Къде потънаха милионите за ромите? Спор в НС: Тоягата или морковът?

Депутати от всички цветове коментираха интеграцията на ромите
188
Къде потънаха милионите за ромите? Спор в НС: Тоягата или морковът?
Снимка: Pixabay

Въпросите къде потънаха милионите за интеграцията на ромите, тоягата или морковът могат да ги накарат да работят и защо политиците се сещат за тях само по избори нажежиха страстите в парламента при обсъждането на мониторинговия доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на интегриране на малцинството 2012-2020 г.

Според Станислав Станилов от "Атака" истината е, че само 1/3 от ромите водят полустационарен живот и те са интегрираните.

Той смята, че няма как хората от това малцинство реално да бъдат интегрирани, защото те формират своята ценността система в семействата си и заради това тя не може да бъде променена.

"Нашият проблем не може да бъде определен като интеграция, а трябва да има форма на мирно съществуване и да живеем по един и същи принцип, дължината на тоягата и на моркова трябва да е еднаква, при нас морковите са твърде дълги, а тоягата твърде къса, жената на Томислав Дончев е напълно права, иначе само ще харчим пари", отсече Станилов.

Той добави, че е чел секретен и много сериозен доклад, в който е посочено, че ромите не могат да бъдат интегрирани. "Те не са виновни за това, това го е решил създателят и историята", коментира Станилов.

Антон Кутев от БСП обаче го предупреди, че думите му са политически опасни. "Тезата, че ромите не могат да се интегрират е крачка към фашизма, хора които ви вярват и вървят след вас много бързо ще стигнат до фашизма и вината ще е ваша", скочи червеният депутат.

Станилов се защити с думите, че истината винаги е опасна, "но не можем да се крием като Андрешко под масата и да чакаме проблемите да се решат сами".

Според него, след като законите не важат за всички еднакво, няма да има резултати и това се доказва и от факта, че опитите за интегрирането на ромите са от 30 години без никакви последствия.

Още по темата

Вежди Рашидов от ГЕРБ пък директно обвини социалистите, че купуват ромските гласове на избори и те са създали "циганските барони".

"Когато купувате гласове и им опрощавате тока, не мислите за интеграцията на ромите, а ГЕРБ за първи път направи националната стратегия за тях през 2012 г., от тогава досега 22 000 роми са вкарани в образователната система, къде отидоха парите преди това – окрадоха се", отсече той.

Рашидов предупреди депутатите, че ако не се направи нещо сега още "30 години ще гледаме филма "Майка Индия". "Колеги, вие от три години ли сте на тоя свят?", попита той червените.

"Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Имаше школи, строителни школи, явно Живков вършеше повече работа от вас", отсече той и добави, че там хората са получавали професия.

Според него интеграцията на ромите минава през образованието и професията. "Учение и труд, труд и учение, трудът е интеграция!", обобщи депутатът от ГЕРБ.

Червеният депутат Драгомир Стойнев обаче го попита какви са резултатите от тази програма за интеграция, защото днес ромите не говорят български език, а какво остава да могат да четат и пишат.

Иначе докладът на правителството, който депутатите изненадващо не приеха, отчита напредъка по изпълнението на стратегията, както и на общинските планове за действие за миналата година.

От информацията, предоставена от отговорните институции, се открояват направените важни стъпки по отношение на задържането и връщането на учениците в училище и съответно – увеличаването на дела на ромските деца, обхванати в детски градини и предучилищни групи. Напредък има и в усилията за изучаване на български език от децата, за които той не е майчин.

Отчетено е и мотивирането на младежите до 24 години с основно и по-ниско образование и без работа да продължат обучението си в различни форми или да започнат работа.

В сферата на здравеопазването продължава работата за по-пълен обхват на населението със задължителни имунизации с координираните усилия на личните лекари, здравните медиатори, специалистите от регионалните здравни инспекции и общинските администрации.

В доклада е посочена необходимост от разработването на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход за реализиране на целите на стратегията, дългосрочно планиране и систематичен мониторинг. Отбелязва се, че е разработена система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на стратегията.

След въвеждането й в експлоатация, събираните данни ще бъдат анализирани и предоставяни на органите на изпълнителната власт. Целта е те да бъдат интегрирани в политически решения и да бъдат вземани предвид при разработване, актуализиране, изпълнение на стратегически и програмни документи, които се отнасят към интеграцията на ромите.

Според изводите, основните предизвикателства са свързани с постигането на положителни нагласи и подкрепата на обществото към политиките за интеграция на уязвими групи и групи в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До ВанкатаОт собствен опит ли знаеш,м? По методиката на екс кмето на Галиче от ГЕРБ ли? :))пп. далеч съм от мисълта, че всите могат да се цивилизоват, но поне дайте шанс!
82
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите отпускани от ЕС не са за интеграция за ромите, а за да ги задържат в България да не плъзнат по западните страни.Парите отиват по НПОтата,ромските"барони",ДПС, и другите ромски партии.На ромите учението е безплатно,социални помощи,всякакви привилегии но не би.Само се научиха на мързел и на готово.Въобразиха си че всичко им се полага и позволява само защото са ромитака ги подучват от НПОтата. Но ето на сега плъзнаха и из Западнала Европа,сега те да ги интегрират.
81
1
 
