Споделеното пътуване в България – удобство или риск?

Съвет: Проучвайте внимателно профила на шофьора
Обновена: 22 юни 2018 08:29 | 19 юни 2018 18:15, Анисия Иванова
32

Споделеното пътуване набира все по-голяма популярност у нас. Само чрез интернет търсачките може да намерите хиляди платформи, чрез които да си осигурите бърз и лесен достъп да определена желана локация.

По този начин от две години пътува и любителят на екстремни преживявания Ивайло Вълчев. Така той се е запознал с хора от различни професии – от режисьор до модел и от прокурор до треньор на спортен отбор.

"Винаги, когато реша да пътувам по този начин, внимателно проучвам профила на шофьора, който предлага пътуването", споделя Иво, който е чувал не малко истории от негови познати, които са били "на косъм" от рискови ситуации. Една от тях била с момиче, станало вероятно свидетел на незаконна сделка с наркотици.

На изнервен и притеснителен шофьор попада Денислав Чолаков, който често пътува споделено от София до Пловдив, тъй като там живеела неговата приятелка.

"Помня, че имах случай, в който собственикът на автомобила караше много бързо. Направихме му забележка и в крайна сметка се поправи", казва още Денис.

Повече за рисковете, които крие споделеното пътуване и защо все повече млади хора го предпочитат - вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера, къде е Киро на кирия от това споделено пътуване. Как ще пусна произволни индивиди да ми се качат в колата?Нали, зарежи, че вместо обичайния разход от 5-6 на 100км, заради още трима пътника по 80 кила средно и с по 15 кила багаж, разхода ми ще хвъркне на 7-8/100, щото и климатика ще се мъчи повече. А че окачването ми ще се строши два пъти по-бързо е съвсем отделен въпрос. И още има. И накрая какво - да спестиш 20 лева, си се набутал поне 30...
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българинът му е трудно да приеме, че когато едно *** стане на 18 и мама и тате имат пари да му купят кола, те не го правят. Също и че влак в 7 сутринта може да е пълен с хора с куфарчета и костюми. Или пък че кмет може да ходи на работа с колело. Въпрос на организация и вече установени норми, в които това дали имаш кола, каква е тя, и къде ходиш с нея не е признак на социално положение.
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПОДЕЛЕНО ПЪТУВАНЕ САМО В ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ
28
4
 
10
 
! Отговори
Грийнмен преди 5 години
Аз имам две Тесли с 0 грама CO2 емисии и едно Порше хибрид 12 г. CO2 емисия, но винаги пътувам споделено, колите ги държа в гаража. Просто ми харесва да се запознавам с нови хора - зидари, кофражисти, масажисти, фризьори, багеристи, трактористи и всякакви интересни хора, това е едно преживяване. Пък и така съм френдли към околната среда, трябва да се грижим за околната среда.
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаше нормален обществен транспорт и хората не бяха бедни нямаше да има нужда от това. Ползата за ополната среда ако 100-200 човека пътуват споделено е съмниелна, те така и така единия няма кола. А вредата от хората които са останали без работа - евентуалните служители в обществения транспорт - е многи по голяма от няколко грама CO2, злобата, омразата, унинието и зависта която се дишат по улицата е по страшна от CO2 емисиите и те ще съсипат планетата, а не емисиите CO2 които също са вредни.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представяш ли си, че пък хората могат да бъдат толкова заблудени, и да си мислят че природата не може да се погрижи сама за себе си, и някакви еколози взели, че я осиновили горката майка природа и решили да се грижат за нея със "споделени пътувания", и да казват на другите как да живеят - лет'с гоу гриййн бейби, йе йе! Едно цунами или едно земетресение и нищо няма да остане от вас.
25
8
 
