Тревожно! Детската ни смъртност – 2 пъти по-голяма от ЕС

Раждаемостта в България намалява, а населението застарява
13 юни 2018 21:05,
13
Тревожно! Детската ни смъртност – 2 пъти по-голяма от ЕС
Снимка: Bulfoto, архив

България отново е в дъното на класация, касаеща живота на децата ни. Детска смъртност у нас е два пъти по-високо в сравнение със страните от ЕС.

Това каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ по време на кръгла маса "Здравето на българите през 21 век - тенденции и предизвикателства".

Дискусията е организирана от НЦОЗА, под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване. "Българинът не цени здравето си - подчерта Хинков. - Детската смъртност в България е 6.5 на 1000 живородени деца, докато в ЕС е 3.6 на 1000 живородени".

По думите му раждаемостта в страната ни намалява, а общата смъртност е доста негативен показател. В ЕС показателят за обща смъртност е много по-нисък, добави още Хинков.

Най-голям процент за смъртността е свързан с болести на кръвообращението. България е на 9-о място от 189 страни по консумация на алкохол, а по тютюнопушене сред жените е на 12-о място.

Естественият прираст бележи все по-голям спад и България постепенно губи своето население, но има трайна тенденция за повишаване на средната продъжителност на живота.

В периода 2001- 2015 год. разходите за здравеопазване нарастват с 450 процента, като най-много средства се отделят за болнична помощ и лекарства за домашно лечение.

Динамиката на здравно-демографските показатели обаче не се променя особено, а причините за това са недостатъчната ефективност на здравната система, терапевтичният процес е фрагментиран, а финансирането не е обвързано с показаните резултати.

Оптимизирането на ефективността на здравните ресурси е предизвикателство пред системата, каза още Хинков и подчерта, че лекарите са много добре обучени и показват високо ниво на професионализъм.

Българското здравеопазване е изправено пред редица предизвикателства, свързани с демографското състояние, неравенство и необходимостта здравната система да отговори на потребностите на гражданите, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
az преди 5 години
При положение,че у нас се отделят 30 пъти по-малко средства за здравеопазване отколкото в ЕС тези показатели са отлични.
9
0
 
6
 
! Отговори
ЦОЛЕ преди 5 години
под вещото управление на комунистите от герб
8
2
 
4
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Като всяка статистика, и тази е средно аритметично - онзи етнос, който ражда най-много деца, най-често ги и затрива, но и аз за всеки случай влизам в аритметиката.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автомобилите са виновни. Веднага да се вдигнат глобите десетократно :D
6
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
В България има златни доктори, които чудеса правят и към които дълбок поклон. Но за съжаление има и много некадърници. Избирайте си внимателно лекарите, по възможност разбира се, не винаги човек е в състояние да направи избор
5
3
 
3
 
! Отговори
Алекси преди 5 години
Няма доктори......Нека се лекуваме и раждаме в Турция,там всичко е много по добре
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като има едни които раждат в тоалетни и обори.Като не знаят що е това хигиена и ядат от контейнерите за смет.Като се лекуват с обелки от лук и настърган чесън какво очаквате.Абе това да не е форумът на "искрено и лично"! Никой не се интересува личната ти драма.
3
8
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ами като има едни които раждат в тоалетни и обори.Като не знаят що е това хигиена и ядат от контейнерите за смет.Като се лекуват с обелки от лук и настърган чесън какво очаквате
2
4
 
22
 
! Отговори
Баба Яга преди 5 години
А бе, вие луди ли сте?! Откакто лекарите станаха търговци, народът боледува и мре...А вие се дрънкайте...глупости.
1
5
 
21
 
! Отговори
zeus преди 5 години
След 10 години тиквено управление какво сте очаквали?