Пенсиите в полза на мъжете – със стотачка!

ЕС предстои да разгледа стратегия за премахване на разликата
Обновена: 18 юни 2018 18:17 | 18 юни 2018 16:30,
126
Пенсиите в полза на мъжете – със стотачка!
Снимка: Pixabay

Разликата между средния размер на пенсията при мъжете и жените е 121,57 лв. Това е около 38 на сто от 1 543,5 хиляди пенсионери от общо 2 172,8 хиляди пенсионери за 2017-та, сочи анализ на НОИ за пенсиите от държавното обществено осигуряване. Справката е направена през призмата на различията между половете.

В нея се посочва, че през миналата година средният осигурителен доход е бил 821,51 лв., като - 861,71 лв. - за мъжете, и 779 лв. - за жените, а разликата е 10,6 на сто в полза на мъжете.

За сметка на това, средната пенсия на един пенсионер е 345,46 лв., като за мъжете тя е била 410,58 лв., а за жените - 298,48 лв. При тези стойности брутният коефициент на заместване общо за всички пенсионери е бил 42,1 на сто, за мъжете - 47,6 на сто, а за жените - 38,3 на сто или около 9,3 пункта по-нисък. Има и съществени разлики в размера на получаваните пенсии. В абсолютна стойност разликата е 112,11 лв., а в относителна - около 38 на сто.

Още по темата

Положителен факт, според НОИ, за периода 2009-2017 г., е, че половите различия в коефициента на заместване на дохода при пенсиите за осигурителен стаж и възраст намаляват. През 2009 г. разликата е била 14,8 пункта в полза на мъжете (55,1 на сто срещу 40,3 на сто), докато през 2017 г. тя вече е 10,2 пункта.

Измежду факторите, които оказват най-голямо влияние върху различията в размера на получаваната пенсия и заместването на дохода, са продължителността на осигурителния стаж и размерът на осигурителния доход. Разликата средно за 2017 г. е приблизително 83 лв., което е около 10,6 на сто.

Изводът е, че има ясно забележими разлики в заплащането между жените и мъжете, което се потвърждава и от данни от други изследвания. Например, показателят за неравенството в заплащането по пол (т.нар. gender pay gap), характеризиращ разликите в брутните часови възнаграждения на жените и мъжете, за 2016 г. у нас е заемал стойност от 14,4 на сто, при средно за ЕС от около 16,2 на сто (Eurostat, 2018).

В анализа се посочва, че наетите жени доминират в сектори, в които средният размер на работната заплата е под средното за страната. Доказателство за това са данните от Наблюдението на разходите за труд, провеждано веднъж на четири години от Националния статистически институт.

Изследване от 2014 г. показва, че над 40 на сто от наетите жени са работили в преработващата промишленост и търговията, където брутната годишна работна заплата е била под 90 на сто от средната за страната, други 23 на сто са били концентрирани в образованието, хуманното здравеопазване и социалната работа - сектори, при които заплатата доближава средната за страната, допълват от НОИ.

През 2017 г. средният осигурителен стаж на мъжете пенсионери с лични пенсии за осигурителен стаж и възраст от най-масовата трета категория труд е бил 38,7 години, а на жените - 33,1 години. Това е разлика от повече от 5,6 години, допълват от НОИ.

Коефициентът на заетост за жените (20-64 г.) от една страна е сравнително нисък, а от друга - е значително по-нисък от този на мъжете. По данни от Наблюдението на работната сила на Националния статистически институт през 2017 г. коефициентът на жените е бил 67,3 на сто, а този за мъжете - 75,3 на сто, при средно за страната от 71,3 на сто (НСИ, 2018).

Разликата между двата пола е в порядъка на 8 процентни пункта, като тя се запазва устойчива, въпреки факта, че коефициентът на заетост за жените е нараснал с 13,3 пункта за периода 2003-2017 г. (при нарастване от 13,1 пункта за мъжете).

