Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите

На пазара на труда се търсят финансисти, застрахователи, строители...
150
Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите
Снимка: архив, Ройтерс

Недостиг на финансисти, застрахователи и строители се очаква да има на трудовия пазар през следващото тримесечие.

Липса на кадри ще има и във финансовия сектор, показват резултатите от изследване на "Менпауър България", цитирани от "Монитор".

Ще се увеличи и търсенето на специалистите в сектора с недвижимите имоти и бизнес услугите.

Раздвижване на пазара на труда ще има в секторите земеделие, лов, горско стопанство и риболов и търговията. Летните месеци ще бележат пик и в производствения сектор, а най-малко наети служители се очаква да има в минното дело.

"Въпреки благоприятните планове, които споделят българските работодатели, все още сме изправени пред обезпокоителен недостиг на кадри в повечето ключови за страната сектори. Пазарът на труда от много време страда сериозно от застаряване. Ето защо все по-често търсещите се насочват към възрастни служители или маргинализирани групи, които все още са годни за наемане", коментира Надя Василева, директор на "Менпауър България".

По думите й целенасоченият внос на работници от чужбина, които да попълнят недостига, също донякъде решава проблема.

Според Василева добата новина е, че някои компании започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на работниците.

Слаб темп на наемане на работниците ще има в ресторантьорството и хотелиерството, където търсенето ще е едва с 6% повече спрямо предходните месеци. От анкетираните 620 работодатели 18% отчитат увеличение на нивата на заетост, докато едва 3% прогнозират намаление.

При другите 79% пък не се очаква промяна. Най-сериозно раздвижване на пазара на труда се очаква във Варна и Пловдив, съответно с 14%, следвани от Бургас с 11% и София със 10%.

Макар за следващото тримесечие да се очаква ръст, то на годишна база се наблюдава спад във всички, включени в изследването градове. Най-значително тенденцията се забелязва в София, Пловдив и Варна.

Перспективите за отваряне на нови работни места ще бъдат предимно при големите работодатели (25%), следвани от малките и средните компании – съответно със 14% и 9%. Слаб спад при наемането на служители ще има при микропредприятията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТНие това сме го научили от хората които ни критикуват, но не работят в наш интерес.
95
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Несе заблуждавайте, че чужденците идват да правят бизнес в България само заради евтиния труд. Идват и заради данъчните облекчения и ниските данъци. Избягват България заради мафията, която е на власт от 28 години това е наи точното изказване
94
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичката крадлива *** г.рберастка трябва да се измете както и останалите техни партньори
93
2
 
44
 
! Отговори
Т преди 5 години
До До 82Ох, пълно е с наивници в БГ. На какъв език да ви кажа, че с очите си съм видях типичните нашенски схеми с шуробаджанащината и простотиите от сорта "тва за тебе, тва за мене, а балъците да се доказват и да бутат проектите напред". И това в българските подразделения на доста сериозни западни корпорации. Ако щете ми вярвайте. Няма как всичко да е нацвъкано, манталитетът на народа ни да е такъв, а само в ИТ сектора да е друго. Те така и в сините знаменца вярваха 90-те години.
92
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
работа при пикливите крадливи БГ работодателчета никога нека фалирват вече няма балами
91
5
 
48
 
! Отговори
Финансист преди 5 години
Аз съм завършил финанси във САЩ и работя 15г за фирма там. Преди година си пуснах документи в БГ за да видя каде се класирам на родния пазар - не получих една оферта. Е как има недостиг пък в същото време няма интерес да наемат човек завършил и работи във финансовия сектор. Опит имам за 1000 човека, но явно в БГ им трябват такива дето пият кафе по 4ч, обедна почивка по 1ч и т.нМежду другото говоря 3 езика.Еми няма да се върна в това блато БГ никога, колкото и да имах желание.
90
0
 