9
 
! Отговори
sharing economy преди 5 години
Споделената икономика е бизнеса на прекариата. Типичен пример е Uber - хора които нямат достатъчно пари да развият таксиметров бизнес предлагат таксиметрови услуги на хора които нямат доататъчно пари за нормално такси. Егати и бизнес-модело! От цялата работа печели само интернет платформата която за всеки превоз цака процент, а другите си остават със "запознанството на интересни хора", даже шофьорите може и на загуба да са ако сметнат всички разноски по амортизацията на колата, застраховки...
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПредставяш ли си, че пък на някой може да му пука за околната среда и да не му се диша софийски въздух? Защо ли в западна Европа 90% от хората си имат колелета. От беднотия е сигурно. Или пък, че на някой не му се пътува 4 часа сам с радиото.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мизерията и кризата си казват думата по целия свят. Средната класа се стопява, няма пари, кинти няма. Дори в богати срани като западна Европа и САЩ вече има споделяне, не само на пътуване ами и на много други неща - sharing economy. Представяте ли си през 70те когато в САЩ е имало средна класа и да имаш кола и да пътуваш не е било никакъв проблем някой да практикува подобни щуротии и да се оправдава, че така се запознавал с много хора.
22
2
 
10
 
! Отговори
патка преди 5 години
До шматкаСлагат ти минуси защото и да си роден в град, не си гражданин! В Германия услугата се ползва от десетки години. Има също споделени коли и много други споделени неща! Студентите развиват всякакви дребни бизнеси без никой да ги обезспокоява, тъй като при доход под 1000 евро не дължат данъци! Според мен си или шофьор на маршрутка или негов роднина и те е яд, че ще секне далаверата. Отделно съм сигурен, че се отчиташ "до стотинка". Държавата е така заради злобари като теб И последно КТБ !!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя па даже и с претенции да са нормални спътниците му, ама нормални според неговото определение за нормалност.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И само още да добавя, че съм чувал случки при които пътници по средата на пътя изваждат автомати изпод дрехите си.Нищо не са правили на шофьора, не са заплашвали, не са отвличали, не са насочвали оръжие към него, но въпреки всичко това си е притеснително, да се случи на човек.
19
3
 
6
 
! Отговори
фанахте го преди 5 години
То тоя московски ли е кожодеровски ли е... и другите си мислят ,че дрането може да е безкрайно ,ама леко да не преядете щото като гледам взехте да повръщате .Накрая тук таме някой *** таксиджия ще си плаща от страх- всичко друго ще ви тегли по една и това е--,па вие си правете акция след акция и вдитаите глобите до безбожие ,може ли да сте толкова прости да имате глоби по 3 хил .лева и по големи за шофьор бе -нормални ли сте, в някакъв сън ли живеете.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шматко, това го има във всички бели държави, известни с това, че плащат много данъци. А като превозваш приятел или взимаш стопаджия плащаш ли данък? Част от проблемите на здравеопазването и на образованието са точно, че няма конкуренция и са донякъде монопол. В случая имаш избор- автобус, влак, такси или по-евтин превоз. Подбиваш нереалистичните цени на монополна автобусна компания в малък град, която няма конкуренция и си позволява да дере пътниците си, които нямат друг вариант.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всякакви алтернативи на големи фирми е трън в за.ника:) Споделеното пътуване е чудесен вариант да пътуваш евтино, комфортно и планирано. Винаги има риск, разбира се. Но то с какво ли няма. Тук поне може да провериш шофьор и компания и да избереш. В рейса като ти се кльофне стадо *** съвсем нямаш избор.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътувал съм така. Удобствата са много - не се возиш в мръсен автобус, по-малко хора ти кихат, кашлят, пpъцкaт, секнат нос и т.н.Има и някои лоши неща - примерно най-кофтито за мен е било агресивен шофьор. Не, че не мога да му нацепя една тупаница, но не е това решението. Примерно имаше един, който се представя като "Хосе", подмазва се на пътуващите момичета, благоугодничи им и на мен лично ми е супер съмнителен. Когато някой е шофьор и пътува с гаджето си, също е зле - много комплекси излизат..
15
11
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
ХехеСлагат ми минусиНе се чудете защо сме на този хал.Народопсихология.След като ми е по евтино м.айната им на данъците.ШебециИначе искате по добро здрвопазвне образование армия....
14
2
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Търси се една студентка за споделено пътуване, една щото съм с колело и ще се вози ва рамката
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който му е удобно го ползва, който не му е удобно не го ползва *** журналисти, къде няма рискр не се ли возите в кола, не носи ли риск дори и вие да сте шофьорите И на пешеходна пътека да пресичате може да ви сгази някой. Чакаме статия пешеходните пътеки удобство или риск. Офцееее!
12
15
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Това споделено пътуване ли е или бизнес.Май е бизнес.Без данъци.Всички влизат в схемата за укриване на доходи.Ако всеки крие доходи как ще я караме.