Синоптиците прогнозират: След 9 юли без прогноза за времето!

Метеоролозите настояват за оставки и повече средства
19 юни 2018 19:13,
71
Синоптиците прогнозират: След 9 юли без прогноза за времето!
Снимка: НИМХ

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН предупредиха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще престанат да изпълняват националните и международните си задължения като  Национална хидрометеорологична служба на България.

Работещите в НИМХ направиха обръщение до сънародниците си, медиите, държавните и общински институции. В края на април синоптиците предупредиха, че изпитват финансови затруднения и поискаха институциите да реагират.

"След два месеца от началото на нашия тих и възпитан протест, липсва решение на проблема. Вместо това, бяха предприети опити за манипулации и дискредитиране", написаха синоптиците в обръщението си, цитирано от БТА.

Още по темата

Те ще се съберат на предупредителен протест-митинг в четвъртък, за да протестират "срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на България, като ни оставят без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията ни".

Едно от исканията на синоптиците е "заместник-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН".

Синоптиците настояват също ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от държавата средства за 2018 г.

"В срок до 2 юли 2018 г. да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на Р. България през 2018 г. от наличните средства в партида "Развитие" на БАН, се посочва в обръщението.

От НИМХ-БАН се обръщат и към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководни органи на БАН.

"Не желаем повече да бъдем използвани като "рекетьор" срещу българското правителство, заявяват от НИМХ-БАН.

Синоптиците са категорични, че ако до 9 юли 2018 г. не бъдат изпълнени исканията им, "НИМХ ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба на България поради изчерпване на предоставените средства за тях".

Институтът ще изпълнява само дейността си, свързана с научни изследвания.

От ръководството на БАН пък излязоха с официална позиция, в която посочват, че са напълно неоснователни обвиненията срещу зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов, защото критериите за разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН.

"Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН), на сайта на НИМХ – БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон.

Следвайки Закона за БАН, Устава на БАН и Постановление № 2 от 04.01.2018 г. на Министерския съвет, бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. е разпределена между институтите на БАН по компоненти, по ясни и прозрачни критерии, гласувани от ОС на БАН“, пише в позицията.
При това разпределение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ – БАН за 2018 г. е в размер на 8 791 143 лева.

През миналата е била 7 745 392 лева, което показва, че увеличението за института за 2018 г. е 1 045 751 лева, представляващо нарастване с 13,5% спрямо 2017 г.

След началото на протеста бяха проведени срещи с Ръководството на НИМХ – БАН и представители на протестиращите. В резултат на тези разговори Управителният съвет на БАН и ОС на БАН се ангажираха с предоставяне на допълнителна сума от 163 000 лева, от която 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ – БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ – БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи,допълват от ръководството на Академията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
13
 
! Отговори
Галин преди 5 години
какво ги защитавате....не могат да познаят какво ще стане утре...дават го гръмотевици с буря...то е 29 градуса. Същата вечер ти казват, че на другият ден ще е слънце, ти се радваш като малко дете на шоколад, излизаш на другият ден и пред теб дъжд и буря...тотална отживелица..гледат ги пенсионерите 65+...разпускайте !
30
26
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма работа . Всеки има телефон с времето 24 часа. Тея вече са остарели, като всичко. Може да ги разпускате.
29
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Времето ще се обажда на Бойко,да го пита какво да е утре...стига с теа прогнози,начи
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24 - НО ОТ ВЪНШЕН СИНОПТИК Е В МРЕЖАТА.!ЧРЕЗ САТЕЛИТ КЪМ СЪОТВЕТНИЯ ОПЕРАТОР
27
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Te пък много познават ЗАКРИВАЙ
26
3
 
25
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Обаче системата когато се противопоставят едни професионални съсловия на други работи безотказно, и накрая понеже сте селяни прости всички сте валат!!!Агент Джордан Мортимор!ЦРУ!!!
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като говорим за сателит булсат ловеч оправете си качесвената картина бре 24 лева малко ли са ще ви търсим маи за лични данни
24
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
щом Данко Хаирсъзина фана да "закрива и открива" държавни институции,...пиши я "бегала" тая държава..
23
0
 
26
 
! Отговори
биби преди 5 години
у банановите републики, времето всеки ден е същото - каквото диктатора, пардон, лидера, е казал! в българия всичко е по мед и масло и злато вали от небесата!!
22
18
 
17
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
закривай, българия няма нито един метеорологичен сателит или балон, тези не работят нищо, освен да отворят сайта на истинските специалисти с ресурсите и да препишат от там!
21
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Професоркукло,не само НЕ си "професор",ами и "среднист" ЯВНО не си!!!..Споменаваш "другите" сайтове,но ганглия ти не ти позволява да осъзнаеш че тях ги има,защото "другите ***" ГИ ФИНАНСИРАТ!!!!!!!
20
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен до 20 преди 5 години
Нали прогнозата в интернет е взета пак от метереолозите и синоптиците бе глупи, ама матряла е кофти и има едни 80%.
19
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има интернет и прогнозите се дават.Тези синоптици да си търсят друга работа. Като бебетали ще ги захранват
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Член кореспондента , почетния член , както и другите учини. Трябва да поемат отговорноста, че са спестили от бюджета.В другия случай парите се окрадват и виновни няма.ВИЖ ДЯВОЛИТЕ С БЕЛИТЕ ПРЕСТИЛКИ/ лекари фармацевти/
17
1
 
29
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Брях, индианцитее свършиха, останаха само вождовете! Няма кой да бачка...
16
0
 
13
 
! Отговори
989898988 преди 5 години
До Михаил Цвеов 13 и какво са виновни колегите му ???? Следния пример го осмисли Примерно ти си лекар и като те видя , да ти хвърля един бой , защото има лекари които взимат подкупи или източват касата . Или да те хвърлят в затвора , заради твоите недобросъвестни колеги . С две думи : Разбираш ли , какви глупости си написал
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арсов ще черпя инфо от теб налиси по времето иначе отде да знам какво щее
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 ти град ли ще вали
13
33
 
10
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Абе има толкова много чужди сайтове и приложения които предсказват времето. Бойко, уволнявай ги тези старци и закрий. Излишни разходи за глупости.
12
13
 
6
 
! Отговори
Михаил Цвеов преди 5 години
Михаил Цвеов, който работи в БАН го бяха хванали да има порно с дечица и до ден днешен няма присъда? Докога, че и заплата по-висока искат!