Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите

На пазара на труда се търсят финансисти, застрахователи, строители...
150
Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите
Снимка: архив, Ройтерс

Недостиг на финансисти, застрахователи и строители се очаква да има на трудовия пазар през следващото тримесечие.

Липса на кадри ще има и във финансовия сектор, показват резултатите от изследване на "Менпауър България", цитирани от "Монитор".

Ще се увеличи и търсенето на специалистите в сектора с недвижимите имоти и бизнес услугите.

Раздвижване на пазара на труда ще има в секторите земеделие, лов, горско стопанство и риболов и търговията. Летните месеци ще бележат пик и в производствения сектор, а най-малко наети служители се очаква да има в минното дело.

"Въпреки благоприятните планове, които споделят българските работодатели, все още сме изправени пред обезпокоителен недостиг на кадри в повечето ключови за страната сектори. Пазарът на труда от много време страда сериозно от застаряване. Ето защо все по-често търсещите се насочват към възрастни служители или маргинализирани групи, които все още са годни за наемане", коментира Надя Василева, директор на "Менпауър България".

По думите й целенасоченият внос на работници от чужбина, които да попълнят недостига, също донякъде решава проблема.

Според Василева добата новина е, че някои компании започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на работниците.

Слаб темп на наемане на работниците ще има в ресторантьорството и хотелиерството, където търсенето ще е едва с 6% повече спрямо предходните месеци. От анкетираните 620 работодатели 18% отчитат увеличение на нивата на заетост, докато едва 3% прогнозират намаление.

При другите 79% пък не се очаква промяна. Най-сериозно раздвижване на пазара на труда се очаква във Варна и Пловдив, съответно с 14%, следвани от Бургас с 11% и София със 10%.

Макар за следващото тримесечие да се очаква ръст, то на годишна база се наблюдава спад във всички, включени в изследването градове. Най-значително тенденцията се забелязва в София, Пловдив и Варна.

Перспективите за отваряне на нови работни места ще бъдат предимно при големите работодатели (25%), следвани от малките и средните компании – съответно със 14% и 9%. Слаб спад при наемането на служители ще има при микропредприятията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
26
 
! Отговори
Т преди 5 години
До До 61Не си сред такива като нас, защото ние отдавна с българи като теб не се занимаваме. Хайде само не ми обяснявай как черното било бяло. Я да слезеш малко на земята, че съвсем без кадри ще остане България. Утре един кърлеж няма да има кой да ти извади, ама нали си много умен - сам ще почнеш и операции да си правиш.Ако някой е недоволен от нещо, да върви към свободния 500 милионен пазар. Работната сила вече го направи и продължава да го прави. Капиш?!
75
0
 
39
 
! Отговори
бош лаф преди 5 години
До Анонимен 58Ама ти какъв застраховател мислиш, че ще те направят? Какъв брокер ще станеш?Ще си с граждански договор. Ще ти възложат неизпълними задачи- брой застраховани лица, брой продажби на имоти или отдаване под наем...,които задачи и да се сцепиш на 2 през гръбнака не можеш да изпълниш и накрая жалки парици. Тия фирми си имат 2-3 техни служители на постоянен договор, другите са временно приходящи. Да не мислиш, че ще направиш кариера в застраховането или брокерството?
74
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тези, които имат малко мозък в главата, все ще се оправят - самолетите още летят, ако трябва и с кола, с камила, с каквото и да е, ще се изнесем.Ами чалгарчетата, какво ще работят точно?Ами мамините синчета на "бизнесмените" като поемат бизнеса?Леле-мале, до 10-20-30 години дано да сме живи, да видим колко интересно ще става...Децата сега са космополитни, няма да ви слугуват, както техните родители през 90-те години...
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е, че чуждите фирми идват заради по-ниските стафки. Започнат ли да се увеличават заплатите, просто ще преместят офисите си в друга държава. Така, че не разчитайте на тях.Остават българските. Които за (не)щастие още не са захитряли достатъчно и те да почнат да аутосорсват в Африка и близкия изток и по тоя начин да увеличат БГ заплатите.3-ти вариант са хотели и земеделци, които не могат да аутосорсват, но могат да вкарват отвън евтина работна ръка.
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад пак си роб, но със заплатата можеш да местиш пак с лишения.
71
12
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
До ТMan, хайде по-сериозно.Какви наши хора и какви ваши? И кои големи пари "обират" "нашите"???Или се доказваш и работиш здраво или се скатаваш по цял ден и разбира се няма да си в топ заплатените.По цял ден съм сред такива като вас...и мога да кажа, че сте станали тоталните мързели и дървени философи...
70
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Т"Тук се изсипва най-кофти и боклучавата работа"Това е, защото както казах, сме "аутсорс кошче за отпадъци".Ако си западняк, искаш проект направен, търсиш най-евтините. Кои са? Индийци, пакита и прочее "***".Само че те колкото са тъмни, толкова са и некадърни.Цвъкат, мажат, докато омажат тотално, и ти се хващаш за главата "Мале, от де ги намерих тия".И търсиш следващите по-евтини - българетата."На ви един проект, дето индийци го правиха, да го дооправите".И айде по нощите
69
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липса на кадри в един 500 милионен пазар със свободно движение на стоки и услуги НЯМА. Има липса на желаещи да бъдат роби на псевдо бг работодателите
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роми финансисти ни трябват.
67
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моят затормозен начлник все още не е вдянал, че някои компании започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на работниците.Държи се като най-обикновена тиква.
66
0
 