От друга страна, заложеното в нормативната уредба плавно повишаване на изискуемия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за жените и мъжете съдейства за изравняване на тези разлики, поне що се отнася до новоотпуснатите пенсии, смятат експертите.

Данните на НОИ сочат, че средният осигурителен стаж от трета категория труд при пенсиониране с пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2017 г. е бил 35,1 г. за жените и 35,7 г. за мъжете. Занапред съществуващите разлики в осигурителния стаж на "новите" пенсионери ще продължат да намаляват.

В анализа се посочва, че според последния доклад на Европейската комисия за равенството между жените и мъжете, средно за ЕС доходът от пенсии на жените на 65 г. и повече навършени години е с около 38 на сто по-нисък в сравнение с този на мъжете в същата възрастова група.

Също така, по данни на Европейската комисия, средно за ЕС делът на жените над 65-годишна възраст, получаващи пенсия от публична пенсионна схема, е с около 5 процентни пункта по-малък от дела на мъжете в същата възрастова група.

Тези обстоятелства подтикнаха Европейския парламент да обсъди и необходимостта от приемане на специална стратегия на ЕС за предотвратяване и премахване на разликата в пенсиите на мъжете и жените, допълват от НОИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Мъжът е по-висше същество и заслужава много повече пари. Мъжът с пари създава семейство. Жената с пари унищожава няколко семейства.
109
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги стари моми, не са виновни мъжете, че не ви взимат. Сами сте си виновни. Забравили сте, че за да ви вземе мъж за сериозна връзка не трябва да ви мисли за м*урви. А нвие сте си такива всичките феминистки. Само че, когато спре да се отваря парашута и ставате феминистки ;))) Няма шанс вече ;))) Веднъж стара мома, завинаги стара мома ;))) Пък било то и с дете ;))) Пораснало. Без издръжка ;)))
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтрили са го поста защото е сексистки ;))) Не се усещате какви неинтелигентни сексистки сте, а обвинявате мъжете в сексизъм ;))) Дори не ви стига акъла да скриете, че сте сексистки ;))) Аз нямам против да ме пляска тая кака по дупето ако става. Но едва ли. Няма феминистка, която да става. Иначе нямаше да е феминистка ;))Феминистки стават само жените, загубили всяка надежда да си намерят свестен мъж или богаташ, когото да цоцат. Така става със старите 25 годишни моми ;))
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нали сме равни ***! от къде накъде само жените? Нали сте по - силния и благороден пол! Защо не отстъпвате местата в лодките! Нали силните и благородните се жертват за благото на слабите! нали сте силни жертвайте се! Какво искате увеличение на заплати и поенсии и намаляне на данъците само! Ай де де! Феминисктите са лицемертки от класа. Трябва да се съдят с ефективни присъди. Като за масово убийство. С утежняващи вината обстоятелства, понеже знбаят какво зло са и въпреки това продължават!
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените и децата били спасявали първи от потъващия Титаник, а те горките се издавили. Ами нали всички постижения били ваши значи и Титаник е ваше дело. Мъже са го конструирали, мъже са го управлявали. Защо тогава потъна Титаник и защо качвате жени и деца като знаете колко сте кадърни ?!
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От спора се вижда изместихте темата ...но ..до сега не знам мъж ...който да пере готви глади ...и да ходи на работа :))) така че по леко с арматурата !
104
0
 
5
 
! Отговори
К преди 5 години
Каква пенсия ще вземем като ни осигуряват на минимална заплата .
103
1
 
