Връщане на рака или смърт! Готвят лимит на лъчелечението

Ще има ограничения и върху ПЕТ-скенерите и други изследвания
13 юни 2018 22:07, Надежда Йосифова
52
Връщане на рака или смърт! Готвят лимит на лъчелечението
Снимка: Pixabay

Здравната каса въведе ограничения за лъчелечението при онкоболните, което предизвика напрежение и скандал. Лимитът засяга всички центрове за лъчетерапия у нас. Мярката не е съгласувана с гилдията на лъчетерапевтите.

Равносметката е, че хиляди онкоболни в страната могат да се окажат в листите на чакащите. Статистиката сочи, че онкоболестите поразяват над 30 хиляди души годишно у нас, като повече от половината болни се нуждаят от лъчелечение.

Друг факт е, че само преди няколко години беше закупена високотехнологична апаратура за тази терапия за милиони левове.

След наложените лимити от Здравната каса обаче, десетки хиляди българи ще чакат ред за животоспасяващото лечение. Зелена светлина кой кога да се лекува ще дават не лекуващите онколози, а комисия на Здравната каса. Ако пациентите надвишават наложените лимити, лечението им ще се отлага за следващи периоди.

Целта на ограниченията е икономия. Спестената сума обаче би била едва около 8 милиона лева при общ бюджет на Здравната каса близо 4 милиарда годишно, изчислява националният консултант.

"Все пак сме положили Хипократова клетва и трябва да се грижим по най-добрия начин. Което означава, че и след изчерпване на лимитите, ние ще лекуваме по най-добрия начин. Но това води до по-големи разходи", заяви Румен Лазаров.

Според лекарите лимитите ще увеличат наплива за скъпо лечение в чужбина, което държавата отново ще бъде длъжна да плаща.

От Касата заявиха, че определените месечни обеми дават възможност за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение. Обещават също, че няма да има онкоболни, останали без необходимата терапия.

Освен ограничен достъп до лъчетерапия, ще има лимит и върху ПЕТ-скенерите. Труднодостъпни остават и още образни изследвания.

Пред bTV болна от рак, която се лекува с лъчелечение, обяви че ограничаването на облъчването би означавало връщане на болестта или смърт.
 


52
Още от Общество
Етажната собственост - ремонти, пари и... скандали
Напиши коментар Коментари
23
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Холокоста на 21 век. Разстрел за тия негодн-ици.Разстрел!!!
22
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мозъкът ми асимилира заглавието като лимит на сила или продължителност на рентгеновите лъчи, тъй като се обсъжда колко трябва да е (ако е твърде дълго причинява друг вид рак или смърт, ако е твърде кратко няма ефект и ракът се възвръща после)...но не бях подготвена за статията по-надолу и контекста на заглавието. А като стигнах до причината онемях!
21
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ - УБИЙЦИ!
20
3
 
59
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 седмица
Управлението на ГЕРБ- смърт и разруха. Нарочно обричат хората на смърт, за да крадат повече. Няма ли да подава оставка пижарникарят- съсипа страната, искат са убиват хора...
19
2
 
67
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Гнус и престъпление е да обричаш болните. Кой най-добре познава нуждите на пациента, ако не лекуващият лекар, защо касата или не знам си кой друг ще решава, как да се лекуват хората. Който може ще дава подкупи, да не говорим, че близките на властимащите ще са с предимство. За толкова глупости вадите огромни пари, а за здраве все няма. Престъпници.
18
2
 
42
 
! Отговори
бай х преди 1 седмица
тогава ще има да чакате за здравни осигуровки ....
17
2
 
51
 
! Отговори
наоружие братя преди 1 седмица
Разкарайте се мутри.
Искаме си държавата обратно.
Искаме да живеем по човешки правила.
16
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да сте първи сред чакащите, и..зроди гадни! Такъв геноцид народът и по време на война не е виждал.
15
3
 
41
 
! Отговори
майна та им преди 1 седмица
Накрая от тая държава ще остане само една гола безлюдна инфраструктура.
И вечние бат боцо . Да и се любува.
14
4
 
33
 
! Отговори
Бмб преди 1 седмица
Важното е че аз бях на Божи гроб! Вече съм и хаджия, дреме ми кой как ще се лекува.....
13
2
 
41
 
! Отговори
полет на Буда гнездо преди 1 седмица
десетте полета на Бойко (и непосме майна да се качи на врътолето) та 10-тте полета на Бойко из разните дистинации да се прегръща с мъже и една баба са точно равни на лъчетерапията на 12 онко болни
12
2
 
46
 
! Отговори
иска се як анализ преди 1 седмица
първо ни прекараха да купим скъпа апаратуъра за която нямаме достаъчно компетентни физици, дозиметристи и инжинери които да обслужват машините, да планират терапията и да извършват верификация на радиотерапевтичните планове, както и да фузират ПЕТ и СТ образите

а сега блокират хората за да тръгнем навън за същите изследвания и терапии и други рържави да ни цицат здравно-разболялата се безпарична каса
11
1
 
56
 
! Отговори
писнаминасайдера преди 1 седмица
Втеме е за Голямата метла.
Тия изро ди искат да ни довършат. Правят ни луди.
Жена ми е онкоболна. А от лъчетерапията има полза.
Ако нещо такова ми измъдрят ще се опаша с динамит и ще им отида на гости.
Защо трябва да се борим с всяка тяхна про сто тия. Креативни бездарници.
10
1
 
42
 
! Отговори
Перо преди 1 седмица
Спестените 8 милиона са колкото откраднатото от 10-12 "санирани" блока.
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
TEZI I.DIOTI SHTE POBARKAT NARODA.
8
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бабите са виновни! С тея мятания на хилядарки през джама, всички се убедиха че народа има пари и може сам да си плаща лечението.

А вие колко скътани пари под дюшека, в буркани и в хладилника имате? М? Със сигурност ще стигнат за една сърдечна трансплантация!
7
1
 
11
 
! Отговори
Ivan преди 1 седмица
V taq shubana dzyngla za da oceleesh
Trqbva da si *** ilu mutra
6
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие приемате ли я тази новина за нормална ?! В каква държава живеем ?! И никой не протестира, увеличиха парното, тока и водата. Сега обричат болните хора на смърт. Положението е да обръщаме маси и за революция! Бойко, оставка, мутро! Бесен съм!
5
2
 
62
 
! Отговори
БХК активист преди 1 седмица
Важното е, че има 200 000 за охрана на София прайд, 150 000 за университет на ромчето Марчело, 20 милиона за ромско ключване с ясен край и т.нат. За българите само геноцид и мачкане!
4
3
 
33
 
! Отговори
до 5 преди 1 седмица
Щото нашата полиция ще дойде и ще ни пребие. Справка: събитията преди няколко години пред парламента.