В администрацията – само на български! И без SMS-и на "шльокавица"

Обединените патриоти предлагат законопроект за българския език
14 юни 2018 20:06, Василия Пейчева
143
В администрацията – само на български! И без SMS-и на "шльокавица"
Снимка: архив, Ройтерс

Всички в администрацията ще трябва да говорят и пишат на български, а електронните съобщения ще бъдат само на кирилица. Това предвижда законопроектът за българския език, внесен от "Обединени патриоти".

Със закона се цели да се запази българският език като основа на българската национална идентичност. Патриотите са провокирани и от това, че в страната се използват и други езици в някои институции. Лидерът на парламентарната група Волен Сидеров даде пример с униформите на полицаите, на които надписите са на английски език.

Според новите текстове чиновниците, които говорят или пишат на език, различен от българския, ще бъдат санкционирани с глоби между 1000 и 5000 лева.

"Задължаваме в българската администрация да се говори и пише само на български език. На 1/5 от територията на страната в някои администрации си позволяват да говорят на небългарски езици", каза Искрен Веселинов.

Също така всички електронни съобщения вече ще трябва да бъдат на български, а всяко електронно усторйство - телефон, компютър, да подлежи на кирилизация.

"Електронните съобщения ще трябва да бъдат на български, множество от операторите и банките, които ни тероризират с шльокавица, ще трябва да си преосмислят политиката", каза още Веселинов.

"Това е един закон, чрез който ще се опитаме чрез санкции да се наложат определени правила, които да се спазват от всички", заключи Борис Ячев.

 


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изпращането на смс на латиница е два пъти по-евтино. Когато някой от тея *** реши да променя нещо, нека поне си зададе въпроса „защо”.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1/3 от коментарите са изтрити ! Замислете се дали си заслужава да пишете ... Може да ви захвърлят мнението в кошчето !
91
1
 
7
 
! Отговори
Шопа емигрант преди 7 месеца
Добра и смислена идея! Българският трябва да е основен разбира се но да има и възможност за обслужване и на западен език най вече английски и немски като заинтересованата страна да заплати такси. Ползването формално и неформално на други езици от българския в работно време и място да се санкционира административно. За жалост нашите кадри и без това не владеят западни езици на ниво или въобще. Забрана за ползване ВЪОБЩЕ на езици от страни извън ЕС!!! Турски, урду, виетнамски.. само у вас!
90
0
 
5
 
! Отговори
Я па ти... преди 7 месеца
До 123 79 Еее, ква стана тя? КАМАра от скрити КАМЕри.И в тоалетните да се сложат.
89
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 7 месеца
До Антон 78 Антоне , знаеш ли колко турски и колка руски думи има в българския език? И колко не български имена и фамилии има?Има и доста английски думи.Кака че не сме се БАШ опазили.
88
1
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 7 месеца
След като еврото ще става официална валута , що па английския език да не бъде втори официален език ?
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И да не забравяме преименуването на села и местности. Че и на градове! Какво е това Сунгурларе, или Меричлери? Какви са тия села Тюркмен, Партизани, Комунари, Георги Дамяново, Якимово? Все някакви комуняци. Вън!
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

Да видиме халифа за колко време ще ги свали на земята комшиите. Те сега още са важни, че ядат събраното от светска Турция, но скоро ще се залепят на оградата към Ганьостан и ще реват някой да ги пусне. Още малко. Вече е доказано как работи в Иран. Иранците сега пълнят Истанбул, като ги натиснаха аятоласите, а преди 1979 носовете им пореха облаците от самочувствие.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те именно търговските марки са масово на чужд език с латиница. Оттам идва замърсяването, от телевизии и други средства, от езика на новинарите, от езика на рекламите. Да започнем със закриването на ьТВ, след това Нова телевижън, а останалите да си сменят марките и логата на български с кирилица. Единствено мога да направя изключение за чуждите марки, но бих ги стимулирал да си разработят лога на кирилица
84
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 1