46
 
! Отговори
ЕТНОС преди 5 години
КАТО НЯМАТЕ КАДРИ ЗАЩО РАЗВЪЖДАТЕ СЕГА МАЛЦИНСТВО А СЛЕД 15 ГОДИНИ МНОЗИНСТВО ОТ ЕТНОСА....КАКЪВ ВИЕ Е ПЛАНА ДА ЗАТРИЕТЕ БЪЛГАРСКИЯ РОД?ЛИЦАТА ОТ ЕТНОСЪТ НЕ СТАВАТ НИ ЗА ФИНАНСИСТИ НИ ЗА УЧИТЕЛИ НИ ЗА СЪДИИ НИ ЗА ПРОКУРОРИ НИ ЗА ПОЛИЦИЯ НО СЛЕД 15 ГОДИНИ СЛЕД КАТО ГИ РАЗВЪЖДАТЕ И ВИЕ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ"БИЗНЕСЪТ" ЩЕ БЯГАТЕ И ПЕТИТЕ ВИ ШЕ БИЯТ В *** КАТО ВИ ВЗЕМАТ КЪЩИТЕ И "БИЗНЕСЪТ"ЩЕ СИ ИМАТ СОБСТВЕНА ПАРТИЯ И СОБСТВЕН ПРЕЗИДЕНТ ВСИЧКИ ДРУГИ ПАРТИИ ЩЕ СА МАЛЦИНСТВО ВИЖДА СЕ ПО РАЖДАЕМОСТТА....
89
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се заблуждавайте, че чужденците идват да правят бизнес в България само заради евтиния труд. Идват и заради данъчните облекчения и ниските данъци. Избягват България заради мафията, която е на власт от 28 години.
88
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 77С кого да се бори, бе? Със системата, със Синдикатите, с Министерство на труда? Да се бори с алчния частник е безсмислено. Щото частникът го подкрепят и държавата, и Синдикатите, и прокурорите, и съдиите... Работникът никой не го подкрепя. Него го убиват бавно.
87
1
 
42
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Няма да има кадри по младото поколение няма да работи за пари с който едвам да оцелее . Тва е положението няма да се оправи .
86
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 82Това е прихванато от социализмът, защото на всеки му е удобно някой друг да му плаща .
85
0
 
15
 
! Отговори
До 82 преди 5 години
Не съм го сдъвквал...а гояорих само за ит сектора и предимно в чуждестранните компании.Останалите сектори са пълна разруха. В това две мнения няма.
84
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работници има, работодатели няма в България. Не може да очакваш бившия криминален престъпник да стане бизнесмен на поносимо ниво, а такива са повечето дебеловрати бизнесмени в България. Останалите са от мафията на политиците. Нормалните бизнесмени в България не виреят, мафията ги смачква.
83
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОЙ няма да дойде и да плаща в България колкото на запад!Защото идват за да плащат много по-малко, иначе няма смисъл за тях.И отделно, като дойде чужд инвеститор се сблъсква с тежка бюрокрация, корупция, на всяка крачка "дай, дай, дай"... той тези пари да речем, че ще ги даде, но нали ще си ги търси пак от нас - с кирливите заплати?Или си мислите, че хер Ханс или сър Джон могат да построят завод в Българиябез някое куфарче да си смени собственика?
82
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71Защо го сдъвка? Напълно е прав, че в частния сектор парите се разпределят не според труда, който влагаш, а според това дали си "приятел" на шефа, подшефа, дали доносничиш против колегите, дали ги оплюваш, очерняш, приписваш си техните заслуги и т.н. В Бг не се ценят труда и компетенциите. Ценят се блюдолизците.
81
0
 
17
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Ами не те знам къдв си и какво очакваш.Ако мислиш, че в бг ще получаваш английска заплата си се объркал много.Може..но тива вече е в опрвделени фирми и мениджмънт нива.Ако анхлийска или еврейска компания е дошла тук..да не миалиш че в заради синитв ти очи. Английските заплати могат да си ги плащат и там.И да...имам мн добри наблюдвбия от ит сектора в бг.
80
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е моментът да се натисне бизнеса -не само за пари,но и за права,отношение и либерализация към работника .Жалко ,че синдикалните организации отговорни за това ,са корумпирани ,продажни и фалшиви и се хранят именно от тези ,които трябва да следят и критикуват ! Една англичанка ми беше казала,че те ходят на работа със съзнанието,че са нужни на работодателя си,а не той на тях.Огромна разлика,която,ако не пари,поне ти дава сила и спокойствие.Тук сме роби !
79
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Англия на никой не му се седи, но седи като куче вместо да възродим България.
78
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 77Да се боря за какво?Сам? Мерси много!Всеки път като вдигат цената на ток, парно, вода, казвам на колегите да се ходи да се протестира.Желаещи няма, само взимат бърз кредит за моренце и реват на умряло, че всичко е много скъпо.А гърците за най-малкото нещо са на улицата.А ти за какво се пребори досега, че даваш акъл?
77
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 74Остани и се бори вместо после да живееш само заради пустите пари в ЮК.