Радев зове за диалог в Скопие, иска гаранции за добросъседство

Георге Иванов пък настоя, че не пречи на стабилността в региона
65
Радев зове за диалог в Скопие, иска гаранции за добросъседство
Снимка: БТА

Президентът на Македония трябва да бъде водач в диалога между институциите в страната, който в момента е скъсан, смята държавният ни глава Румен Радев.

На съвместна пресконференция с Георге Иванов, който е на посещение у нас, Радев призна, че двамата са имали тежък разговор.

"България е силно обезпокоена от ескалацията и скъсването на диалога между институциите в този критичен за Македония момент. Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но и водач в този диалог между институциите, защото това е важно условие за постигане на обявените стратегически приоритети на държавата - членство в ЕС и в НАТО", каза държавният ни глава.

Още по темата

Той посочи, че в разговора е обсъден и въпросът за смяна на името и отбеляза, че той е важен не само за Македония и Гърция, но и за България.

Радев изтъкна още, че Македония, която се предлага да носи името Северна Македония, се намира на запад от Пирин и югозапад от София.

"Налице са географски реалности и историческа обремененост, които ни задължават в тази ситуация да бъдем изключително внимателни и да следим и да преценяваме не само изхода от преговорите между Македония и Гърция, но и изпълнението на договорните ангажименти в нашите двустранни отношения, които трябва да придобият необратим характер. България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическата и европейската перспектива на Македония, така че приемаме резултатите от преговорите за името, доколкото те премахват важни пречки за интеграционния процес. Но трябва да е ясно, че основният залог за нашата подкрепа е стриктното спазване на чл. 11 от Договора за добросъседство, според който двете държави се задължават да нямат неприятелски действия една спрямо друга, да не използват териториите си за организации, които водят сепаратистки дейности и да неутрализират недобронамерена пропаганда, насочена към омраза и насилие", каза още Румен Радев.

По думите му стриктното спазване на този договор е необходимо условие за безпроблемния път на Македония към Европа.

"Нуждаем се от твърди гаранции, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан между Република Македония и България, ще остане абсолютно в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония", каза президентът Радев в отговор на въпрос.

От своя страна Георге Иванов заяви, че не приема квалификации, че пречи за стабилността в региона.

"Аз никого не изгоних от моя кабинет. За първи път в този ден се запознах с документа и нямаше какво да говоря за него на тази среща. За това тя продължи много кратко. Не приемам квалификации, че преча за стабилността в региона. Знае се кой блокира Македония и отнема нейното бъдеще. Знае се кой пречи на правото на просперитет на един народ. Заклел съм се, че ще уважавам Конституцията и не мога да приема акт, който ѝ противоречи. Това е мое лично решение за действията на един премиер, който не е разбрал негативните последствия от един договор", коментира още Иванов вчерашната си среща с македонския премиер Зоран Заев.

Държавният глава посочи, че след срещата е казал на народа, че реализирането на македонските цели не може да бъде алиби за реализирането на вредни за Македония договори. "Вярвам, че отговорните органи ще разберат сериозността на състоянието и ще реагират правилно. Надявам се и че каквото и да стане с договора, нашите добри отношения ще продължат", коментира Иванов.

По-рано стана ясно, че гостът няма да бъде приет от премиера Бойко Борисов и външиня министър Екатерина Захариева. Мотивът е именно вътрешнополитическото напрежение в съседката ни по спора за името.

Македонският президент призна, че е бил изненадан от отказа на Борисов да се срещнат. Негово е решението и негова е отговорността, тъй като той не е само премиер, а и председателстващ ЕС. Казва да се води диалог, а с този жест заема страна, коментира Иванов.

Когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него, коментира пък Румен Радев. Приоритетите ни за Западните Балкани да не се ограничават само до прегръдките, лидерство и отговорност е да не бягаш от проблемите, допълни държавният глава. Той призова България да търси контакти не само с правителството на Македония, но и с останалите институции, включително опозицията.

 


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
11
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
ще ви посинеят трътките от злоба към президента на Р.България,слугинчета.

