Къде потънаха милионите за ромите? Спор в НС: Тоягата или морковът?

Депутати от всички цветове коментираха интеграцията на ромите
188
Къде потънаха милионите за ромите? Спор в НС: Тоягата или морковът?
Снимка: Pixabay

Въпросите къде потънаха милионите за интеграцията на ромите, тоягата или морковът могат да ги накарат да работят и защо политиците се сещат за тях само по избори нажежиха страстите в парламента при обсъждането на мониторинговия доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на интегриране на малцинството 2012-2020 г.

Според Станислав Станилов от "Атака" истината е, че само 1/3 от ромите водят полустационарен живот и те са интегрираните.

Той смята, че няма как хората от това малцинство реално да бъдат интегрирани, защото те формират своята ценността система в семействата си и заради това тя не може да бъде променена.

"Нашият проблем не може да бъде определен като интеграция, а трябва да има форма на мирно съществуване и да живеем по един и същи принцип, дължината на тоягата и на моркова трябва да е еднаква, при нас морковите са твърде дълги, а тоягата твърде къса, жената на Томислав Дончев е напълно права, иначе само ще харчим пари", отсече Станилов.

Той добави, че е чел секретен и много сериозен доклад, в който е посочено, че ромите не могат да бъдат интегрирани. "Те не са виновни за това, това го е решил създателят и историята", коментира Станилов.

Антон Кутев от БСП обаче го предупреди, че думите му са политически опасни. "Тезата, че ромите не могат да се интегрират е крачка към фашизма, хора които ви вярват и вървят след вас много бързо ще стигнат до фашизма и вината ще е ваша", скочи червеният депутат.

Станилов се защити с думите, че истината винаги е опасна, "но не можем да се крием като Андрешко под масата и да чакаме проблемите да се решат сами".

Според него, след като законите не важат за всички еднакво, няма да има резултати и това се доказва и от факта, че опитите за интегрирането на ромите са от 30 години без никакви последствия.

Още по темата

Вежди Рашидов от ГЕРБ пък директно обвини социалистите, че купуват ромските гласове на избори и те са създали "циганските барони".

"Когато купувате гласове и им опрощавате тока, не мислите за интеграцията на ромите, а ГЕРБ за първи път направи националната стратегия за тях през 2012 г., от тогава досега 22 000 роми са вкарани в образователната система, къде отидоха парите преди това – окрадоха се", отсече той.

Рашидов предупреди депутатите, че ако не се направи нещо сега още "30 години ще гледаме филма "Майка Индия". "Колеги, вие от три години ли сте на тоя свят?", попита той червените.

"Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Имаше школи, строителни школи, явно Живков вършеше повече работа от вас", отсече той и добави, че там хората са получавали професия.

Според него интеграцията на ромите минава през образованието и професията. "Учение и труд, труд и учение, трудът е интеграция!", обобщи депутатът от ГЕРБ.

Червеният депутат Драгомир Стойнев обаче го попита какви са резултатите от тази програма за интеграция, защото днес ромите не говорят български език, а какво остава да могат да четат и пишат.

Иначе докладът на правителството, който депутатите изненадващо не приеха, отчита напредъка по изпълнението на стратегията, както и на общинските планове за действие за миналата година.

От информацията, предоставена от отговорните институции, се открояват направените важни стъпки по отношение на задържането и връщането на учениците в училище и съответно – увеличаването на дела на ромските деца, обхванати в детски градини и предучилищни групи. Напредък има и в усилията за изучаване на български език от децата, за които той не е майчин.

Отчетено е и мотивирането на младежите до 24 години с основно и по-ниско образование и без работа да продължат обучението си в различни форми или да започнат работа.

В сферата на здравеопазването продължава работата за по-пълен обхват на населението със задължителни имунизации с координираните усилия на личните лекари, здравните медиатори, специалистите от регионалните здравни инспекции и общинските администрации.

В доклада е посочена необходимост от разработването на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход за реализиране на целите на стратегията, дългосрочно планиране и систематичен мониторинг. Отбелязва се, че е разработена система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на стратегията.

След въвеждането й в експлоатация, събираните данни ще бъдат анализирани и предоставяни на органите на изпълнителната власт. Целта е те да бъдат интегрирани в политически решения и да бъдат вземани предвид при разработване, актуализиране, изпълнение на стратегически и програмни документи, които се отнасят към интеграцията на ромите.

Според изводите, основните предизвикателства са свързани с постигането на положителни нагласи и подкрепата на обществото към политиките за интеграция на уязвими групи и групи в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
6
 
15
 
! Отговори
Класика преди 5 години
За първи път ми се случва някой политик, професор, да цитира жената на министър. Е, такова чудо само Станилов може да измисли...
102
4
 
