ОмбудсМая: Още 100 млн. годишно за закона за личната помощ!

Хората с увреждания трябва да минат и на индивидуална оценка
19 юни 2018 20:23,
22
ОмбудсМая: Още 100 млн. годишно за закона за личната помощ!
Снимка: Bulfoto, архив

В момента държавата отделя около 260 млн. лв. за хората с увреждания. Още около 100 млн. лв. на година ще са необходими, за да се обезпечи нов закон за личната помощ. Той ще обхване 77 104 човека.

По-леките случаи ще получат по 2 часа на ден, което означава 42 часа месечно. За да получат лична помощ хората с увреждания ще трябва да минат индивидуална оценка на потребностите си, каза омбудсманът Мая Манолова пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания при представянето на законопроекта за личната помощ.

Манолова поясни още, че тези, които не получат такава оценка, защото не са се явили пред съответните комисии, ще продължат да получават по 90 лв. добавка: "Реално в асистентски програми в момента участват 14 хил. човека, а останалите - до 24 хил. са други групи".

"Няма да позволя да бъдат засегнати правата на нито един човек с увреждания, нито този закон да се реализира за сметка на друга група хора с увреждания", отсече още Манолова, която е категорична, че групата ще се увеличи и реално парите ще бъдат по-справедливо разпределени, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
МНОГ ГРЪМ МАЛКО ДЪЖД преди 5 години
МАЯ, А КАКВО СТАНА С БЕЗПЛАТНАТА ВОДА ЗА БЕДНИТЕ?нещо не се чува ?
18
0
 
1
 
! Отговори
da преди 5 години
философията на социалната Система е - даваме услуги а не пари на инвалидите, а парите ги взимаме ние агенцията за тези "услуги". така, че тези услуги се плащат, но не на инвалидите и родители или близки,а на социални работници. Така те имат работа и си взимат заплати, а родителите се грижат безплатно и не получават нито пенсия, нито добавки за чуждата помощ.Това разбира се е много по-скъпо за нас данъкоплатците, преди с мижава пенсия и добавка за най-тежките случаи,като задължително се преценя от лекар дали си от категория 100% или 100% с придружител, а не от простия социален работник и грижит
17
0
 
5
 
! Отговори
istinata преди 5 години
"чужда помощ" получават най-тежките случаи, тези със 100% инвалидност с придружител и тя е животонеобходима. Помня в санаториума млад човек много умен, интелигентен с мускулна дистрофия, та сутрин поне 3-*** санитари го слагат на стол, ръцете на масата защото сам не може да ги вдигне и го оставяха цял ден така и по някоя време вика от стаята, вика, никой не идва, а той иска вода която е до ръцете му но той не може да вдигне чашата и да пие. Как родителите да го водят до разни "центрове" да се "социализира" за 2-3 часа като не можеш да го преоблечеш дори, да го сложиш в количката, това социалния
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не участват здравни експерти да им обяснят, че чуждата помощ не се мери в проценти - тя е непрекъсната и човекът има нужда от нея, за да живее. Човек, който не може да ходи, не ходи 2 или 4 часа по нужда в денонощието, нито се храни само 2 часа и т.н. То това докторите са си го написали, така че няма нужда хора без здравно образование да ревизират решенията на здравните експерти.
15
2
 
3
 
! Отговори
да добавя преди 5 години
Чуждата помощ не завсиси от %, а дали имаш нужда.Иам хора със 100% които нямат нужда, да речем диабет+инсулт+още нещо такова прави около 100% телк.За мен поне е спорно дали такива случаи трябва да са наравно като процент със примерно инвалид на количка, кой не може да прави почти нищо сам.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Инвалидите под 90% нямат право на придружител, доколкото знам. С чужда помощ са над 90%.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Инфото ми е от днес. Има такова решение. Интеграционни няма да се дават на всички инвалиди. Ще гледат и дохода.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Пишат каквото си искат и режат помощите, за да останат за тях за 13-та заплата и още една заплата за облекло в края на годината. В края на всяка година на социала им дават един куп пари от такива икономии, смъкнати от гърба на инвалидите.В големите градове не смеят да режат така поголовно, но в по- малките градове режат наред.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 5 години
Някои запознат може ли да ми каже тоя нов законопроект за личната помощ касае ли хора под 90 процента или ще засегне само тези над 90 със придружител
10
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
Ново двайсе къде го прочетохте това че обвързват интеграционите със дохода ..
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Разходките са най- малкото. Те и ги къпят, сменят им бельото, ***, сменят мокри чаршафи, хранят ги... Кой ще го прави за 90лв.?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пази боже социалните да правят оценки .. те само идват да огледат и си пишат каквото си искат според това дали са на кеф
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интеграционните добавки и тях ги обвързват с дохода на семейството. А интеграционните добавки са според заболяването и нуждите породени от заболяването на инвалида. Това са пари за интеграция, а не за отопление. Социала всичко "преценява" според дохода на семейството, а не според нуждите на инвалида. Не правят разграничение на нещата.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90 лева е добавка за чужда помощ която взимат само много тежко болни хора сещайте се как със тези пари трябва да платят на някой да им пазарува да ги изведе на въздух и да им помогне в домакинството или подобно ако имат нужда..
5
0
 
1
 
! Отговори
Da no ne преди 5 години
Moje tesi pari ste doidat ot bg kravi, bg priasno mliako 3,9 procenta maslenost ili krave maslo 82,5 procenta maslenost?! Bg kozi roga, kopita?Ili ot bg palmi, kokosovi orehi, kafeeni plantacii, bg kakaobeach?!
4
1
 
7
 
! Отговори
изкривена оценка! преди 5 години
Социалните не правят оценки. Те идват в дома ти да се оглеждат и да ти кажат, че си имал имущество, което може да е източник на доходи. Това е АБСУРДА на АСП. Те не дават пари според заболяването и нуждите ти, а "претеглят" секцията ти, дивана ти, пердетата ти, мокета ти. И ти намекват да си продадеш мебелите. ПАРИТЕ ЗА ИНВАЛИДИТЕ ГИ ПРЕЦЕНЯВАТ, ТАКА КАКТО ПРЕЦЕНЯВАТ ПОМОЩИТЕ ЗА ОТОПЛЕНИЕ. А пари за отопление се дават на здрави хора, които могат да работят и да изкарват, а инвалидът не може.
3
1
 
3
 
! Отговори
Okran преди 5 години
Koi ste gi plati tesi pari i zasto? Kakav proizhod imat tesi pari? Ot Mars li ste padnat ili ot Snikers?! Ili ot vafli Mura i lokum Roza?
2
0
 
4
 
! Отговори
ivan преди 5 години
i koi ste pravi ocenkata tezi ot socialnite lixa-xa-xaa manolov e ----- iasno kakav
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90 лв добавка за какво, всеки ден четем за успехите на вожда, Вожда да им дава по 900 лв, а не 90.