Радев зове за диалог в Скопие, иска гаранции за добросъседство

Георге Иванов пък настоя, че не пречи на стабилността в региона
65
Радев зове за диалог в Скопие, иска гаранции за добросъседство
Снимка: БТА

Президентът на Македония трябва да бъде водач в диалога между институциите в страната, който в момента е скъсан, смята държавният ни глава Румен Радев.

На съвместна пресконференция с Георге Иванов, който е на посещение у нас, Радев призна, че двамата са имали тежък разговор.

"България е силно обезпокоена от ескалацията и скъсването на диалога между институциите в този критичен за Македония момент. Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но и водач в този диалог между институциите, защото това е важно условие за постигане на обявените стратегически приоритети на държавата - членство в ЕС и в НАТО", каза държавният ни глава.

Още по темата

Той посочи, че в разговора е обсъден и въпросът за смяна на името и отбеляза, че той е важен не само за Македония и Гърция, но и за България.

Радев изтъкна още, че Македония, която се предлага да носи името Северна Македония, се намира на запад от Пирин и югозапад от София.

"Налице са географски реалности и историческа обремененост, които ни задължават в тази ситуация да бъдем изключително внимателни и да следим и да преценяваме не само изхода от преговорите между Македония и Гърция, но и изпълнението на договорните ангажименти в нашите двустранни отношения, които трябва да придобият необратим характер. България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическата и европейската перспектива на Македония, така че приемаме резултатите от преговорите за името, доколкото те премахват важни пречки за интеграционния процес. Но трябва да е ясно, че основният залог за нашата подкрепа е стриктното спазване на чл. 11 от Договора за добросъседство, според който двете държави се задължават да нямат неприятелски действия една спрямо друга, да не използват териториите си за организации, които водят сепаратистки дейности и да неутрализират недобронамерена пропаганда, насочена към омраза и насилие", каза още Румен Радев.

По думите му стриктното спазване на този договор е необходимо условие за безпроблемния път на Македония към Европа.

"Нуждаем се от твърди гаранции, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан между Република Македония и България, ще остане абсолютно в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония", каза президентът Радев в отговор на въпрос.

От своя страна Георге Иванов заяви, че не приема квалификации, че пречи за стабилността в региона.

"Аз никого не изгоних от моя кабинет. За първи път в този ден се запознах с документа и нямаше какво да говоря за него на тази среща. За това тя продължи много кратко. Не приемам квалификации, че преча за стабилността в региона. Знае се кой блокира Македония и отнема нейното бъдеще. Знае се кой пречи на правото на просперитет на един народ. Заклел съм се, че ще уважавам Конституцията и не мога да приема акт, който ѝ противоречи. Това е мое лично решение за действията на един премиер, който не е разбрал негативните последствия от един договор", коментира още Иванов вчерашната си среща с македонския премиер Зоран Заев.

Държавният глава посочи, че след срещата е казал на народа, че реализирането на македонските цели не може да бъде алиби за реализирането на вредни за Македония договори. "Вярвам, че отговорните органи ще разберат сериозността на състоянието и ще реагират правилно. Надявам се и че каквото и да стане с договора, нашите добри отношения ще продължат", коментира Иванов.

По-рано стана ясно, че гостът няма да бъде приет от премиера Бойко Борисов и външиня министър Екатерина Захариева. Мотивът е именно вътрешнополитическото напрежение в съседката ни по спора за името.

Македонският президент призна, че е бил изненадан от отказа на Борисов да се срещнат. Негово е решението и негова е отговорността, тъй като той не е само премиер, а и председателстващ ЕС. Казва да се води диалог, а с този жест заема страна, коментира Иванов.

Когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него, коментира пък Румен Радев. Приоритетите ни за Западните Балкани да не се ограничават само до прегръдките, лидерство и отговорност е да не бягаш от проблемите, допълни държавният глава. Той призова България да търси контакти не само с правителството на Македония, но и с останалите институции, включително опозицията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.