Чиновнички от МТСП в САЩ... споделят опит! Системата не ги убива

Отговорните за хората с увреждания на конференция в Ню Йорк
15 юни 2018 10:30, Елка Василева
75
Чиновнички от МТСП в САЩ... споделят опит! Системата не ги убива
Снимка: БТА

Докато тече драмата между социалния министър Бисер Петков, премиера Бойко Борисов и майките на младежи с увреждания, две високопоставени служителки от социалното министерство, пряко отговорни за проблема - зам.-министър Росица Димитрова и държавният експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания" Надежда Харизанова, са на луксозна командировка в Ню Йорк, пише "Сега".

По ирония на съдбата от 12 до 14 юни те представят "положителния опит и постигнатите резултати в България" за правата на хората с увреждания и деинституционализацията на децата с увреждания.

Насред кризата с оставката на Петков, който в понеделник беше отстранен от Борисов, а във вторник - върнат обратно, за да "отърве премиера от палатковите лагери" и протеста "Системата ни убива", в профила на министерството във Facebook се появиха снимки на Димитрова и Харизанова от Ню Йорк.

Още по темата

Командировката им е с всички екстри - самолетна бизнес класа за зам.-министъра, дневни, квартирни и пр. Общата стойност на пътуването на двете служителки е 16 150 лв., става ясно от документ, с който "Сега" разполага. Тъй като самолетните билети са купени в последния момент, билетът за бизнес класа на Димитрова струва 8306 лв., а икономичната класа на подчинената й - 2016 лв. Останалото до 16 150 лв. са дневни, хотел и пари за вътрешен транспорт.

Въпреки че самата конференция е тридневна - от 12 до 14 юни, а нощувките са четири, зам.-министърът и държавният експерт са писали дневни за 6 дни. Не е ясно какво е наложило спешното купуване на билетите, при условие че датите на конференцията са известни още от миналата година.

Пред "Сега" от социалното министерство уточниха, че командировката е за сметка на МТСП и че зам.-министърката за първи път пътува с бизнес класа. Според пресцентъра разходите за Димитрова са 8980 лв., без да уточняват какво точно се покрива със сумата. Тя се възползва от правото си според наредбата за служебните командировки, според която при пътуване над 5 часа зам.-министрите и други висши служители ползват бизнес класа.

След запитването на "Сега" за командировката пресцентърът на МТСП разпространи съобщение до всички медии какво е правила зам.-министърката на конференцията. "Социалното включване на хората с увреждания трябва да е на равни начала с всички останали групи от обществото", заявила Димитрова в централата на ООН.

Тя подчертала, че българското законодателство дава гаранции за недискриминация и равни възможности за всички. И обяснила, че у нас се разработва нов закон за социалните услуги, който "ще създаде иновативен модел на финансиране и подобряване на качеството, ефективността, управлението и мониторинга на социалните услуги".

На сайта на конференцията Димитрова не е спомената сред изказалите се. Там пише, че изказване е направил Георги Панайотов, постоянен представител на България в ООН.

Точно проектозаконът, който Димитрова хвали, е една от конфликтните точки между протестиращите и министерството - те настояват да се приеме изготвеният от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за личната грижа и към момента отхвърлят варианта двата проекта да се обединят, както предлага министър Бисер Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
5
 
! Отговори
беба преди 5 години
ТОВА СЕ КАЗВА НАГЛОСТ !!!ВИДЯХТЕ ЛИ БЕЗСРАМИЕТО В ОЧИТЕ НА"ДАМАТА"!!! НАХАЛНИЦИ!!! ДА СИ КУПЯТ БИЛЕТИ СЪС СВОЙ ПАРИ!!! И ЛЪЖЕШЕ ЧЕ СА СЕ ИЗКАЗАЛА!!!
56
1
 
5
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
До АнонименТова е въпрос на който министърът, който ги е командировал, трябва да даде отговор. Знам обаче, че никой никога не ходи командировка без "екстрите" квартирни и дневни, включително и написалият статията.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за шесте дни при три дни конференция в САЩ, е залъгалка за наивници. Аз от собствен опит знам колко време отнема пътуването от София до САЩ - един ден на отиване и два дни на връщане заради разликата във времето. Аз пътувах близо 28 часа на отиване, но имах и вътрешен трети полет в САЩ. Същото е и на връщане. Не оправдавам с това тези от ГЕРБ, които нямат работа на тази конференция.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тридневна конференция си трябват шест дни. Първият ден пътуваш. От вторият до четвъртия ден е конференцията. Тръгваш си на петия ден и пристигаш в България на шестия ден след 12:00 часа. Не става за по-малко дни. Не в тези дни е проблемът, а какво изобщо са правили там?
53
0
 
