира, макар и по трудния начин. Надяваме се да се получи диалог, защото каузата е изключително значима. Става въпрос за приемането на закон, който ще спаси човешки животи и ще помогне на инвалидите в България", каза още е майка.

Според изчисленията на омбудсмана личната помощ ще струва около 200 млн. лева годишно, но според разчетите на министър Петков почасовата асистентска услуга за 80 000 лица, които имат нужда от чужда помощ, ще натовари бюджета с допълнителни 300 млн. лева годишно.

В понеделник министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подаде оставка, която бе приета от Бойко Борисов. Ден по-късно обаче премиерът реши да остави Петков на поста, за да продължи диалога с протестиращите родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Билета е толкова скъп, защото е купен няколко дена по-рано въпреки, че всички те са знаели за тази конфереция повече от 6 месеца по-рано !!!! Вероятно има игра с фирмата, която купува билета, защото тя взема процент от цената му - ако го купи 6 месеца по-рано ще струва сигурно 6 пъти по-евтино но не - фирмата трябва да се нагуши - ето къде отиват средствата и всичко това на ваш гръб !!! Подадох сигнал за корупция на техният сайт - направете го и вие, правете го при всеки съмнителен случай !!!!
45
3
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Прочетохте ли какво прави заместничката на министър Бисер Петров - Росица Димитрова , докато вие стоите с децата ви в инвалидните колички пред парламента, борейки се за справедливост ? Ами използвала е правото си (понеже била зам.министър) да изиска билет за бизнес класа закупен от нас и от вас за почти 9000 лева за пътуването й в Ню Йорк на конференция, на която да представя "положителния опит и постигнатите резултати в България за правата на хората с увреждания" ?????? Билета е толкова скъп, защото е купен няколко дена по-рано въпреки, че всички те са знаели за тази конфереция повече от 6
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен 7 преди 5 години
Уважаеми родители !Дайте голяма гласност на проблемът, специялно в европа.Привлечете вниманието на европейците , вие имате права не само задължения , права на европейски граждани, ако трябва съдете държавата на европейският съд .
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен 7 преди 5 години
Задължение на държавата е грижата на социално слабите и на хората с увреждания! Заплата за родител или лице определено от медицинските служби което се грижи и предружава детето в училище, също така осигурен транспорт. Така е в Германия и в мн. страни на ЕC.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вони....какво удоволствие изпитвате да пишете толкова зловонни коментари? За първи и последен път пиша коментар...но тук просто вони и не мога да го отмина.Вони...Вони на неудачници! Нали си здрав, красив и умен! И "силен"! И "мъж"! Бори се! ..Или подхранваш дребната си душица с мъката на хората! Ами храни я! Никой не иска зловонните ти мисли! Прибери си ги!...Е, да си жив и здрав и да ти минават дните в такава воня. На теб ти харесва, Неудачнико!Ако си човек на място най малкото ще подминеш
41
3
 
0
 
! Отговори
От долния преди 5 години
Над 27*********Грешка на пръстите. Не желая да обидя никого. Самият аз съм жертва на тозе ефект. Просто е тъжно и жалко...
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките майки на деца с увреждания с малки изключения са раждали над 37 годишна възраст. Феминизма ви разбърка главите и сега всички обвиняват държавата. Много объркани и не особено образовани хора напоследък се въдят. От главите си патитеЧ! Като слушате феминистките сега страдате и децата ви страдат. И внуците и правнуците ви ще страдат! Късното раждане има акумулативен ефект с поколенията и ще става по - зле. Заради феминистките ще страдате повече и по - скъпо ще ви става здравето...
39
2
 
4
 
! Отговори
съпричастен преди 5 години
От време на време се организират рожденни дни и частни партита, но не съм видял да се организират събития според информацията за дейността описана на сайта им.Вярно, на сайта им пише, че са "Съпричастни"Е, и аз мога да съм съпричастен и да ми плащат с години...
38
2
 
5
 
! Отговори
съпричастен преди 5 години
По цял ден се пие кафе и до сега не съм видял да се посещава от болни хора. Имат един стар и изгнил микробус, качен на трупчета и се припалва веднъж на 3 месеца колкото да не умре...Много жалко за такива хора.възмутен съм.
37
2
 
12
 
! Отговори
съпричастен преди 5 години
Смело мога да заявя, че в БГ има много НПО (Неправителствени организации), които сами "цицат" и не извършват дейност. Заа миналата година държавата е отпуснала 4 милиона лева за такива организации.Мога да дам пример с организацията banmz.eu/bg/, които се помещават в триетажна къща в кв. Надежда (отпусната от общината безплатно, разбира се) обърнали са го на кафене, където никой не влиза и ползват имота като вила. С кучета, пилци и други гадинки. Продължение..
36
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата с увреждания са в пъти по-полезни на обществото от озлобените оскотяли нещастници като повечето коментиращи. Смешници, не забравяйте, че утре ако не дай си боже останете инвалиди, същите вие ще ревнете, че държавата не ви дава парички и асистенти, така че тихичко там.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОтговорА този увреден възрастен няма ли кой да се погрижи за него, за да спре да си сипе помията тука.
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОтговорИ какво те бърка теб това бе, ***, ти ли ще плащаш? Държавата снася торба пари на малолетни ромки да раждат по 20 деца, а тия изтерзани български жени са ти големия проблем. Отиди в някой дом за деца с увреждания като доброволец за една седмица да станеш свидетел на такава трагедия, че цял живот ще си травмиран и тогава философствай, ***.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думата"*зрод" е съвсем безобидна на фона на болшинството коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Не се ядосвай, всичко се връща в тоя живот и тия хора ще разберат от първо лице кой лежи на гърба на обществото и кой не.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стивън Хокинг в нито един момент от живота си не е легнал на гърба на обществото??Имал е достъпна градска среда, осигурено му е образование, лекарства, асистент, работа преди да започне да се издържа сам. Точно това у нас липсва и затова хората протестират. А хора които изобщо нямат и понятие по темата сипят жлъч и злобни коментари по темата. Всеки ден виждам бездушието в очите на болшинството у хората, така че просто се замислете преди да си излеете злобните душички в този сайт.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОтговорНапротив, има го. Хубаво е да се изказваме подготвени.
29
12
 
4
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
До Анонимен 26 То па голяма полза видя човечествота от Стивън Хокинг.Единствената истина която казва е ,че няма Бог.
28
10
 
19
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Жена 18 Човешко е да се помага на хората в нужда... Така е . Тук обаче не става дума за помощ , а за пълна издръжка от държавата , плюс заплата на майката. Това го няма и в Скандидавските държави с най силна социална политика.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбраха че положението е безнадеждно и нищо няма да стане и се отказват. С тактиката с протакането и оставката на Петков беше за печелене на време и ГЕРП успяха да ги разделят и стачниците вече не са единни.