Къде потънаха милионите за ромите? Спор в НС: Тоягата или морковът?

Депутати от всички цветове коментираха интеграцията на ромите
188
Къде потънаха милионите за ромите? Спор в НС: Тоягата или морковът?
Снимка: Pixabay

Въпросите къде потънаха милионите за интеграцията на ромите, тоягата или морковът могат да ги накарат да работят и защо политиците се сещат за тях само по избори нажежиха страстите в парламента при обсъждането на мониторинговия доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на интегриране на малцинството 2012-2020 г.

Според Станислав Станилов от "Атака" истината е, че само 1/3 от ромите водят полустационарен живот и те са интегрираните.

Той смята, че няма как хората от това малцинство реално да бъдат интегрирани, защото те формират своята ценността система в семействата си и заради това тя не може да бъде променена.

"Нашият проблем не може да бъде определен като интеграция, а трябва да има форма на мирно съществуване и да живеем по един и същи принцип, дължината на тоягата и на моркова трябва да е еднаква, при нас морковите са твърде дълги, а тоягата твърде къса, жената на Томислав Дончев е напълно права, иначе само ще харчим пари", отсече Станилов.

Той добави, че е чел секретен и много сериозен доклад, в който е посочено, че ромите не могат да бъдат интегрирани. "Те не са виновни за това, това го е решил създателят и историята", коментира Станилов.

Антон Кутев от БСП обаче го предупреди, че думите му са политически опасни. "Тезата, че ромите не могат да се интегрират е крачка към фашизма, хора които ви вярват и вървят след вас много бързо ще стигнат до фашизма и вината ще е ваша", скочи червеният депутат.

Станилов се защити с думите, че истината винаги е опасна, "но не можем да се крием като Андрешко под масата и да чакаме проблемите да се решат сами".

Според него, след като законите не важат за всички еднакво, няма да има резултати и това се доказва и от факта, че опитите за интегрирането на ромите са от 30 години без никакви последствия.

Още по темата

Вежди Рашидов от ГЕРБ пък директно обвини социалистите, че купуват ромските гласове на избори и те са създали "циганските барони".

"Когато купувате гласове и им опрощавате тока, не мислите за интеграцията на ромите, а ГЕРБ за първи път направи националната стратегия за тях през 2012 г., от тогава досега 22 000 роми са вкарани в образователната система, къде отидоха парите преди това – окрадоха се", отсече той.

Рашидов предупреди депутатите, че ако не се направи нещо сега още "30 години ще гледаме филма "Майка Индия". "Колеги, вие от три години ли сте на тоя свят?", попита той червените.

"Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Имаше школи, строителни школи, явно Живков вършеше повече работа от вас", отсече той и добави, че там хората са получавали професия.

Според него интеграцията на ромите минава през образованието и професията. "Учение и труд, труд и учение, трудът е интеграция!", обобщи депутатът от ГЕРБ.

Червеният депутат Драгомир Стойнев обаче го попита какви са резултатите от тази програма за интеграция, защото днес ромите не говорят български език, а какво остава да могат да четат и пишат.

Иначе докладът на правителството, който депутатите изненадващо не приеха, отчита напредъка по изпълнението на стратегията, както и на общинските планове за действие за миналата година.

От информацията, предоставена от отговорните институции, се открояват направените важни стъпки по отношение на задържането и връщането на учениците в училище и съответно – увеличаването на дела на ромските деца, обхванати в детски градини и предучилищни групи. Напредък има и в усилията за изучаване на български език от децата, за които той не е майчин.

Отчетено е и мотивирането на младежите до 24 години с основно и по-ниско образование и без работа да продължат обучението си в различни форми или да започнат работа.

В сферата на здравеопазването продължава работата за по-пълен обхват на населението със задължителни имунизации с координираните усилия на личните лекари, здравните медиатори, специалистите от регионалните здравни инспекции и общинските администрации.

В доклада е посочена необходимост от разработването на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход за реализиране на целите на стратегията, дългосрочно планиране и систематичен мониторинг. Отбелязва се, че е разработена система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на стратегията.

След въвеждането й в експлоатация, събираните данни ще бъдат анализирани и предоставяни на органите на изпълнителната власт. Целта е те да бъдат интегрирани в политически решения и да бъдат вземани предвид при разработване, актуализиране, изпълнение на стратегически и програмни документи, които се отнасят към интеграцията на ромите.

