Новото име на Македония - какви са опасностите за България?

Вижте коментари по темата в "Брюксел 1" тази събота
Обновена: 15 юни 2018 22:00 | 15 юни 2018 20:50, Екип на Bulgaria On Air
15

Името Северна Македония, договорено от премиерите на Гърция и Македония Ципрас и Заев тази седмица, предизвика остри спорове и в Атина, и в Скопие.

Недоволството на опозицията в Гърция доведе до дебати по вот на недоверие и нови протести. А в Скопие президентът на страната Георге Иванов прекрати набързо срещата си по темата с премиера Заев и външния министър Никола Димитров.

На следващия ден по време на посещение в София на Георге Иванов бяха отказани планираните срещи с българския премиер Бойко Борисов и външния ни министър Екатерина Захариева.

За дипломатическите знаци, които даде този ход, за името на страната и за това трябва ли всъщност преговорите за членство на Република Македония в ЕС да бъдат обвързани с гаранциите, че няма да се предявяват териториални претенции нито към страната ни, нито към историята ни - коментар в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR на депутатите Петър Витанов от БСП и Александър Сиди от ВМРО.

Ще остане ли името Северна Македония при тази вълна от недоволство и добро ли е това за България?

"Важното за нас е да няма териториални претенции. Трябва да се спазва Договорът за добросъседство, който сключихме с Македония. Това е нашият гарант. България не е страна в този спор. Той е между Македония и Гърция", коментира Александър Сиди.

Новото име обаче съдържа в себе си териториално определение. Какви са гаранциите, че няма да има претенции към страната ни?

"Трябва да се подпише нарочна декларация, с която може да се даде гаранция", според депутата от БСП Петър Витанов.

Какви са опасенията и крие ли се реална опасност за България? Отговорите в събота, 17:30 ч. в предаването "Брюксел 1".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
милен преди 5 години
преди мсец ходих в скопие в кафенетата говорят за обединение с пиринска македония наричат ни окупатори и щели да си вземат ако трябва със сила пиринска македония в българия никой нищо не знае по въпроса може и скоро да дойдат с нашите танкове да си вземат земята от сандански до благоевград а в бългоария е пълно безхаберие
12
3
 
1
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Македониja на Македонците
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манчо,естествено е Македония да е част от България,другото е боза и плява от Коминтерна.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е разликата между Македония и Северна Македония?Глупости на търкалета.Евала на гръцкия депутат,който поздрави "македонците"на литературен български,който нарече южнославянски и в който има Ъ.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето с какви глупости ни занимават вместо истинските проблеми в България! Вярвайте им за митичната "опастност"!
8
2
 
0
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 години
"Северна Македония" е точно като наполовина пълна чаша. Ами защо не приемете, че името е в полза на България, която след време ще присъедини Северна Македония към Източна Македония и ще се разшири? Ще ви кажа защо - защото ви е страх, защото нямате самочувствие или защото не харесвате успехите на ББ. Изберете си.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2018/06/15/novoto-ime-na-makedoniia-kakvi-sa-opasnostite-za-bylgariia.379496
7
0
 
4
 
! Отговори
През 2012 преди 5 години
Новина от 8 Юни 2012: България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви по ТВ+ премиерът Бойко Борисов. Според него варианти като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от България попадат в това наименование. Това пък е предпоставка за териториални претенции към България, смята Борисов, цитиран от Фокус. Коментара е излишен
6
10
 
3
 
! Отговори
Манчо преди 5 години
Съвсвм естествено е Пиринска Македония да се обедини с Македония защото тя там си е била и там и е мястото.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой дава правото и от позицията на какъв Да сменя и изобщо да решава историята на една държава? Било то и Македония?
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вкарахме макетата в опасна игра, чака ги украинският сценарий амбициите и фалшивите надежди от САЩ са опасни за вашето здраве.
3
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б БОРИСОВ НЕ Е ДЪРЖАВНИК . ТОЙ НЕ МИСЛИ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА , А Е КАТО КОН С КАПАЦИ - МИСИЯТА МУ ДА ВКАРА МАКЕДОНИЯ В НАТО И ЕС И ДА Я ОТКЪСНЕ ОТ ВЛИЯНИЕТО НА РУСИЯ КАКТО И ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ Е ПО ЗАПОВЕД НА САЩ - Б Б Е ОПАСЕН И ВРЕДЕН
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Практиката показва, че няма нещо, с което Борисов да се е захванал и да не се е провалило. И после му носят от 100 кладенци вода как някой друг му е виновен, щото не му е трасирал пътя.
1
5
 
27
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Бойко да пада по-бързо от власт, че и тук ще забърка някоя каша, от която няма да има оправяне. Тук ако сбърка, този висш дипломат наречен Борисов, ще загубим територии, а това не е играчка работа.