Прави добро и ще получиш добро... Животът на Дядо Добри – в книга

Борислав Радославов разказва истории за Светецът от Байлово
18 юни 2018 17:15,
24

Излезе първата книга за Дядо Добри. В нея журналистът Борислав Радославов разказва истории за Светеца без расо от село Байлово, макар да признава, че е трудно да се пише за живота на един свят човек само 3 месеца след неговата кончина.

Пред Bulgaria ON AIR авторът разказа за отказа от популярност на Дядо Добри. Неслучайно книгата започва - "Тихо, тихо, никой да не знае, хванал под ръка своята най-голяма довереница"...

Това е жена от Елин Пелин, която 30 години е до него. След неговата смърт тя е тази, която има право да се разпорежда със събраните стотинки от милостиня. Жената, внасяла парите в банка, след това ги тегли и дарявала или на света обител или на църква.

По темата за канонизирането на белокосия старец, която се дискутира още от 13 февруари тази година, когато си отиде от тази земя, Радославов обясни, че процедурата е тежка и дълга. Но той разказа за първата си среща с него.

Още по темата

"Да се срещна с него беше изключително трудно - той не допускаше хора до себе си. Имаше лошо отношение към жените, особено към по-разголените. Срещата ни беше около час - говореше ми топло и въздействащо. Казваше: "Прави добро и ще получиш добро..."

Тогава разбрах, че този човек трябва да остане в сърцата на хората. Книгата трябва да бъде послание към бъдещите поколения", каза Радославов в "България сутрин".

Той споделя, че чудесата на стареца не били като повечето, за които сме чували - да отиде човек на специално място, да пие чудотворна вода и да се изцери от страшна болест. Неговото чудо е да ти ти хване ръката и да ти говори за силата на вярата по онзи харизматичен начин, по който само той може, и да те промени.

Авторът на книгата призна, че е научил страшно много неща от Дядо Добри, за да напише близо 350 страници. И разказва една от историите за героя си, който винаги е правил само добро: "Пукне ли първото мартенско слънце той стяга навущата и старите, кафяви, шаячни панталони и тръгва от родното си село Байлово по билото на Стара планина. Така пеша стига до Сливен - като един истински хайдутин.

Това се случва в началото на 80-те години когато е по-млад - около 80-годишен. Прекарва времето си в манастир до късна есен и след това се връща отново в Байлово. В Атон казва, че е един от най-щастливите му периоди в живота. Там е пастир, свири на кавал, опитва се да свири и на гайда..."

Представянето на книгата ще бъде от 18:30 ч. на 27 юни, сряда, в Младежкия театър "Николай Бинев", когато ще присъстват много хора, били близки на Дядо Добри в годините.

Борислав Радославов казва, че някои от тях дори не се познават и за първи път ще се срещнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
В България просията е забранена със закон. Като няма с какво да се похвалим, се хвалим с клошари и дърти просяци...
19
6
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
Но той не може да бъде наречен и умен, защото дарява парите на Църквата. А тази институция е най-измамната и вредна за човечеството, защото представлява религията. Религиите са психологически залъгалки за немислещи същества, експлоатиращи хорските слабости, страхове, необразованост и склонност към предразсъдъци. Бог е илюзия. Измислен, с цел да запълни празнините на познанието, превърнат от умни хора в инструмент за контролиране на масите.
18
5
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
Като си помисля, че този човек се дава за пример и има толкова много последователи, ми става лошо. Този човек не е помогнал лично на никого. Всъщност той използва миловидния си външен вид и приликата си с Дядо Коледа, за да измами глупавите религиозни хора и да им вземе парите от джоба. Човек би си помислил, че тогава Дядо Добри е много умен и хитър. Но не човекът не използва парите за собствена облага, за да бъде наречен хитър.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До иван"Възмутително е"Няма нищо възмутително, както всичко друго, той си е дарил образа на църквата. В пълното си право са да го ползват за комерсиални цели. За добра кауза е - някой ден ще могат и частни самолети да си позволят.
16
0
 
