Синоптиците прогнозират: След 9 юли без прогноза за времето!

Метеоролозите настояват за оставки и повече средства
19 юни 2018 19:13,
71
Синоптиците прогнозират: След 9 юли без прогноза за времето!
Снимка: НИМХ

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН предупредиха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще престанат да изпълняват националните и международните си задължения като  Национална хидрометеорологична служба на България.

Работещите в НИМХ направиха обръщение до сънародниците си, медиите, държавните и общински институции. В края на април синоптиците предупредиха, че изпитват финансови затруднения и поискаха институциите да реагират.

"След два месеца от началото на нашия тих и възпитан протест, липсва решение на проблема. Вместо това, бяха предприети опити за манипулации и дискредитиране", написаха синоптиците в обръщението си, цитирано от БТА.

Още по темата

Те ще се съберат на предупредителен протест-митинг в четвъртък, за да протестират "срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на България, като ни оставят без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията ни".

Едно от исканията на синоптиците е "заместник-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН".

Синоптиците настояват също ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от държавата средства за 2018 г.

"В срок до 2 юли 2018 г. да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на Р. България през 2018 г. от наличните средства в партида "Развитие" на БАН, се посочва в обръщението.

От НИМХ-БАН се обръщат и към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководни органи на БАН.

"Не желаем повече да бъдем използвани като "рекетьор" срещу българското правителство, заявяват от НИМХ-БАН.

Синоптиците са категорични, че ако до 9 юли 2018 г. не бъдат изпълнени исканията им, "НИМХ ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба на България поради изчерпване на предоставените средства за тях".

Институтът ще изпълнява само дейността си, свързана с научни изследвания.

От ръководството на БАН пък излязоха с официална позиция, в която посочват, че са напълно неоснователни обвиненията срещу зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов, защото критериите за разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН.

"Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН), на сайта на НИМХ – БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон.

Следвайки Закона за БАН, Устава на БАН и Постановление № 2 от 04.01.2018 г. на Министерския съвет, бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. е разпределена между институтите на БАН по компоненти, по ясни и прозрачни критерии, гласувани от ОС на БАН“, пише в позицията.
При това разпределение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ – БАН за 2018 г. е в размер на 8 791 143 лева.

През миналата е била 7 745 392 лева, което показва, че увеличението за института за 2018 г. е 1 045 751 лева, представляващо нарастване с 13,5% спрямо 2017 г.

След началото на протеста бяха проведени срещи с Ръководството на НИМХ – БАН и представители на протестиращите. В резултат на тези разговори Управителният съвет на БАН и ОС на БАН се ангажираха с предоставяне на допълнителна сума от 163 000 лева, от която 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ – БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ – БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи,допълват от ръководството на Академията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен до 7 преди 5 години
Издавихте се, защото в тази държава под ръководството на ГЕРБ нищо не се прави а само се краде.Хората от НИМХ са прави, отделят се пари за охрана на психично болните гейове и лесбийки, но за наука и култура няма.Не са ви виновни синоптиците а политиците и най вече онзи Банкянски мушморок.Тепърва ще има да се давите от глупоста си.
10
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави са си синоптиците.Те правят прогнозите а телевизии плащат луди пари на излишни въртиопашки само да ги прочетат.
9
2
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
""След два месеца от началото на нашия тих и възпитан протест, липсва решение на проблема".....Ами в това ви е проблема ,уважаеми!..Колкото *** разбира от кладенчова вода,толкова и Мутрата разбира от "тихи и възпитани" протести...Боже,ОПАЗИ България,въпреки всичко!!!!
8
24
 
7
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Да се закриват....
7
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради тях вчера Софиянци се издавихме.
6
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се махат не ни трябват прогнозите им за време 2 пъти в годината вали и без тях и със тях пак ще си вали.
5
3
 
20
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Споко Никол и Наталиту ще ни кажат какво е времето....
4
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми трябва европейски живот искам си нашето българското !Искам да продължавам да живея на село да си гледм ***, не ми трябват пари искам си спокойствието което имахме преди !
3
5
 
29
 
! Отговори
Божееее преди 5 години
Малоумщина. Бойко осъзнай се вече.....
2
4
 
37
 
! Отговори
venix преди 5 години
Направо да закриват държавата! А може би това е по план?
1
2
 
51
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Бойко от три мандата е забравил че в България все още има народ ,който има право да живее ЕВРОПЕЙСКИ !