Деца с дълга коса извън водните пързалки. Защо?

Започват спешни проверки на атракционите по морето
20 юни 2018 08:03, Елка Василева
9
Деца с дълга коса извън водните пързалки. Защо?
Снимка: архив, Булфото

Деца с дълги или неприбрани в гумени шапки коси не бива да бъдат допускани да ползват водните и другите атракциони по морето. Това информираха от Комисия за защита потребителите (КЗП). От там уточниха, че при неспазване на това изискване има повишен риск от нараняване на децата, пише „Монитор“.

Въпросните ограничения са записани в правилата за ползване на подобни съоръжения. Друго изискване, което трябва да се спазва при атракционите, включително и надуваемите замъци, станали много популярни напоследък, е да не се надвишава капацитетът им, защото по този начин се увеличават значително рисковете за безопасността на малчуганите. Наскоро, най-вероятно поради подобно надвишаване на капацитета, на водна пързалка в морски курорт в съседна Турция загина българско дете.

От КЗП припомнят, че при отиване на такъв атракцион родителите трябва първо да гледат дали има табела с имената и координатите на стопанина на съоръжението. Така те ще могат при необходимост да търсят съдействието му или при констатирани нередности да сигнализират. На табелата трябва да е изписано също и максималният брой ползватели, а също така и минималната и максималната възраст, ограничения за ръст и тегло.

Още по темата

Наличието на други условия извън първите две също трябва да бъдат ясно изписани, като например за връзки по облеклата, предполагащи опасност да се закачат някъде по атракциона. Или пък по връзките да имат разни украшения, които при подскачане на децата да ги ударят в очите, обясниха за „Монитор“ от КЗП.

От комисията припомниха, че обект на проверка ще бъде и наличието на ценоразпис на услугите. Отделно ще се прави и одит на документите за пускане на съоръжението в експлоатация. От там уточниха, че през миналия летен сезон на подобни атракциони не са били открити нарушения.

Очаква се засилените проверки да започнат, когато по морето се появят повече туристи, а заедно с тях и атракционите, които в немалко от случаите са подвижни обекти и все още не са се появили на обичайните си места в курортите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм смятала, че хора които не могат да се грижат за друго човешко същество освен за себе си не трябва по закон да имат деца. В метрото майки си джиткат на телефоните и крещят на ревящите си в количката деца. По кафетата пак същата работа. А какво става по почивки на курорт ли - освен телефона има и кафенце и биричка и картофки и цаца. Пък децата да се оправят... спасители имало. Пък като стане белята, оле мале каква стана тя ние каква я мислехме?! А за какво ги създават тия деца?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шестия чадър , на втория ред, след спасителния пост съм аз
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не знам. Може би, за да не им се закачи някъде коста и да им се откъсне главата ?
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отворите още една вратичка. Браво КЗП, за пореден път се вижда кой защитавате.
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа, точно косите на децата са причината за нещастията, ще знаете. Важното косата да е прибрана, пък иначе родителите могат да си блеят и да пият бира. Пак глупости!
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като малък съм се спускал на ролбата във Варна и винаги с някой възрастен от семейството - така правеха и останалите родители, но тогава хората отиваха за развлечение , а не за да качват снимки и да дебнат кой ще ги отрази в нет-а.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До GogoНе трябва никой да те следи, а ТИ сам без принуда си длъжен да спазваш "закончетата".
2
5
 
42
 
! Отговори
Несъгласен преди 5 години
А някъде с големи букви не пише ли "Родители,вашите деца,са ваша отговорност-пазете си ти!" Това е водна пързалка,не детска градина,никой не е длъжен да ти отглежда детето,докато ти се наливаш на бара.Като стане нещастието,търсите виновни,но забравяте,че ничия вина или присъда няма да ви върне детето.Така,че с деца на море,очите на 40,не на 4 или детето плътно до вас.
1
5
 
35
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
То хубаво всичко е записано по разни наредби, разходни и закончета, въпроса е кой следи за тяхното изпълнение? Може би само Господари на ефира?!