Според изводите, основните предизвикателства са свързани с постигането на положителни нагласи и подкрепата на обществото към политиките за интеграция на уязвими групи и групи в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За бъдещи избори ! - всеки преди да гласува да си напише собственоръчно трите имена в избирателния списък. Който не може аут от избори ! - просто и ефикасно.
42
0
 
17
 
! Отговори
от мъдреците преди 5 години
Е..за тези,които не знаят....т.нар.Роми...идват в Българските земи заедно с османската империя,като племена с името-,чингане- произлиза от чергари... задачата им била да служат ,като караули, докато турските гавази безчинстват в поредната българска къща...най-силните българи се изтеглят със семействата си в северозападният Чипровски балкан и от там основават първите български комитети...и до ден днешен по тези места няма нито един ром...п.с сега ромите членуват в ДПС,...там са парите от ЕС
41
0
 
21
 
! Отговори
Х преди 5 години
Можем да говорим за интеграция когато видим, че длъжностно лице - ром налага глоба на друг ром, неспазващ законите на страната. А полицията защо да я е страх? Въоръжени са, просто трябвя да имат повече свобода да ползват оръжие, както в САЩ.
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са празни приказки. Ромите просто не могат да бъдат интегрирани поради социални а може би и генетични причини. Всички пари дадени в тази посока са пари на вятъра. Спрете да им субсидираде децата поне!
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На управляващите в джобовете къде ,какви глупави въпроси задавате като даже и детето ми го знае.
38
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите ги научиха да не работят и да гласуват за тях за по 20лв и две кебапчета а сега Бойко бил виновен.Без техните гласове Бсп и 10% не може да събере !
37
1
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
До АнонименТе, защото в нашите домове така ще ги възпитат, че направо ще преуспеят.В домовете ни цари простотия, селяния и насилие. И безхаберие.
36
1
 
12
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Питайте ДъПъСъ, БъКъПъ, Цветелин Кънчев и още стотина *** барони, ако ГЕРБ по места не са в кацата, какво им пречи да се разтичат и да изметат дворовете, най-вече своя?Нещо взе да ни омръзва, морковите ги изкрадоха, и понеже ни е страх от елитния етнос, тоягата ще заиграе първо по герберистите - като си знаят това, защо си траят?
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политика по български- много караници и спорове и накрая..резултата е едно НИЩО!
34
1
 
19
 
! Отговори
Парите са потънали преди 5 години
в джобовете на шефове като ИЛИЕВ,ЦВ.КЪНЧЕВ, бат САЛИ, и други *** величия, а може би и БХК. Да се разпитат, да се видят ДОКУМЕНТИ!!!!
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милионите за рoмите изчезнаха там, дето изчезнаха мибиардите за Белене - в джобовете на ненаситната МАФИЯ!
32
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Рашидов е прав,как ромите преди бяха интегрирани и ги учеха на професии"Не бяха интегрирани, но имаха същите права и задължения като всички други. Интегрирането е по-сложна тема, но когато я обясних тук и ми изтриха мнението.
31
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите искат да ни бият и да ни ограничават свободите някой даа ни помогне
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимени последно...извършителите на гнусното деяние в Германия,град Виесбаден са *** с български паспорти...и изобщо се чудя по конституция,лица,които не говорят,не владеят писмено и говоримо български език,нито пък имат български произход как така им се издават документи за БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО???Правилно е да се вписват, като БЕЖАНЦИ, със статут временно пребиваващи в Бг! И всъщност *** инвазия е всеобщ европейски проблем...не е само проблем на България!!!
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, то се знае кой е откраднал парите.Още навремето Сретан Йосич каза - "Бойко взе парите".Впрочем, той няма ли да излезе скоро от затвора? Щото се надявам за нещо.
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашидов е прав,как ромите преди бяха интегрирани и ги учеха на професии,а сега не може?Има нещо сбъркано в системата.И освен това някой си прибира парите в джоба,без да върши работа.Иначе адвокати имат веднага да ги защитават.
27
2
 
24
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Как да се месят полицаите като ги е страх.И те ядът бой и не работят в махалите а само в периферията и то с гладни черни граждани.В махалите има -наркотици ,цигари,алкохол,***,оръжие,фалшиви книжки, заведения и магазини без разрешителни ,малолетни неграматни майки и бащи но МВР не вижда.Незаконни строежи но Общините не ги виждат и т.н.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия в парламента докато се наумуват, с България ще е свършено.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен трябва да се стимулират ромите да се заселват в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас.Първо там има много за крадене, за разлика от обеднелите малки селища.Второ - там съдържанието на контейнерите е по-богато.Както казала една ромка, "като ида в командировка в София, като мина през два трамвая и излизам с двеста лева".
24
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко Рапоня взе парите. Това му е навик още от СИК.Да краде чужди пари.