Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите

На пазара на труда се търсят финансисти, застрахователи, строители...
150
Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите
Снимка: архив, Ройтерс

Недостиг на финансисти, застрахователи и строители се очаква да има на трудовия пазар през следващото тримесечие.

Липса на кадри ще има и във финансовия сектор, показват резултатите от изследване на "Менпауър България", цитирани от "Монитор".

Ще се увеличи и търсенето на специалистите в сектора с недвижимите имоти и бизнес услугите.

Раздвижване на пазара на труда ще има в секторите земеделие, лов, горско стопанство и риболов и търговията. Летните месеци ще бележат пик и в производствения сектор, а най-малко наети служители се очаква да има в минното дело.

"Въпреки благоприятните планове, които споделят българските работодатели, все още сме изправени пред обезпокоителен недостиг на кадри в повечето ключови за страната сектори. Пазарът на труда от много време страда сериозно от застаряване. Ето защо все по-често търсещите се насочват към възрастни служители или маргинализирани групи, които все още са годни за наемане", коментира Надя Василева, директор на "Менпауър България".

По думите й целенасоченият внос на работници от чужбина, които да попълнят недостига, също донякъде решава проблема.

Според Василева добата новина е, че някои компании започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на работниците.

Слаб темп на наемане на работниците ще има в ресторантьорството и хотелиерството, където търсенето ще е едва с 6% повече спрямо предходните месеци. От анкетираните 620 работодатели 18% отчитат увеличение на нивата на заетост, докато едва 3% прогнозират намаление.

При другите 79% пък не се очаква промяна. Най-сериозно раздвижване на пазара на труда се очаква във Варна и Пловдив, съответно с 14%, следвани от Бургас с 11% и София със 10%.

Макар за следващото тримесечие да се очаква ръст, то на годишна база се наблюдава спад във всички, включени в изследването градове. Най-значително тенденцията се забелязва в София, Пловдив и Варна.

Перспективите за отваряне на нови работни места ще бъдат предимно при големите работодатели (25%), следвани от малките и средните компании – съответно със 14% и 9%. Слаб спад при наемането на служители ще има при микропредприятията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете ми от това по-лошо може ли да стане?Разбира се ! Може д аодкараме до там, да има коли, събиращи всяка сутрин умрелите от глад ...
135
0
 
5
 
! Отговори
вера преди 5 години
(като че ли отглеждането на децата не е работа) трябва да заплаща медицинските услуги отпразния си джоб. Ако пострада здравословнопоради нехайството на държавата,какво ставас дечицата? В приемни семейства разделенили? Долни политици! Въртят си само собствените игрички. Това не е държава! Това е ***! Да нехаеш за нацията си? *** политическа!
134
0
 
6
 
! Отговори
вера преди 5 години
Мое познато българско семейство,с четири мъжки рожби е на път да напусне Българиязаедно с деца си защото са абсолютно самии няма кой да им помогне. Майката не работи.Има достатъчно много работа по отглежданетона невръстните,а бащата получава мижава заплата. Научили че ще им спрат и детските. Какъв изход имат освен да се изнесат с челядтаси. Като виждат,че *** са със всякаквипревилегии,че и помощи получават,решаватче нямат повече работа тук. Тази безработнамайка( като че ли отгле
133
0
 
8
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Съсипаха държавата! На път са и да я закрият!
132
0
 
7
 
! Отговори
!!! преди 5 години
По времето на соца само *** бяха добре. Ползваха и всякакви превилегии. Сега в демокрацията отново пак само те са добре,защото окрадоха държавата. Накъдето и да се огледаш навсякъде пак са си те същите,а вече навлизат и следващте им поколения. Пак те създадоха силовите групировки да тормозят народапо всички линии. И точно от тези групировки сепръкна и Бойко Борисов.Точно затова народа напуска родината. От когода очаква добро? От БКП(БСП) или ГЕРБ?Едно котило са! Съсипаха държав
131
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОЯ ПОЗНАТА ЗАПОЧВА В МАЛЪК СЕМЕЕН ХОТЕЛ НА МОРЕТО КАТО ЧИСТАЧКА, МОЛЯТ Я ДА СИ КУПИ ХИГИЕННИ МАТЕРИАЛИ, ЗАЩОТО МНОГО СЕ КРАДЯЛО, ИДВА КРАЯ НА АПРИЛ И ТЯ ЧАКА ДА И ПРЕВЕДАТ ПЪРВАТА ЗАПЛАТА ПО СМЕТКАТА, Е ДА ДЕ АМА ТЕ Я ОБУЧАВАЛИ, А СЛЕД ТОВА НЕ БИЛЕ ДОВОЛНИ. МИНАЛАТА ГОДИНА ТОЯ НОМЕР Е БИЛ ПРИЛОЖЕН И НА УКРАИНЦИТЕ ДОШЛИ ДА РАБОТЯТ ТУК И СЕГА НЕ ИСКАТ ДА ЧУЯТ.
130
0
 
