Радев зове за диалог в Скопие, иска гаранции за добросъседство

Георге Иванов пък настоя, че не пречи на стабилността в региона
65
Радев зове за диалог в Скопие, иска гаранции за добросъседство
Снимка: БТА

Президентът на Македония трябва да бъде водач в диалога между институциите в страната, който в момента е скъсан, смята държавният ни глава Румен Радев.

На съвместна пресконференция с Георге Иванов, който е на посещение у нас, Радев призна, че двамата са имали тежък разговор.

"България е силно обезпокоена от ескалацията и скъсването на диалога между институциите в този критичен за Македония момент. Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но и водач в този диалог между институциите, защото това е важно условие за постигане на обявените стратегически приоритети на държавата - членство в ЕС и в НАТО", каза държавният ни глава.

Още по темата

Той посочи, че в разговора е обсъден и въпросът за смяна на името и отбеляза, че той е важен не само за Македония и Гърция, но и за България.

Радев изтъкна още, че Македония, която се предлага да носи името Северна Македония, се намира на запад от Пирин и югозапад от София.

"Налице са географски реалности и историческа обремененост, които ни задължават в тази ситуация да бъдем изключително внимателни и да следим и да преценяваме не само изхода от преговорите между Македония и Гърция, но и изпълнението на договорните ангажименти в нашите двустранни отношения, които трябва да придобият необратим характер. България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическата и европейската перспектива на Македония, така че приемаме резултатите от преговорите за името, доколкото те премахват важни пречки за интеграционния процес. Но трябва да е ясно, че основният залог за нашата подкрепа е стриктното спазване на чл. 11 от Договора за добросъседство, според който двете държави се задължават да нямат неприятелски действия една спрямо друга, да не използват териториите си за организации, които водят сепаратистки дейности и да неутрализират недобронамерена пропаганда, насочена към омраза и насилие", каза още Румен Радев.

По думите му стриктното спазване на този договор е необходимо условие за безпроблемния път на Македония към Европа.

"Нуждаем се от твърди гаранции, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан между Република Македония и България, ще остане абсолютно в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония", каза президентът Радев в отговор на въпрос.

От своя страна Георге Иванов заяви, че не приема квалификации, че пречи за стабилността в региона.

"Аз никого не изгоних от моя кабинет. За първи път в този ден се запознах с документа и нямаше какво да говоря за него на тази среща. За това тя продължи много кратко. Не приемам квалификации, че преча за стабилността в региона. Знае се кой блокира Македония и отнема нейното бъдеще. Знае се кой пречи на правото на просперитет на един народ. Заклел съм се, че ще уважавам Конституцията и не мога да приема акт, който ѝ противоречи. Това е мое лично решение за действията на един премиер, който не е разбрал негативните последствия от един договор", коментира още Иванов вчерашната си среща с македонския премиер Зоран Заев.

Държавният глава посочи, че след срещата е казал на народа, че реализирането на македонските цели не може да бъде алиби за реализирането на вредни за Македония договори. "Вярвам, че отговорните органи ще разберат сериозността на състоянието и ще реагират правилно. Надявам се и че каквото и да стане с договора, нашите добри отношения ще продължат", коментира Иванов.

По-рано стана ясно, че гостът няма да бъде приет от премиера Бойко Борисов и външиня министър Екатерина Захариева. Мотивът е именно вътрешнополитическото напрежение в съседката ни по спора за името.

Македонският президент призна, че е бил изненадан от отказа на Борисов да се срещнат. Негово е решението и негова е отговорността, тъй като той не е само премиер, а и председателстващ ЕС. Казва да се води диалог, а с този жест заема страна, коментира Иванов.

Когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него, коментира пък Румен Радев. Приоритетите ни за Западните Балкани да не се ограничават само до прегръдките, лидерство и отговорност е да не бягаш от проблемите, допълни държавният глава. Той призова България да търси контакти не само с правителството на Македония, но и с останалите институции, включително опозицията.