9
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 5 години
Нямало пари, а какво направиха с 4-те милиарда, които от ГЕРБ откраднаха от КТБ?А какво стана с другите 16 милиарда, които Борисов взе като заем, кои сметки захраниха?
52
0
 
8
 
! Отговори
С НАШИТЕ ПАРИ преди 5 години
Нито едната, нито другата блондинка са се изказали на конференцията.Всеки ден от летището тръгват на екскурзии в чужбина поне 50 чиновници от ГЕРБерските министерства.Главатарят им също обикаля безсмислено и безрезултатно света на държавна сметка
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕКСКУРЗИЯТА, ПАРДОН КОНФЕРЕНЦИЯТА Е ТРИДНЕВНА , А ТЕ ЩЕ СТОЯТ ТАМ ШЕСТ ДНИ. СИГУРНО ЩЕ ХОДЯТ НА СЕКСШОПИНГ.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бях на около 23-24 години,видях една млада жена от съседния блок как се хвърли от 4-я етаж,а майка и бе инвалид в количка,тя пищеше и се опитваше да я спре.Беше страшно!Съдбата на инвалидите и хората около тях е жестока,безпаричието също,те наистина имат нужда от помощ.Трябва да им предоставят условия за достоен живот,дано правителството и Мая Манолова се размърдат!
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората и децата инвалиди изнемогват,а те си правят скъпи екскурзии да си развяват......!Отврат!
48
0
 
7
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Заслужават да пътуват с нискотарифна компания
47
13
 
4
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Статията е доста тенденциозна по отношение на държавните служители и е написана умишлено манипулативно.
46
0
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Грешка коментара ми е към 32
45
0
 
19
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
До До 29 Че само Бойко Борисов казва АЗ ви построих магистрали АЗ ви платих пенсии АЗ ви вдигнах заплатите. А той това с какви пари го прави с негови или с обществени. Бойко Борисов харчи нашите пари а го представя винаги като негова лична заслуга
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недискриминация друг път - тя в бизнес класа, заместничката - в обикновена....По същия начин мислят като работят с данъкоплатците, които им плащат заплатите - ние да се оправим, а бедните да го....
43
0
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
С парите за болните, нетрудоспособните и т.н. социално уязвими категории, драги ми "ИЗБИРАТЕЛИ"( с други думи "МАТЕРИАЛ"), сте ги пратили на шест дневна екскурзия в Ню Йорк.МИСЛЕТЕ КАТО ГЛАСУВАТЕ!
42
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В моето градче,ако не си симпатизант на ГЕРБ,ще умреш от глад.Кандидатствах за инкасатор на ВиК и ми казаха,че ако не съм симпатизант на ГЕРБ,най-вероятно няма да стане.Това ли е демокрацията?
41
0
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КРАДЕЦ И БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК СА СИНОНИМИ;
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
калинки кацнали на гербер
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Командировката им е с всички екстри - самолетна бизнес класа за зам.-министъра, дневни, квартирни и пр. Общата стойност на пътуването на двете служителки е 16 150 лв., става ясно от документ, с който "Сега" разполага. Тъй като самолетните билети са купени в последния момент, билетът за бизнес класа на Димитрова струва 8306 лв., а икономичната класа на подчинената й - 2016 лв. Останалото до 16 150 лв. са дневни
38
0
 
23
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Подадох сигнал за корупция на техният сайт и ще следя какво ще направят. Вместо само да ги псуваме, крайно време е да започнем да ги налагаме с тоягите. Подавайте сигнали и изисквайте чевръсто да се обработват и да се човърка докато не излезе истината. Няма да навреди ако още много синали макар и за същото нещо се пуснат на тяхната страница за сигнали за корупция - потърсете МТСП в google и ще я намерите лесно. Има ли тук някой адвокат, който да каже как можем още да ги натиснем ?