Най-приятелски ви казвам:-ОБРЕЧЕНИ сте!!!...Ноооо,има пари за усвояване,усвоявайте..
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ПроСоТо Борисов печели 4 пъти на избори,за ужас на рускитепартенки,които дълго не могат да се доберат до власта,дори с ДПС барабар.
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 33
Тук не става въпрос за Радев, а зе Македония. И не, не сме забравили, че Радев бе избран с 60 % от гласовете на българския народ.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия двамата нямат друг спор освен кой от тях е по-голям пyтлерист.
33
4
 
11
 
! Отговори
Решетников преди 7 месеца
Не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
32
9
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
До Анонимен
а твоят "премиерин" пък беше създаден с указ на Семьон..Но за теб-лъскача на чизмите му,това няма значение..
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Събрали се двама фенове на Путин,руски слуги,като Георге е и националшовинист,на нация,която никога не е съществувала в историята и която е създадена с указ на Коминтерна.По скоро е сръбски такъв.Пишман-президент,кото премиерът и външният ни министър отказаха да приемат.
30
9
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
Това е ИСТИНСКАТА политическа отговорност,която демонстрира нашия Президент!!!!!

ЛИГАВ_ЩИНИТЕ на Мутрьо не само че нямат нищо общо с политиката и държавническото поведение,но и за пореден път "СВАЛИХА ГАРДА" на ШАЙКАТА!!!!

СРАМ за България!...Не се ли чувствате неудобно,че ПРИ_МАТ като банкянската Тиква гради "имиджа" на..."политическата класа" в България?!
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашият русофил Радев е призовал македонският русофил Иванов още по интензивно със съвместни усилия да обли3ват зaдника на Путин.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ФРМ - Фантастичка Република Македонија
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Председателствто свърши, въпросът за западните балкани е приключен, никой вече в Брюксел не говори за това.
Австрийското и румънското председателсдтво имат други приоритети, а брюкселските джендъри ще ядат вюрстове и ще пият австрийска бира по алпийските курорти.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СПОКО, ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМ, ЩЕ ПЛЮЯТ НА ЗАЕКА ПОД ОПАШКАТА.
А И СВЕТОВНИЯТ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ЩЕ СИ КАЖЕ ДУМАТА, А ТЕ СА УЛТРАНАЦИОНАЛИСТИ И ВЪРЛИ АНТИБЪЛГАРИСТИ.
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ ,СТОЙ МИРЕН.
24
3
 
10
 
! Отговори
Македонец преди 7 месеца
Аз подкрепям идеята Македония да се присъедини към България в една държава. Така ще сме по-силна държава и ще сме част от ЕС.
23
1
 
10
 
! Отговори
ДО PIRIN преди 7 месеца
ОТ ПЯН_ГЪ
Естествено, че е македонски. Македонски е и Скопие. Пловдив е тракийски град, София и Ниш са шопски, Добрич е добруджански град, но ВСИЧКИ ТЕ СА БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ. Това со областите на БЪЛГАРСКОТО ЕТНИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО!!!
22
9
 
3
 
! Отговори
Pirin преди 7 месеца
Blagoevgrad e Makedonski grad Makedonski grad
21
4
 
11
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 7 месеца
ДО "МАКЕДОНЦИТЕ"
Братя, ние ви обичаме, нищо че сте калпазани. Елате при нас - ще се обединим, ще махнем митницата м/у нас, ще научите книжовен български език, ще възродим етническото тяло на майка България и по-късно ще увлечем и другите българи (Турция, Румъния, Сърбия, Албания, Гърция), но НЕ СЪС СИЛА, А С ПРЕСТИЖ ДА БЪДЕШ БЪЛГАРИН. Нека сме позитивни и да работим на величието на страната си!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скопска република и нищо друго.Името на областта Македония не трябва изобщо да фигурира в името на тази измислена от Коминтерна държавица.Открадната земя и език,открадната история.нищо истинско няма там.Само умствено скопени от сърбите люде.
19
4
 
13
 
! Отговори
Изнервен преди 7 месеца
Прав е бил Борисов да откаже. Като държи толкова да има диалог защо Георге Иванов прие Заев само за 120 секунди? Какъв пример даде с този жест та ще държи сметка на нашия премиер.
18
2
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 7 месеца
До Makedonec
"Bugarive da se ne mesat vo rabotite na Makedonija". Ако сакаш, мога да го преведам на "македонски jазик": "Бугарите да се не мешат во работите на България." Како да не се мешаме во работата на нашата земја? Тоа звучи апсурдно.

</html>