 


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
17
 
! Отговори
Луд преди 6 месеца
Гвардееца на снимката изглежда единственият, знаещ за какво е там.
16
2
 
2
 
! Отговори
Историк-математик преди 6 месеца
Г-н Ненад Гюбрески от Скопье во Северна Македония да не пише от името на хората от Пиринския край! Поранешна Югословенска Република Северна=Македония-(Пирин+Егей).
15
1
 
15
 
! Отговори
Додо преди 6 месеца
Както нееднократно съм заявявал, единственото име за БЮРМ, което съдържа думата Македония и отговаря на реалността е Измислена Република Македония. Всякакво друго е лъжа и дори да бъде признато по политически причини и натиск на Брюксел, нито ще реши проблема с Гърция, нито с България. Напротив, само ще ги задълбочи в дългосрочен план. Защото истината е като водата, накрая винаги пробива отнякъде! На територията на БЮРМ до 1918г живеят българи. За едно поколение етногенезата не се променя.
14
17
 
2
 
! Отговори
Makedonec преди 6 месеца
Bugarive da se ne mesat vo rabotite na Makedonija.
13
6
 
15
 
! Отговори
annybody преди 6 месеца
И Радев започна да плевенлясва - ти не го садиш, той никне, огледален образ на Курнинова.
Дали пък да не си облече най-после генералната конституционна ризница и да си гледа не по-малкото хрисимото булче?
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пирин+Рила+Витоща+Родопа+Балкана+Тракия+Подунавието+Добруджа+Страндажа=БЪЛГАРИЯ и в български форум СЕ ПИШЕ НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА НЕ НА СРПСКАТА ЛАТИНИЦА С JA!Да е ясно другарю Омовец,не ми се прай на скопянин.
11
21
 
11
 
! Отговори
Тина преди 6 месеца
Добре де, какво лошо има да го приемеш.Казваш му каквото имаш да му кажеш и на него и на медиите,както направи Радев.И това е! Какво се цупиш,какво се тръткаш! Хубава работа,ама българска!Уж ,добре тръгна това председателство,а накрая -Панаири!Б.Б.- ОСТАВКА!
10
20
 
6
 
! Отговори
Pirin преди 6 месеца
Pirin+egej +vardar=Makedonija
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За да се разбереш с Джордже на майчиния му език трябва да знаеш СРПСКИ,майка му е сръбкиня на тоя античен македонАЦ.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
...."неблагодарници"човече те са из...роди не неблагодарници и наистина с тях трябва да се отнасяме както към всеки друг който си позвлява да фалшифицира и поругава,и заграбва българската история и култура!За сърбите се отнася същото най-малкото заради това което извършиха в повардарието и ЗАРАДИ ЖЕЛАНИЕТО ИМ ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРСКИ МАНАСТИРИ И ЦЪРКВИ ДА БЪДЕ УЗАКОНЕН!Тука битката ще е жестока,с козела фанариот в Истанбул,със сръбската патриаршия и руските помагачи на сърбите!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гаранцията за добросъседство е една единствена ПРЕНАПИСВАНЕ НА СКПОСКИТЕ КНИГИ С ФАНТАСТИЧНИ РОМАНИ като "Историjaта на Македонскиот народ" и на тая основа фантсмагоричните им "учебници по история"!Там е генезиса на злото,дори не името на това убразование наречено бивша нечия си република.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Диалог с тези неблагодарни продажници не може да има!
Те не заслужават нищо и е крайно време да спрем като гърците да им обръщаме внимание и да ги поставим на място!!!
5
7
 
24
 
! Отговори
кой преди 6 месеца
Тези двама смешници , ако не влезат в час , да се махат от Балканите .... В Азия ще ги подслонят .....
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Затова учете влашки: на него най-добре ще се разберете с Гьорги Иванов!
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БЮРМ докато изпълни критериите за влизане ЕСср ще е в бунището на историята.
2
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре че е ПРЕЗИДЕНТА.
Защото ако се оставят нещата на Бабуна на ГЕРБ ще ни вкара във война със съседите ни.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ "МАКЕДОНЦИ" В МАКЕДОНИЯ СА САМО ВЛАСИТЕ - ОСТАНАЛИТЕ СА ПРОСТО БЪЛГАРИ!