КНСБ иска точна сметка за... хората с увреждания

Синдикатът не споделя предложението на омбудсмана за закон
25
КНСБ иска точна сметка за... хората с увреждания
Пламен Димитров. Снимка: архив, БТА

Социалният министър Бисер Петков да излезе с позиция как ще се решат проблемите на хората с увреждания и колко струва това. За това призова президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата
По думите на Димитров социалното министерство и министърът най-накрая трябва да заемат позиция - не "за" или "против" решаването на проблемите, защото е ясно, че всички искат да ги решат, а за начините, по които това ще стане и какви средства са нужни за социални, образователни, здравни и други грижи.

Лидерът на КНСБ подчерта, че синдикатите подкрепят майките, но не споделят предложеното от омбудсмана Мая Манолова решение. Пламен Димитров смята, че е илюзия, че Законът за личната помощ ще реши проблемите дори на тези 86 хиляди, които имат право на добавка за чужда помощ, предаде БТА.

Той смята, че е неясно защо след като от повече от година Манолова пише този законопроект, проектопромените не са консултирани с всички хора с увреждания и се е стигнало до ситуацията от онзи ден в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

По данни на МТСП 24 хиляди са ползвали различни асистентски услуги, като от тях 10 хиляди не са хора с увреждания, но с крещяща нужда, такива, които не могат да се грижат сами за себе си, отбеляза Пламен Димитров и попита какво ще правят тези хора, ако се приеме предложението на омбудсмана, което ги изключва от подкрепа.

По повод искането на майките на деца с увреждания синдикатите да бъдат проверени за усвояване на различни средства, Димитров коментира, че синдикатите, и в частност КНСБ, са едни от най-проверяваните от български и от европейски институции организации.

За настояването за разпускане на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, Димитров подчерта, че трябва да се помни, че именно организациите там са извоювали чрез много битки сегашните 270 милиона лева за хората с увреждания, които някой сега се опитва да преразпределя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този като го видя и ми се доповръща...няма такъв гнусен тип.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТИ! ИЗВЕРГИ!
3
3
 
15
 
! Отговори
Безпристрастен преди 5 години
Значи, според синдикатите, вместо да се помогне поне на тези нуждаещи се 86 000 души, по-добре да не се помага на никой. И това ми били профсъюзи! Позор!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема,по-големи п..ари!От българските синдикати!!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tesi vampirski sindkati na besilkite.