унищожили сте бългаската държавност бе, чети какво съм написал. кой щеше да ви бачка ако бяхте унищожили ганьовците? как е възможно нищо да не създадете 500 години бе?
83
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
До коко,ако са искали да я унищожат,за 500г.един ганьо,нямаше да остане,по тези земи.
82
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-голяма малoумщина депутати наскоро не бяха изсирали. И какво сега, значи в администрацията вече ще могат още повече полу-грамотни идиoти да започнат работа, защото няма да има изисквания за знания на повече от 1 език? Чак ще е забранено втори език да се ползва Ръкопляскам на такива патрЕорти! България на 3 морета!
81
3
 
4
 
! Отговори
До Антон преди 7 месеца
Аз едно не разбирам, защо толкова ви е страх да не би да някой да си помисли, че сте турци. Ок, помаци сте, но този напън да се очистите от всичко турско.. специално там в неделино и златоград. Виж помаците в якоруда, не се срамуват от историята си и признават какви са.
80
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
.... продължение:
4. Тъй нареченият "турски" е толкова архаичен и побългарен, че турците не го разбират. Та в Златоград може и да си говорят на някакъв език, но той не е турски.
5. Много от тъй наречените "турци" хич не ги обичат в турция, орични много, но накратко: едната е че пият алкохол иси имат баш български манталитет и за втората виж т. 4
79
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
До ттт
Значи:
1. зАщо д аняма скрити камери, нека да има така и с корупцията ще е по-лесно да се справим.
2. Аз съм работил в държавната администрация и мога да ти акжа, че повечето не знаят чужд език, там са просто назначени.
3. в Случая никой не ти говори за английски в случая. дори и боленката (мног ми е антипатичен), даде за пример гърция, където пише полиция на английски и отдолу си пише на гръцки. Така е и правилно.
4. тъй нареченият "турски" говорен в България е толкова архаичен ....
78
2
 
4
 
! Отговори
Антон преди 7 месеца
Водя дискусия с хора, които говорят истина!!! А не измишльотини... Тук живеем заедно с турците които са в кж област.... И се уважаваме, но никога не бихме взели техния език... Части от културата им да, чуждици от езика им да съвсем нормални неща... Когато живееш с хора от друга култура стават смесвания.. Като Видин като Благоевград и т. Н и т. Н, дедите ми са живели горе в планината стотоци години за да са далеч от турците и са запазили българската култура... Независимо че им викате "турци" те!
77
1
 
3
 
! Отговори
ттт преди 7 месеца
До Антон

извиянвам се, грешен пример. къдео говорят турски тогава? кърджали? явно има места, където това е масово. и ако искаш да водиш дискусия, не обиждай!
76
2
 
2
 
! Отговори
ттт преди 7 месеца
До 123

ти това ли искаш, администрацията да те записва със скрити камери. администрацията трябва да говори английски и да помага на всеки чужденец, всеки с български паспорт трябва да говори официалния език на държавата си (майчин език не е понятие). в държава, която има нужда от инвестиции, работна ръка отвън, има нужда от симпатиите на света, тази държава трябва да направи усилие и това трява да е видно в поведението на администрацията и. която трябва да се съкрати наполовина.
75
2
 
6
 
! Отговори
Антон преди 7 месеца
До ттт: тапако какъв турски език в злс ти болен ли си бе???? Омг живея в този град от 40 години турски не съм чул никъде... Тук има помаци а не турци, тапако.... Те не говирят турски и не обичат турския език, напротив. Ако се бъркаш с чуждиците в диалекта им.. Това е друго нещо. Не пиши глупости червей... Тук живеят най истинските българи!!!!
74
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
До OTOMAN LEGACY..
ХАХАХАХАХА добре бе, ама нещо не е точно так май май. Има си и генетични изследвания по темата, ама всичко което не ти отърва... И не разбрах все пак ти какъв си. А и още нещо да пишеш на шльокавица е проява на висша простотия и неграмотност.