26
 
! Отговори
лингвист преди 5 години
Изначално, но не и случайно е сбъркан термина "работодател". Той не дава, а взима твоята работа /труд/ . При идеални други условия това е естествено. Предприемач инвестира идеи и средства в бизнес и посредством принадената стойност на труда реализира печелба. Но самата дума "работодател" поставя работника във виктимно положение - да е със съзнанието, че друг му дава работа. Коректния термин е "работовземател" - той взима работата ти срещу престация - пари. Така е честно.
65
6
 
11
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
До програмистХаха...ее...зависи какво разбираш под "пари"?Вие ако искате да получавате по 10к, само защото това е IT...ами, няма как да стане.Трябвало да си от мениджмънта, за да получаваш добра заплата...ами, да..нормално е мениджмънт нивата да получават по-високи заплати.А и да не подхващам колко са разглезени IT специалистите и какви мрънкачи са станали...Водата в офиса им била гадна...плодовете сутрин били развалени...някой им казал нещо по-накриво...и веднага, мамините синченца се раз
64
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При заплата 510 лева за 80 % от работещите, реват, че стотици хиляди предпочитат да не работят.Е, направете заплатите по няколко хилядарки чисто, да видим дали няма да има кадри.Ама то с трици маймуни се ловят до време.Вече сме 2018-та, а не 1992-ра, СИК и ВИС е време да затварят кепенците.По-добре да мия чинии на Запад, отколкото за 1/5 от това да слугувам по 12 часа/ 6-7 дни в седмицата на мутрите.
63
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, че няма кадри! Има кадри, но хората не искат да работят за 500лв на месец. Докато Синдикатите и Министъра на труда обгрижват интереса на работодателите, хората няма да работят и ще бягат на Запад.Отдавна МРЗ трябваше да стане 700-800лв нето.Синдикатите не правят нищо, Б.Петков не прави нищо, ББ не прави нищо.
62
0
 
23
 
! Отговори
:))) преди 5 години
Насочили се към "маргинализирани групи"....пълен смех...
61
2
 
38
 
! Отговори
Т преди 5 години
Имам наблюдения от първа ръка за прехвалния ИТ сектор в България. Ето:Тук се изсипва най-кофти и боклучавата работа, т.е. нищо сериозно. Парите се дават "на едро", т.е на целия офис. И ето го моментът с шуробаджанащината. Имаш екип от 10 човека - наел си 6-7 работяги, а останалите 3-4 са наши хора с 2-3 ПЪТИ по-високи заплати от на работягите. Парите ги обират нашите хора, които нищо не правят по цял ден, ама нещата вървят, понеже работягите се скъсват и само си мрънкат.
60
1
 
30
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Надявам се недостигът на кадри поне малко да налее акъв в главата на тъповатият ,но нахален български "бизнесмен".Служителите са най-ценният актив. И при отворен трудов пазар с Европа става още по-ценен.
59
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От много години работя в БГ офиса на английска фирма, всяка година искаме увеличение на заплатите предвид инфлацията и по-добър продукт, който изкарваме.Работодателят казва - ама в Габрово вие знаете ли, че заплатата е 600 лева, вие с 2000 лева ревете в София.Жокер - когато се хвалим, че сме евтина дестинация за труд, от премиер до бизнесмен, накрая наистина ни вярват и самите чужденци. За много повече труд в Бг се плаща 1/4 от заплатата на англичанин.Какво да правя в БГ точно?Терминал 1, 2
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивам кандидатствам и ставам веднага застраховател, строител, брокер??? Къде го има това по света. За застраховател учиш 2-3 години, полагаш изпит и имаш право да работиш това. Същото е и с много други професии.
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с лекарите от Ловеч Взехали си заплатите?