КНСБ: Двойна помощ за хора с увреждания над 90%

Предложението е изпратено днес в МТСП и до МФ
20 юни 2018 21:38,
6
КНСБ: Двойна помощ за хора с увреждания над 90%
Снимка: БТА

86 хиляди души, с тежки увреждания и приковани на легло, получават добавка от 90 лева за чужда помощ. От КНСБ предлагат помощта за хората с увреждания над 90 процента да бъде увеличена двойно, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново президентът на синдикалната организация Пламен Димитров.

Двойното увеличение ще даде възможност на хората, които се нуждаят от такава помощ сами да преценят в кой момент и как трябва да я получат, смятат синдикатите. Предложението е изпратено днес в МТСП и до Министерството на финансите.

Според Димитров неправителствените организации, които представляват хората с увреждания трябва да предложат критериите за допълнителната помощ, диференцирайки нуждите на всеки един човек.

Още по темата

Той посочи, че за да се реализира идеята, са необходими още между 80 и 100 милиона лева от бюджета. Той подчерта, че е недопустимо да се противопоставят отделните категории на хората с увреждания, защото всеки един човек има своята специфична нужда, която трябва да бъде отчетена.

Според Пламен Димитров, след приетата днес оставка на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, министерството е изгубило един специалист в тази област. Той допълни, че оставката нито решава, нито облекчава ситуацията, свързана с хората с увреждания, която продължава да е без изход.

Лидерът на КНСБ посочи, че за 2019 г. предложението на синдикатите е заплатите в частния и бюджетния сектор да бъдат увеличени между 15-20 процента. Той отбеляза, че увеличението на учителските заплати е едно добро начало, но хора от различни сектори очакват също ускорено и устойчиво покачване на възнгражденията си.

По думите му това е важно, защото е начин работещите да останат в страната. Той цитира статистика, която показва, че българското население намалява между 30-35 хиляди души годишно, както с низходящите демографски показатели, така и с икономическата емиграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
да не се бъркат! преди 5 години
Синдикатите нямат място в казуса!Синдикатите да се заемат с МРЗ СЕГА, а не да ни лъжат с обещания за 2019год!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и 180лв -не стигат аз на тоя ще му дам 360лв от моите ама да изкара само с тях 1месец.Подигравката с народа е неспирна но сме си виновни ние защото никой не подкрепи тези жени -всеки само чу.ка на дърво и вика въй-въй добре че мойто дете е добре обаче до кога не се знае и онази кукундрела Славея Сираковица явно си мисли че като сега ходи по розови листа в някй момент няма да настъпи бодила
3
1
 
2
 
! Отговори
Психо преди 5 години
Ан 2 откъде в белите държави взимат пари за адвокат?Ако имам " жълта книжка" и искам да работя, как да стане, като дори ТЕЛК ми е трудно да си извадя!?
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
синдикатите в БГ имат по-голяма вина за ситуацията с пазара на труда от всички политици взети заедно. В белите държави, ако работодателя ти те експлоатира, само уведомяваш синдиката си (който има наети адвокати на постоянна работа) и синдиката поема всички разноски по делото. В България само цоцат държавна помощ
1
1
 
16
 
! Отговори
Мърковски преди 5 години
Синдикатите в България са едноклетъчни амеби!!