Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!

Премиерът не вижда разнобой с президента по темата
Обновена: 14 юни 2018 20:01 | 14 юни 2018 17:00, Веселина Йорданова
176
Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Македония и Гърция трябва сами да си решат спора за името, но ако това не се случи, става "пълен песимист" за развитието на Балканите.

Още по темата

Той увери, че счита за приятел македонския президент Георге Иванов, когото отказа да приеме, но подчерта, че за решаването на въпроса са положени много усилия.

Борисов каза още, че "сваля шапка" за смелостта на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, които са поели риск, като напомни, че от десетилетия спорът не се решава и Македония не може да помръдне напред нито за НАТО, нито за ЕС.

"Как ще се казва Македония, дали гърците ще приемат това име или не, е работа на гръцкия и македонския народ, но знам какви усилия се положиха, за да се придвижи този процес напред. Ако не се придвижи, ставам пълен песимист за развитието на Балканите", посочи премиерът.

По думите му единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в НАТО, просперитет и свързаност. "По никакъв начин не се месим в работата на институциите в Македония, в спора с Гърция за името", посочи още Борисов.

Той коментира, че щеше да е предателство, ако след тези усилия, бе посрещнал Георге Иванов "с фанфари и почести" в София.

Борисов каза, че не вижда разлика в позицията на двете институции у нас - Министерски съвет и Президентство, които са за европейската интеграция на Македония. Той посочи също, че Румен Радев не е имал избор дали да приеме Георге Иванов или не, защото той е негов гост.

Борисов уточни, че с решението си да не приема Иванов, е показал отношение към колегите си в Гърция и в Македония - Ципрас и Заев, които определи като храбри, смели и отговорни.

"Нека да преспим, да го обмислим пак, нека в самата Македония да се срещнат и да си решат, ако искат. Ние сме живели десетилетия така. Няма по-бедни, по-изостанали, по-неразвити държави от нашите. Тези, които имахме шанса да влезем в ЕС, коренно различни държави сме", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османеее ти новия Боби ли си. Неук като него ама по смешенн:) Не се прави, че много си чел . То ти личи от километри, че НЕ си.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен По-интересното е друго- има хора, които продължават да лапат пари от ЮП, нищо че не на практика не съществува!
119
2
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Дай Бог Скопие и Атина да НЕ си решат спора.
118
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не е отказвала ЮП. ЕК го спря с общо решение. Не го ли разбрахте. Това стана по времето на Орешарски / БСП/ , което е очавадно, че не е решение на България.
117
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С отказа си от Южен поток България направи грешка, да, и това бе в наша полза. Сега Европа ще купува газ от нас , каза днес Ердоган и прати Борисов в политически нокдаун. Такова унижение би коствало поста на всяка публична личност с капка достойнство. Да обявиш на всеослушание, че министър-председателят на България е загърбил националните интереси на своята страна, че и на Европа, за да ти угоди и ти се подмаже е равносилно на това да го обявиш за предател.
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 114"Браво ан Борисов", а какво каза някога: "При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски".Как ще се казва Македония си е суверенно право на тях.Считам, че ако има име от типа на Северна Македония, би могло да има проблеми и териториални претенции.
115
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя бянкянски пудел не само се грижи за газта на украйна ами падписал да се рехабилитират украински военни в българия за сметка на кого мислитепълен бо.клукама така е ние българите останахме малко ама требе да се направи нещо да изметем тая продажна *** герб/гастроезофагиален рефлукс/много га.дно заболяване и се лекува трудно
114
4
 
22
 
! Отговори
Колко ли преди 5 години
трябва да си глупав, че да подариш българския газопровод на Турция и след това да се гордееш как си осигурил купуване на газ от там!?!?!? Къде сте бе прости русофоби да видите самодоволната усмивка на Ердоган и думите му: "България направи грешка с Южен поток, сега Европа ще купува газ от Турция" Много сте прозди туй русофобите, и 30 цента не струвате.
113
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ан Борисов. Мъжкар, както винаги. Когато имаш позиция трябва да е отстояваш. Какво ще ми се среща с тоя неизвесрнияя ? Кво ще говорят с него ? Те големите играчи дойдоха тук да се опитват ..тояя от поляната интой акъл дава. Я си стой там на езерото изолиран още 40 години и толкова. Ние зор нямаме.
112
3
 
2
 
! Отговори
Was sagen Sie? преди 5 години
ПеSимиSт беZпениS гЪsбизNесВo хабен вир гекомен?здьес футбол играется, идите по чртам смолочи песимистические безпенистралайлическиеВо хабен вир зи бай хат ап гекомен аус?
111
1
 
3
 
! Отговори
MODERATOR PEDAL преди 5 години
Малеей представяте ли си да се прекръстят на "Гълтамспермия" ХАХХАХАХХАХ
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПетракиИли Охридска република,Охрид ми харесва повече от СкопиеМоже и Западна България
109
2
 
6
 
! Отговори
Петраки преди 5 години
Скопска република
108
4
 
5
 
! Отговори
ТВОРИМ ИСТОРИЯ преди 5 години
Може да се прекръстят на "Добруджа", че да ни е гадно на нас - ние нищо няма да направим по въпроса
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трянва да се казват Охридия - малко като име на болест но нищо
106
4
 
3
 
! Отговори
БРАНКО преди 5 години
Да се прекръстят на "Александрия" - първото име на Македонски.
105
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
От Българинили "Булгapистан"
104
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Представяте ли си да се кръстят "Балгария" или "***" :D
103
2
 
4
 
! Отговори
Много кока и аспирин преди 5 години
Трябва да се прекръстят на ЮГОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ
102
3
 
18
 
! Отговори
xa xa преди 5 години
Добре че го дочетох, че да видя и този бисер: "Тези, които имахме шанса да влезем в ЕС, коренно различни държави сме", не се разбира различни държави от тях, от преди "демокрацията" ли? Но в което и отношение да е съм съгласен, че сме в пъти по-зле от тях и от преди, нито са им подменени история, литература, нито са облъчени с *** ценности , а социалистическа БГ на бай Тошо беше в пъти просперираща и независима от сегашната, която е просто една бананова република на запада, тяхна колония а не равноправна в съюза, има си факти и статистика, който отрича да чете.