Да си на 12 и да смаеш Google: С компютър на световната сцена

Радостин от Барутин получи $2400 и подаръци от технологичния гигант
21 юни 2018 19:05, Красимир Ангелов
46

12-годишен ученик от доспатското село Барутин впечатли световния гигант "Google" с уменията си за програмиране. Радостин Чолаков е разработил две приложения за "Google Assistant" и това му донесе подаръци и 2400 долара под формата на ваучери. Момчето вече инвестира парите в работата си.

Радостин е само на 12 години. Но всички в Барутин го познават, защото ако имат проблем с компютъра си, викат него.

Първият си компютър Радостин получил преди четири години. По програмирането се запалил от леля си и съпруга ѝ. Така 12-годишният програмист разработил приложенията, които впечатлили дори "Google".

Едното от тях е за забавни факти. Сега Ради работи върху приложение за игра на шах. Продължава да го усъвършенства, като ползва и ваучерите, защото програмите, с които работи, са платени.

Родителите на Радостин живеят скромно, баща му работи в дърводелски цех, а майка му е шивачка. Но са горди със сина си, който печели всяка олимпиада в региона, а бележникът му е от горе до долу с шестици. За помощ го търсят дори учителите в местното училище.

Училището в Барутин е само до седми клас и Радостин още не знае къде ще продължи образованието си. Категоричен е обаче за бъдещата си професия - програмист.

Момчето разказва, че не е необходимо да напуска България, за да се реализира. Защото дори на село му трябва един компютър, за да впечатли глобалния свят.

Още за постижението на Радо вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
21
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А, знаете ли че барутинци са отговорни за Баташкото клане? Браво на момчето, дано успее да прослави селото и с нещо хубаво!
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на момчето. Дано съумее, да се отдели от нискокачествената маса и да псотигне много в живота !
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на детето!!!
14
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама иначе възроптяхте всички върху идеята децата да учат програмиране от 3ти клас, защото видиш ли рано им било... И за два езика им било рано. Спрете да подценявате децата!
13
4
 
27
 
! Отговори
Браво на Мъжагата! преди 5 години
Децаа от този формат ще прецакат Тиквите
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова са шест потребители които са дали review. The funny jester има стотици user-и, но тъй като е предназначено за гласов контрол, повечето не си правят труда да дават rating и review.
11
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имам познати в Италия а същото съм чувал и за Испания пълни *** са, българина е в пъти по интелигентен от тях затова ни мразят и унищожават
10
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво. Един предмет на топ ниво. Само така малък. Мантрата на комунизма 20 предмета - професор по всичкологика ..катастрофира държавата. Направо бегай в САЩ , ако те лапне Google до края на живота си ще си добре.
9
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С цели 6 (ДА, ШЕСТ) потребителя, не само гугъл, ами целия свят е смаян.
8
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сори ама само някой, който си няма и грам понятие за какво става въпрос може да се "смае".
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно е сигурно. Няма да е гламав младопенсиониращ се рушветчия.
6
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3еми за това сте вие... все някой трябва да мие чиниите.
5
3
 
35
 
! Отговори
Да преди 5 години
Правилния сектор не е само един. Има и други неща освен ИТ. Това което искам да кажа е че секторите във които има най малко намеса от страна на държавата и местните олигарси, там нещата се развиват и има сериозен ръст на доходите през последните години.А най зле са секторите където държавата се меси най много. Там където постоянно се измислят нови регулации и разрешителни, бумащина.....и там където държавата се опитва да вземе от предприемачите колкото се може повече данъци такси.
4
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да смаеш Гугъл и омаеш Гъгутка си е все едно на Тиквата у къзъ чужд суджук да му одмаашъ
3
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е, няма как всички да работят в "правилния" сектор, все има нужда и от лекари, готвачи чистачи, работници и т.н., и всеки трябва да има достоен живот.
2
11
 
54
 
! Отговори
Да преди 5 години
Информационните технологии дават възможност на умните млади хора да живеят в България, да бъдат независими от мутро-икономиката и държавата и в същото време да поддържат европейски стандарт. Няма никакъв проблем за един програмист да живее в провинцията на село, и да работи за някоя голяма компания в чужбина. Или пък да работи като фрийлансър със частни клиенти и да разработва собствени продукти.В Бг. вече може да се живее много добре. Стига да работиш в правилния сектор и да имаш умения.
1
0
 
73
 
! Отговори
Лил преди 5 години
Браво! Нека продължава все така! Ще бъде гордост за семейството си и България!