16
 
! Отговори
райна княгиня преди 5 години
използването на ромски егенета е толкова удобно за трупането и прането на евросубсидии...виновни са тия,които търпят РОМСКИ лъже-български представители ,,патриоти,,в НС....КУЧЕТО СКАЧА СПОРЕД ТОЯГАТА....и ...ВСЕКИ НАРОД сам си е ВИНОВЕН за своя ГОСПАДАР......стани,стани,юнак ,БАЛКАНСКИ,от сън дълбок се събуди!!!!!!!
80
3
 
21
 
! Отговори
Aman преди 5 години
Ако нямаш образование, следователно не би трябвало да можеш да вземеш адекватен политически избор, тоест не трябва да ти се позволява да гласуваш. Нямаш право да гласуваш без основно, например, и ще видим колко гласа ще успеят да купят. Моркова е далеч не само изразен в соц.помощи. Всички *** са астматици и им се наливат помощи. Майка ми е в здравеопазването и казва, че е нещо страшно. Държавата им снася по 1000+ лева, че децата им били астматици.. няма да ги интегрираме, в това спор няма
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би някой си купува изборите последните 10 години с парите отпускани от ЕС за интеграциято за ромите.
78
8
 
10
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Кой го мързи, затруднява да обучава ромите на занаят? Необходими са Усилия, човешки усилия за интеграция! По лесно е да плямпаме отколкото да бачкаме! :)) Парламента е една безрезултатна, не продуктивна говорилня!
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наливането на пари е, за да ги обучат и езиково и професионално, за да са конкурентно способни. И когато кандидатстват за работа да избират по образование и кралификация, а не по цвят на кожата и произход. Някой "усвои" парите, които отпуска ЕС за интеграцията на ромите.
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджука да ги праща при баба Меркел.Той се има с нея.Тя ще ги интегрира има опит.
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То няма какво и да краде вече рома.Всичко което бе останало и построено от бай Тошо одавна е окрадено.Нема жици нема железо ,нема кабел.
74
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те бяха интегрирани преди 27 години, всички работеха, кой в чистота, кой в озеленяване, кой хигиенист, кой в селското стопанство, кой в строителството. Но младите няма как да го знаят това. Децата им ходеха на училище. Имаше ред и дисциплина.
73
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наливането на пари създава търтеи.А никой няма нужда от такива.
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата съсипа и българи и роми.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото докосне ром се превръща в бакър добре, че са те иначе да сме фалирали .
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде потънаха милиардите ограбени от КТБ!-----------------Отговор няма да получите.Шикалкавише се известно време,и всичко се потули..
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви училища.С мотиката на полето.Да се бачка ,а не да чакаме на готово.И беа това са закрити 50 процента от училичата по селата и малките населени раьони.По Тошово време нямаше ром който да не работи.Строителни войски ,тухларни,мини,ТКЗСта.гледаха животни,работеха по заводи и фабрики като общи работниции т.н.Сега крадат и убиват.Ами гладно око лошо гледа и лошо мисли.Къде да работат,като нищо не работи.Никой не ги иска.Е кой ще вземе ром на работа .Никой.Всеки бяга от тях.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде потънаха милионите за ромите? Е, това е най-големата ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА.
67
2
 
7
 
! Отговори
ЗАЩО никой не казва преди 5 години
истината: нито Президент,нито Премиер,нито от НС или БКП/БСП са по на 25-30 г.:1.40 години соцБългария се мъчеше да ИНТЕГРИРА роми(***) с МОРКОВ и ФАВОРИЗАЦИЯ,безпл. апартаменти- факт са ОБЕЗКОСТЕНИТЕ БЛОКОВЕ в ЯМБОЛ и в др. градове.2.Сталин,Г.Димитров, БКП,СССР принуди българите от Пиринско да се наричат МАКЕДОНЦИ.3.45г.БЪЛГАРСКАТА младеж НЕ МОЖЕШЕ да пътува на ЗАПАД.да учи там,да общува свободно с "мръсните империалисти'.ЗАЩО СЕГА е този СМЕШЕН ПЛАЧ по "горките деца'? Искат свобода на ми
66
0
 
24
 
! Отговори
Друг тревожен факт-2 преди 5 години
Онези около 100 000 неграмотни и малограмотни жени днес са вече на 40-52 г. Създали са по няколко деца, отгледали са ги, живеейки на соц.помощи и са ги възпитали по свой образ и подобие.Интересно е да знаем, какъв е броят на неграмотните и малограмотните жени, които днес са на възраст 16-50 г. и колко деца са създали те?Това ще изясни много неща.И ще покаже до каква степен държавата организира вивариум за самовъзпроизвеждане на неграмотност, финансиран с пари, откъснати от залъка на работещите
65
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото, за което българите и България трябва да отделим пари в случая, е за разработване на стратегия - КАК да се оттървем по-бързо от тях, дори с цената на статистическо стопяване на населението с един милион.Ще сме 100 пъти по-добре да сме 3-4 милиона, ама без тях.
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя майката им Индия вдигна ръце от тях, та ние ще ги интегрираме.Няма да стане тази, ами добре, че се изнесоха някои от тях из Европата, че иначе ...И пак да много, трябва политика за намаляване на въпросната раждаемост и спиране на моркови, детски, помощи и всичко, каквото се сетим.