Статистиката: Безработицата у нас върви надолу

Най-търсени професии през май: Сервитьори, готвачи, чистачи...
15 юни 2018 17:30,
38
Статистиката: Безработицата у нас върви надолу
Снимка: flickr

През изминалия месец май, който започва с отбелязването на Международния ден на труда, е достигнато най-ниското равнище на регистрирана безработица от декември 2008 година у нас.

Равнището й се установява на 6,1 на сто, отчитайки намаление от 0.3 процентни пункта спрямо април 2018 г. и от един процентен пункт на годишна база, информират от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Регистрираните безработни в края на май са общо 200 458, като числеността им се свива с 5 на сто спрямо предходния месец и с 14,3 на сто спрямо година по-рано.

Новорегистрираните безработни през май са 19 963. От тях 1 258 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа, предава БТА. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 28 272 души.

Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като през май 443 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 21 740 души са постъпили на работа през месеца, като 91,3 на сто от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени 1 889: 708 - по схеми на ОП РЧР, 397 - по програми и 784 - по мерки.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 21 301, като 87.3 на сто от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25,1 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (17,7 на сто), търговията (13,6 на сто), операциите с недвижими имоти (13,2 на сто), селското, горското и рибното стопанство (5,2 на сто) и др.

Най-търсените групи професии през май са били: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост; работници в селското, горското и рибното стопанство; оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на моторни превозни средства и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; помощници при приготвяне на храни; чистачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Миняма те безработните имигрираха!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и за Нова Зеландия има безвизов режим , а оттам хоп и в Австралия ...
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко е велик
28
1
 
9
 
! Отговори
ВЕСКО преди 5 години
До Анонимен: А , ЗАПЛАТАТА ЗА ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ ОТ ЛЯТОТО ,НЕ СЕ ДАВА . ТОВА Е ФАКТ И ДЪРЖАВАТА ГО ЗНАЕ ,НО СЕ ПРАВЯТ НА УТРЕПАНИ. ВАЖНОТО Е АДМИНИСТРАЦИЯТА ДА СИ ОСТАНЕ ,ЗА ДА ИМА КОЙ ДА ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ.
27
3
 
6
 
! Отговори
ВЕСКО преди 5 години
ПРЕЗ ЛЕТНИТЕ СЕЗОНИ, БЕЗРАБОТИЦАТА НАМАЛЯВА НА ОКОЛО 10-12 % . ПРЕЗ ЗИМНИТЕ ПЕРИОДИ СЕ УВЕЛИЧАВА НАД 25 %. ТОВА Е ИСТИНАТА. ДРУГОТО Е СТЪКМИСТИКА И ПРАХ В ОЧИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ.
26
0
 
14
 
! Отговори
най-търсено чистач? преди 5 години
Тая статия е лъжа, най-търсена работа, е работа в офис,работа с компютри,защото заплащането е най-приемливо. Готвачи,сервитюри,камериерки НЕ останаха,затова търсят от други държави,ама никой не иска да идва за толкова малко пари. Безработицата намалява,защото хората се изнесоха от България,други се пенсионират.Забелязвам,че повечето хигиенистки са жени на пенсия,вземат ги да не плащат осигуровки работодателите.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осигурено е финансирането Терминал-3. Ще се на рича Експресна линия с едноподочен билет. Прогнозата е, че две години, след откриването на терминала безработицата ще падне до около 3 процента. И моята мечта ще се изпълни, само мутри и политици в България. Тогава ще пия една за тяхно здраве.
24
1
 
13
 
! Отговори
йорса преди 5 години
То добре че няма работа. Защото тогава ще внасяте от зимбабве. Няма хора вече. Кого да зобят горкичките ин дус триалци?
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това са лъжи г.рбераски реално тя е 50-60% минимум
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От броя на хората в трудоспособна възраст вадим броя на работещите и получаваме колко са безработните. Всичко друго е стъкмистика.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бевх, бизнеса все реве за квалифицирани кадри пък на края ... сервитьори, камериери, продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост; работници в селското, горското и рибното стопанство; оператори на стационарни машини и съоръжения ...голема квалификация се иска за повечето ..
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хора не останаха в провинцията- емигрираха, пенсионираха се или измряха, те тръгнали да отчитат спад в безработицата. Пълно е с безработни над 40год. възраст. От БТ ни курсове за преквалификация, ни предложение за работа, ни нищо. Хората не се регистрират или се отписват от БТ. Това не значи, че безработицата е намаляла.
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Регистрирана безработица от 6%, реална безработица от 36% примерно. Колко от безработните са регистрирани?"А сивата икономика от 30-40% сама ли се произвежда? Един депутат с цех за дограма сам изкарва продукция колкото 2 цеха... просто е сръчен човека!!! Сръчен колкото има-нема 20-тина опитни майстори.... А сам си работи в цеха според НАП
18
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мой близък с две висши е безработен, от бюрото по труда му предлагат курсове за барман или сервитьор. А в Европа имат нужда от инжинери, е кажете ми сега тук ли да остане за 250 ? заплата, щото да е "патриот". Хахаха ;-)"Да заминава! Да не се чуди! На запад ще го приемат с отворени обятия! Ама е добре да си купи и 3-та диплома - ей така - за да видят, че не е случаен!
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая ще остане само раздутата администрацията и депутаттите, дето нищо не вършат.
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички умни хора се изнесоха в чужбина, затова е паднала безработецата. Животът е кратък. У дома е там, където имаш добра работа, добри доходи и сигурност. Патриотизмът е абстрактно понятие, не се яде, нито дава сигурност на децата ни.
15
1
 
41
 
! Отговори
Митака преди 5 години
В нашата страна всичко е смешка. Жена ми е безработна и не е регистрирана, защото никакви курсове или пари не и предлагат. Безработна е, защото гледа 4 годишното ни дете, което не го приемат в детска градина. Иначе се пише, че безработните са малко и места в детските градини вече имало. Откровени лъжи.
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Най-търсени професии през май: Сервитьори, готвачи, чистачи ... ""....................слугинска нация ... в пряк и преносен смисъл ... по една филия с мас за всички
13
2
 
35
 
! Отговори
заминаващи преди 5 години
То хора не останаха, вие безработица. Повечето ми приятели вече изчезнаха. Аз се правя на патриот, но до края на годината заминавам. Сега продавам каквото имам и чао. Писна ми от Тиквата и Ко.
12
4
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Емиграцията е нищо в сравнение с 90те.От ония повече от милион много малко се върнаха.Както виждате по цял свят ,,шетат" мигранти.Всеки си гони мечтата,но за нея НАВСЯКЪДЕ е нужно труд и учене.А само с голо философстване винаги си оставаш аутсайдер.