10
 
! Отговори
иван преди 5 години
Възмутително е, че при отваряне на много сайтове излизат реклами в страничните полета със снимка на дядо Добри с текст 70-80 годишен билкар открил еди какво си средство срещу няколко вида болести. Няма ли кой да вземе мерки срещу такива рекламаджии?
15
3
 
5
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 5 години
Аз съм потомък на стар род възрожденци който е дарявал много на БПЦ, днес с презрение гледам църковната мафия си сътрудничи с финансовата и криминалната мафия, дават за жълти стотинки под наем земя,парцели,за строеж...даже и не се знае на кого ги дават фирмите са на ромове и подставени лица!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Св.Добри Будалата...
13
5
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"Прави добро и ще получиш добро" ??? Абсолютно невярно, от личен опит го казвам. По-скоро: "Направи добро и ще изядеш лай*о". Ако знаете само как хора, на които съм давал толкова много пари сега ми сер*т в устата, няма да повярвате.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята на Добри Добрев е сладката отрова. Истината за живота му е горчивия лек.Тъжно е толкова хора да пият сладката отрова и да се заблуждават, че това ги прави по-добри...
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквата не е ли най-богатата институция в България? Толкова много имоти, наеми, дарения.Христос е бил беден, ходел е с едни налъми и с една наметка само. Не е носил златни одежди и корони, не се е возил в мерседеси.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ МИ Е ЯСНО КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ НА НЕГОВИЯ ЖИВОТ.ПРОСЕЛ ПАРИ И ГИ ДАРЯВАЛ НА ЦЪРКВАТА. Е и ?Всъщност това е един безполезен живот.Например отец Иван от Нови хан е коренно различен. И той прави добрпо, но на хората.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как няма да е добро да се дават пари на църквата?Това е все едно да даваш пари на господ. А господ най добре знае най доброто, за което да ги похарчи.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Прави добро и ще получиш добро... ""..Аз отдавна не съм убеден , че тази максима работи ... ама хич не съм убеден. Даже мога да твърдя обратното ...
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не казвам, че е бил лош човек... просто не е знаел по-добро от това на което е бил научен - давай на църквата да си купиш билет за рая...Да просиш пари от бедните и да ги даваш на богатите, заради които бедните са бедни. Не ми звучи като волята на бог. Звучи ми като волята на богатите... Резултатите от подобни действията не правят светът по добро място... а по-лошо...
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята е много трогателна. Но е просто история.Някой може ли да посочи конкретни резултати от подобен начин на живот? Освен сълзливите умилителни истории? Един човек мизерства за да може една алчна институция да прибира пари. Тази история е стара като света, и на нея не дължим нищо добро. Точно обратното - на този тип поведение се дължи всичко лошо и грешно на този свят.За това и покварните медии въртят и въртят. Ако беше нещо действително добро, нямаше и да го споменат.
5
5
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Дори и подобна новина буди подобни коментари. Хора, дайте да се опомним.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че има такива хора, цял живот да просят и да даряват изпросеното на църквата, за да може поповете да си купуват ролекси и мерцедеси.Ако всичко хора бяха като него... какво прекрасно място щеше да е света... поповете щяха да имат и яхти.Не че нещо, но дори и част от парите действително да са отивали да помагат на някой, това е цял живот близане на рани, не е решаване на проблемите, които ги причиняват. Образцов *** уви... жестоко и тъжно, но истина.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е,че ще има книга за този Човек.Знам,че не е лесно да се напише книга,знам че не е и евтино,но все пак,не би ли трябвало приходите от нея да се дарят,за да се продължи делото на дядо Добри?
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попската мечта е всички, цялия народ, да са като този мил Дядо Добри! Лично за мен той е много над поските лицеприятия и е истински Светец за разлика от гнусния ни синод! Такива като него трябва да са Глави на църквата ни а не КДС кадри с расо и 5 килограмови кръстова!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със сигурност много ще го огрее тая книга дядото. Парите от продажбата на книгата ще се даряват ли? Или в нечий джоб?