Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите

На пазара на труда се търсят финансисти, застрахователи, строители...
150
Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите
Снимка: архив, Ройтерс

Недостиг на финансисти, застрахователи и строители се очаква да има на трудовия пазар през следващото тримесечие.

Липса на кадри ще има и във финансовия сектор, показват резултатите от изследване на "Менпауър България", цитирани от "Монитор".

Ще се увеличи и търсенето на специалистите в сектора с недвижимите имоти и бизнес услугите.

Раздвижване на пазара на труда ще има в секторите земеделие, лов, горско стопанство и риболов и търговията. Летните месеци ще бележат пик и в производствения сектор, а най-малко наети служители се очаква да има в минното дело.

"Въпреки благоприятните планове, които споделят българските работодатели, все още сме изправени пред обезпокоителен недостиг на кадри в повечето ключови за страната сектори. Пазарът на труда от много време страда сериозно от застаряване. Ето защо все по-често търсещите се насочват към възрастни служители или маргинализирани групи, които все още са годни за наемане", коментира Надя Василева, директор на "Менпауър България".

По думите й целенасоченият внос на работници от чужбина, които да попълнят недостига, също донякъде решава проблема.

Според Василева добата новина е, че някои компании започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на работниците.

Слаб темп на наемане на работниците ще има в ресторантьорството и хотелиерството, където търсенето ще е едва с 6% повече спрямо предходните месеци. От анкетираните 620 работодатели 18% отчитат увеличение на нивата на заетост, докато едва 3% прогнозират намаление.

При другите 79% пък не се очаква промяна. Най-сериозно раздвижване на пазара на труда се очаква във Варна и Пловдив, съответно с 14%, следвани от Бургас с 11% и София със 10%.

Макар за следващото тримесечие да се очаква ръст, то на годишна база се наблюдава спад във всички, включени в изследването градове. Най-значително тенденцията се забелязва в София, Пловдив и Варна.

Перспективите за отваряне на нови работни места ще бъдат предимно при големите работодатели (25%), следвани от малките и средните компании – съответно със 14% и 9%. Слаб спад при наемането на служители ще има при микропредприятията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
22
 
14
 
! Отговори
Финансист преди 5 години
Аз съм на 6500 и ако от октомври не ми я вдигнат на 7200 съм им казал, че напускам и да си намерят друг да им работо за 6 хиляди.
115
2
 
37
 
! Отговори
Започва преди 5 години
Последната фаза на разпад на държавата. Мисленето ви 'кой друг, ако не герб' ви доведе до тук. Идва време да си понесете последствията.
114
4
 
32
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 години
Няма как да стане тъй като бг работадатешлите живеят в пантивека и искат нещо да стаНЕ без пари .... по възможност той да си клати краката и да не плаща на никой ..... те това е БГ манталтета - да те прецака ! за тва всичко кадърно и нормално избяга от Държавата на селските тарикати ... а БГ рабодателите ше внасят работници в скоро време от ТУМБУКТУ .....успех ! махайте се от тая *** !
113
0
 
9
 
! Отговори
Reshis преди 5 години
Bg medii sa mafia. 24x7 lajat...
112
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма как да има специалисти давам пример голяма фирма дава 1000 лв за специалист висше техническо образование,а на шефът му който е специалист по нищо с купена диплома и нито един език почти никаква компютърна грамотност,но има дебели връзки взема 5 бона без да прави нищо
111
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По цял ден се реве, че няма кадри, а който е търсил скоро работа, знае, че работодателят се подиграва с кандидатите за работа.За хубавите места се назначават "наши хора", в резултат на което свестните хора бягат, а "нашите хора" организират купуването на следващите избори.И те така, работете си, мили капиталисти, товарете си стоката в ТИР-овете сами.И не се чудете, че пред офиса няма опашки от желаещи.Няма и да има...
110
3
 
44
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
1200 стартово и да видят как ще си намерят кадри!
109
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата за 800 лв. я пъхнете на Бабуин Бабоолу под гърба!
108
2
 
70
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
Само в България,човек може да стои на работа и да мисли,откъде да иэкара пари.Опорна точка на герберастията!
107
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало кадри, няма и да има. От Червени ,, капиталисти"толкова. Тия псевдодо-капиталисти вместо да висят по дърветата вече 30 години управляват България.
106
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадри има но за каква работа и за каква заплата 800 лв на месец а сметките 1500 как да стане не всички можем да лапаме от обществени поръчки!
105
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #101, ако това се случи, доходите ще паднат.
104
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарича се КОНКУРЕНЦИЯ, другаре капитаглисти.Конкуренция, на която не можете да издържите, защото се оказахте неподготвени, глупави, слаби меринджеи, а днешните условия не прощават на костюмирани мутряци и митничари, перящи пари, като вас.
103
1
 
62
 
! Отговори
Киро кардана преди 5 години
До DdАми като гледат ,че хората учили цял живот(учители)взимат заплата колкото джобните на ден на една мутра която през целия си живот е прочела една книга(Винету)И като гледат ,че ако някой започне работа изкарва пари колкото да зареди голфа на тати с газ ,да отиде на някое кафе и някой парцалка...какъв стимул да има да учи и да работи???
102
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не позволявайте да Ви кажат, че да си бял е лошо ! В Ънглия ме гледаха като извънземни щот съм бял изтточноевропеец.
101
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах как я сменят, поне да започнат да спазват закона например и да осигуряват служителите си на сумата,която получават.Защо непрекъснато говорим глупости,какво сменят
100
0
 
32
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
В този сайт някъде прочетох че 22% от младежите в Бг нито учат, нито работят, защо ли?
99
1
 
55
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
Кадри в БГ има!!!Млади,прави ,здрави готови да се включат в трудовия пазар..... е може да са с начално и основно образование.Може да ги намерите по цял ден у маалата на масичка да дремят или подпряни на някой стена групово!Във всеки град ги има....слушайте силната музика и като отидете до епицентъра ще усетите зловонна миризма и там ще ги откриете кадрите драги работодатели!
98
5
 
6
 
! Отговори
Jusheln преди 5 години
Ja stiga gluposti...kadri ima bezbroi...v diskotekata na cacaobeach i iceberg sa...ama ne chuvat pesni na rabotodateli....abe tea rabotodateli kakav muzikalen hit imat tozi sezon...?! A, da setih se..."ooo, casinoooo, my life"
97
0
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Положението е много зле. При нас непрекъснато се търсят кадри, идват хора, но като чуят какви заплати им предлагат, само питат "защо ми губите времето?" и си тръгват. Все пак успяха да назначат двама със заплати по-големи от на останалите и резултатът беше, че заради това трима опитни работници напуснаха. На новите ще им трябват поне пет години, за да стигнат до едно добро ниво и да се оправят сами без непрекъснато да ни питат какво да правят.