5
 
! Отговори
???? преди 5 години
ПАК ли намерихте с какво да РАЗДЕЛИТЕ този БЕДЕН и ОГРАБЕН,ТРУДОЛЮБИВ БЪЛГАРСКИ НАРОД? НАРОДЕ???? НАРОДЕ???? НАРОДЕ????
102
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се женя, защото оцелелия съпруг взема част от пенсията на починалия. Няма да дам нито цент от моята пенсия на която и да е жена. Не са го заслужили. Поне за сега. А особено на последък, с тея крадливи и лъжливи феминистки дето се навъдиха, няма шанс ;)))
101
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичам глезли, които да ми се глезят и които да глезя. Обичам и такива, с интелектуалнио претенции. Ако умеят да понасят интелектуални загуби ми печелят уважението. Ако не умеят да водят интелектуални раазговори, като тая тука с претенциите, че е Жена, печелят присмеха ми и презрението ми. И губят достъп до гивизенето. За сметка на това печелят твърди предмети в неудобни дупки. Неморалността им ми причинява неудобства, които компенсирам като им причинявам емоцинални и подгръбни страдания ;)))
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега напишете колко дълго вземат пенсия жените и колко дълго вземат пенсия мъжете. Като сме тръгнали да правим статистики...
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсиите не се изчисляват на база пол, а се изчисляват въз основа на осигурителен доход, стаж и възраст. Ако някой взема повече, а друг по-малко то е защото първият има повече трудов стаж и е внасял повече осигуровки. Тук полът няма никакво значение. Ако жените преди да се пенсионират са работили на по-зле платени позиции, това вече е друг въпрос - оттам може да идва разликата.
98
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избирам си жени, които ми харесват, независимо от какъвто и да било статус, по който се равняват. Правя го, защото мога да си го позволя. И защото го правя от момче ;)))Познавам жените и знам крадливата им използваческа натура. Оставям ги да си мислят глупости, докато ги пердаша където искам и както искам. Пари давам само ако ми е кеф. Ако не си търся друга. За мене няма значение дали е програмистка или е на пилон. Важното е да е млада, секси и да ме слуша. Прояви на характер не толерирам;)
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искате равенство на заплати и пенсии? Ами добре, ще работим по равно. Да не се оплаквате после. Няма да работим според възможностите си, а по равно. И ще взимаме по равно ;))) И ще се пенсуионираме на една възраст ;)))
96
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За моя радост съм мъж. А за мъжете е известно, че не губят толкова колаген като жените с годините. Мъжете винаги са по - запазени от жените с годините. И мозъка, и нервната система, и тялото, и органите и мускулите. Всичко е по - запазено. Само че, поради това, че влагаме повече усилия в работата си и поради това, че жените ни използват, умираме по - млади. Няма вечно да е така. Идва ред жените да работят, а ние да си почиваме. Ще работим по равно, но понеже сме по- умни ще ни е по - лесно;)
95
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая неориентираната така и не разбра, че не ми пука кой колко взема. Пука ми да не вземат моето. Да не вземат това, което аз съм заработил. Жена била... ТОва не е жена. Тоева е някакъв... Нямам думи. СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ОТ МЪЖЕТЕ! ЗАРАБОТЕТЕ СИ ВАШИ ПЕНСИИ И СИ ГИ ВЗЕМАЙТЕ! Феминизма е по - крадлив и от комунизма! Трябва да го забранят със закон!
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖенаИма право да си смени пола на мъж и ще взема 2 пъти по-висока пенсия.
93
6
 
4
 
! Отговори
Жена преди 5 години
За мъжете явно е обидно ако жена получава същото, че и по- високо заплащане. Срам и позор ако мъжът работи снабдител на хранителни стоки и получава 1000лева, а жена му като разнася поща също получава 1000, трябва да и дават максимум 500-600лв. Но виновни са само и единствено жените, които за да имат какво да ядат семействата им се хващат на всякаква работа, за по- малко пари и при по- лоши условия.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти сигурно си постоянно подмладяващ се с годините.В края на живота си падате в ръцете на болногледачка и оттам нататък нещата са ясни. Защото мъже болногледачи няма. Тогава към края на живота си искате не искате сдавате багажа и банковите си сметки. И шамари ще има докато ви сменят памперсите.
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ти ли не си виждал жена монтажни, та триеш? Странни хора са това мъжете. А в НКПД не е забранено жени да заемат такива длъжности. Провери си.