20
 
! Отговори
ashrbikukukdrtyh преди 5 години
ааа тояга тояга,стига моркови,и аз искам на хляба само мекото!
101
4
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Та:-как така "ония" "крадяха",а дългът ни намаляваше,а при Боко Харем се увеличи ТРОЙНО?!..Има само едно разумно обяснение:-*** "герб" КРАДЕ ПО НАЧИН И МАЩАБИ,НЕПОЗНАТИ до сега в историята ни...Имате друго обяснение?...-МАЛЯ,ИЗЛОЖЕТЕ ГО!!!!
100
4
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен 103-Виж сега:-Никой дори и не помисля да твърди,че "предишните" не са крали!!!Но моля обясни следния ФАКТ:-Външния ни дълг от 97 процента от БВП през 1997 г.,за време на управлението "на ония" падна до 13 /ТРИНАДЕСЕТ!!/ процента през 2008-***.Само за десет години от Тиквения грабеж външния ни дълг скочи до 30 /ТРИДЕСЕТ!!/ процента от БВП...Е,питам аз:-Как така "ония" крадяха,а дългът ни намаляваше,а откак БОКОВИТЕ ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА УЗУРПИРАХА властта,дългът,който ВИСИ на
99
1
 
31
 
! Отговори
бартер преди 5 години
...Само глупавите гледат на хората като на бреме - хората са ресурс. На Турция населението е 70% ромоподобно - но с правилните моркови и тояги -Турция прави икономически чудеса....Изнасяме ром внасяме локум.
98
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоами при другите много милиарди, които гушнаха бсп и дпс при двадесет и пет годишно участие в управлението на държавата! дори и сега има цели отрасли под тяхното влияние!
97
2
 
46
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
Да препишат всички закони и подзаконови актове на Унгария!Ама няма да им стиска!Никакви детски за неработещи родители!Никакви детски за не посещаващи училище деца!Социални само за положили обществено полезен труд 21 дни в месеца!Ревизия на всички инвалидни свързани с астматици,епилептици и други на децата на ***!Стига с привилегии и затваряне на очите за незаконно построени къщи!Всичко незаконно построено да се събори!
96
6
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
а къде потъна МИЛИАРДА за саниране?А къде потънаха МИЛИАРДИТЕ заем,които ТИКВАТА ВЗЕ и които ние и нашите деца ще връщаме?!?!...НАСАПУНИСАХТЕ ЛИ ВЪЖЕТО,или просто си написахте завещанията?
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антон Кутев от БСП обаче го предупреди, че думите му са политически опасни. "Тезата, че ромите не могат да се интегрират е крачка към загуба на огромни финансови "постъпления" с цел "интеграция", както и ценни изборни вотове!
94
1
 
17
 
! Отговори
художника преди 5 години
А бе к,во стана с "цар" Киро?
93
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спиране на всякакви детски надбавки на родилки под 18 годишна възраст и без трудов стаж.Никакви социални помощи,само с работа да си изкарват прехраната.Това е пътят към интеграция.Който не работи ,не трябва да яде и да се размножава.
92
4
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До ОтговорБивша мутра като Борисов!
91
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали липсвали кадри в туризма. Да ги обучават и да ги интегрират. Ама и тези от бюрото по труда са корумпирани.
90
4
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До :)) 86 Бившия кмет на Галиче е от ДПС , а не от ГЕРБ.
89
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който от тях е искал се е интегрирал в България.Учи,работи( има и такива ,малко са, но има)който не е, да продължава пътя си към Западна Европа в богатите държави. Отказват се от българско гражданство,пишат се бежанци отиващи при Меркел и ги очакват с отворени обятия,всичко им подсигуряват.Имат и цяла Айфелова кула във Франция ако им се добере желязо.Не разбирам защо трябва да остават тук.Те са номади.Европейски роми.
88
1
 
13
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Aman 83 Прав си , но освем да няма кого да купуват , да няма и с какво. Я по един лев на глас, както искаше Слави да ги видя от къде пари. Ама нали сме умни....
87
1
 
8
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До от мъдрецитеПръскат некои пари! Така тези дето вземат средставта стават все по гладни и гладни!
86
2
 
27
 
! Отговори
Учител преди 5 години
Защо никой не прави реална проверка в училищата с преобладаващо *** присъствие ? Там ,ако по дневник се водят 10-15 деца, то посещават най - много 5.Никой и и нищо не може да ги застави да учат! Преминават формално и отчитаме резултати. А самите те не искат да ги наричат РОМ, защото това е напитка!
85
6
 
34
 
! Отговори
от мъдреците преди 5 години
знаете ли,че...за всяко записано ромче в у-ще,у-щето получава 2000лв на калпакзнаете ли,че...за всеки постъпил ром на лечение в болница,също в касата и се наливат 2000 лв на калпак....това не е ли ПЛАНИРАНА ДИСКРИМИНАЦИЯ и геноцид срещу всички останали не роми..ЕДНА противохристиянска световна линия все още мечтае за нашите граници- да претопи България,за да останат само тези от примитивнита каста...но това не е в Божия план,ГОРЕ ГЛАВИТЕ ,БЪЛГАРИ,НИЕ ВЕЧЕ СМЕ В ЦЕЛИЯ СВЯТ,БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!!!
84
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не иска да взема на работа ро.ми, даже и турци не искат да вземат на работа. Първо гледат името, после възрастта на кандидата. После гледат на кого си човек. И в частния сектор е същото. За какво образование и обучение говори Рашидов? Насила ще ги държат в училище и като завършат накъде? Към БТ и социала. За какво здравеопазване говорят изобщо?! Режат лъчетерапиите на онкоболните, повечето операции ги направиха платени. Напразно плащаме здравни осигуровки. И се правим, че всичко е прогрес.