53
 
! Отговори
мария преди 5 години
До преди 6 месеца работех в текстилна фирма в Сливен с щатна заплата 620лв,на три въртящи смени..Сега работя същата работа на 2 смени ,но за 2150 паунда чисто и в събота и неделя почивам.Просто си мечтая как да се върна пак там на 38 градуса жега и трета категория труд.
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ми е интересно като гледат конкуренцията дали гледат те дали плащат наема тъи като гледам аз го плащам ония минават временно тъи че гледам ще ми станат длъжници
128
0
 
36
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Сами си вкараха автогола, сега да разчитат на кадри от 4я свят и електората на политиците
127
3
 
20
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 115. Започва. Прав си в Америка Буш младши докара компании до фалит и разтърси финансово целия свят и ето след два мандата на демократите,републиканците отново взеха властта,а нас ни плашат,че БСП като вземе властта едва ли не в България ще стане потоп и че те не са алтирнатива. Кажете ми от това по-лошо може ли да стане? Нима ние ако сме в криза можем да докараме света до финансова дипресия? С това като ви плашат Герб те се окопаха във всички етажи на властта и крадат на поразия,изнудват и
126
2
 
47
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 години
с тази политика на нашите пишман работодатели да не се плащат заплати ...или д асе плащат ниски такива толкова ! българина отново изуми света след като сам си прецакла държавата до основи ...1во я продаде , после си затри и народа .... *** народ - слаба държава ....КАЗАХ !!! А българина го гонят 3 неща - мързел , завист и простащина !
125
0
 
86
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
Когато си отиде старата гвардия от кадърни люде,липсата на кадри ще е още по-страшна.Къде остана професионалното образование,на кого старите занаятчии знание и опит да предадат?И,простете,500 лева-това е подигравка.Всичко кадърно се изнася.
124
2
 
70
 
! Отговори
Озадачен преди 5 години
Абе хайде стига с тези поръчкови статийки бе! В джобса е пълно с обяви с по 600 лв заплата, а изискванията са за космонавт от НАСА! Стига сте лъгали хората, че видите ли българският бизнес бил уплашен, че няма кадри и прочие!
123
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсят се измамници - застрахователни агенти , финансисти.. Не да мамят хората за себе си , а за западните банки..
122
2
 
60
 
! Отговори
Фред Флинстоун преди 5 години
Значи за поршета, любовници, яхти и т.н. пари има, обаче за заплати и премии няма......и кадри няма също.
121
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това зазтрахователен агент работа ли е..
120
0
 
39
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 години
контрабандата и застраХОВАНЕТО отдавна са патент на мутрите у нас - още от 90те ..проблемът с липсата на кадри ще става все по осезаем тъй като у БГ-то остават пълни ******или които не знаят на кой свят се намират ....всичко кадърно бяга навън ! а БГ работодателите могат да си бият колко си искат шутове ...защото скоро няма да им кой даим работи .... и ше трябва да затварят бизнеса ! с такова мислене толкова дами и господа ...н о както са казали хората - *** народ- слаба държава ......
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тълкуване.Работодател ти дава работа.За пари се мина бизнесмен.
118
32
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Аз не мога да се оплача от липса на кадри, даже чакат на опашка за работа и ако някой от мойте се прави на интересен моментално му бия шута и веднага го сменям. Може и да няма хора в застраховането, но там бизнеса е зает от мафията, там не може да се припари, не всеки може да отвори застрахователна компания.
117
1
 
31
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
ми как няма да има недостиг на кадри у БГ-то като работодателите не искат да плащат нормални заплати на хората .... всичко гледа да те изработи у БГ-то ...и търговци и работодатели и лекари и политици ....как да се получат нещата че не ми е ясно ....докато мисленето е че може само да се взима без да се дава у нас няма как да се променят нещата ....