КНСБ иска точна сметка за... хората с увреждания

Синдикатът не споделя предложението на омбудсмана за закон
25
КНСБ иска точна сметка за... хората с увреждания
Пламен Димитров. Снимка: архив, БТА

Социалният министър Бисер Петков да излезе с позиция как ще се решат проблемите на хората с увреждания и колко струва това. За това призова президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата
По думите на Димитров социалното министерство и министърът най-накрая трябва да заемат позиция - не "за" или "против" решаването на проблемите, защото е ясно, че всички искат да ги решат, а за начините, по които това ще стане и какви средства са нужни за социални, образователни, здравни и други грижи.

Лидерът на КНСБ подчерта, че синдикатите подкрепят майките, но не споделят предложеното от омбудсмана Мая Манолова решение. Пламен Димитров смята, че е илюзия, че Законът за личната помощ ще реши проблемите дори на тези 86 хиляди, които имат право на добавка за чужда помощ, предаде БТА.

Той смята, че е неясно защо след като от повече от година Манолова пише този законопроект, проектопромените не са консултирани с всички хора с увреждания и се е стигнало до ситуацията от онзи ден в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

По данни на МТСП 24 хиляди са ползвали различни асистентски услуги, като от тях 10 хиляди не са хора с увреждания, но с крещяща нужда, такива, които не могат да се грижат сами за себе си, отбеляза Пламен Димитров и попита какво ще правят тези хора, ако се приеме предложението на омбудсмана, което ги изключва от подкрепа.

По повод искането на майките на деца с увреждания синдикатите да бъдат проверени за усвояване на различни средства, Димитров коментира, че синдикатите, и в частност КНСБ, са едни от най-проверяваните от български и от европейски институции организации.

За настояването за разпускане на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, Димитров подчерта, че трябва да се помни, че именно организациите там са извоювали чрез много битки сегашните 270 милиона лева за хората с увреждания, които някой сега се опитва да преразпределя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
209 преди 5 години
Майките получават по 930 лв на месец плюс допълнителни и отглеждането се признава за стаж за пенсия.Но тези деца трябва да са в дневни центрове със специалисти,психолози,рехабилитация,защо трябва да са в къщи, за да могат майките да работят през деня,да внасят осигуровки,също да помогнат на държавата.Държавните служители,военни ,полиция също не внасят осигуровки,деца,студенти,пенсионери отделно са здравни осигурени и как я мислят тази работа,какво точно искат ?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В стремежа си да се представят като много справедливи много хора разшириха кръга на имащите нужда от спешна подкрепа. Майките стачкуват заради деца, които никога не са работили, не са се самообслужвали, заради които майката не работи, защото просто няма как, стои без доходи, за да гледа детето си, така че с една социална пенсия на детето трябва да оцеляват двама души. Класирането за личен асистент не е гарантирано./А и ако не е 8 часа не може да набави стаж за пенсия/
23
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 5 години
Не отиде при протестиращите от БАН, защото знае какво е негодуванието срещу тях. По-интелигентните хора са наясно, че всеки може да си набави далеч по-точни синоптични сведения посредством интернет. Тези хрантутници не стига, че са излишно много, не стига, че вършат работа, каквато в други държави се осъществява автоматично посредством уреди, ами настояват за още пари!Не ти ли е ясно, че принципът в БАН е "Искам по-силна позиция, за да си откъсна повече от общите пари, дреме ми за науката!"
22
0
 
7
 
! Отговори
СЛУГИ НА БОРИСОВ преди 5 години
И ДВАТА СИНДИКАТА СА КУПЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. ПОЛУЧАВАТ ОГРОМНИ СУМИ, УЖ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КАДРИТЕ СИ.СЪЩИТЕ СА КАТО НПО -тата КЪДЕТО ТАРИКАТИТЕ ПОЛУЧАВАТ 5 МИЛИОНА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО.
21
0
 
6
 
! Отговори
Разбира се, че има преди 5 години
още много да се желае по отношение на грижата за инвалидите.Но е изключително важно да се уточни броят на реалните инвалиди, а всички останали, които се преструват на инвалиди, да бъдат така добри да започнат да се издържат чрез труд.Онези жени, които са избрали да си изкарват прехраната чрез бонусите предвидени за многодетни самотни майки, да бъдат малко по-скромни и да не доят държавата (данъкоплатците) и посредством фалшива инвалидност на безбройните си чеда! Да не се наложи да връщат пари!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя защо не ходи при стачкуващите синоптици от БАН, а се занимава с хората с увреждане, ама аз не знам кои им вярва след като се държат в последно време като работодател
19
0
 
2
 
! Отговори
plamen manolov преди 5 години
i ti li iude
18
0
 
3
 
! Отговори
читател преди 5 години
Тези тъй като напоследък никой не ги бръсне за сл..., искат някой да ги забележи., считатче хората с увреждания са членове на КНСБ!!!
17
0
 
6
 
! Отговори
R преди 5 години
Видиш ли синдикалист,брой го за капиталист.От човек ,които е зависим от партиите не чакай подкрепа.
16
0
 
2
 
! Отговори
тапанари преди 5 години
а ***, мили боже, нима не осъзнавате опасността, че при компромис и полегване, малцинствени групи ще се възползват, и после ще си скубете косите! за бога, съзнавате ли какво искате!
15
0
 
5
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Поредната тъпотия!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хората се нуждаят от психолози и свещеници, а не от политици и от мая-черешарката! проблема ескалира и нека експертите и правителството си свършат работа! - тва иска да ви каже човека! защо требва да заклеймяваме някой, когато всички се стремиме към едно! много сте пррости!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
минималната според стандарта в България трябва да е най-малко 2к .
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей майки с деца с увреждания - бързо ги крийте у вас, защото нейно величество принцеса Пламен Димитров не иска да чува за този проблем. Той е на принципа че ако не се вижда - проблем няма. ***
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде на къде КНСБ и бизнесът ще се бъркат в работите на хората с увреждания?
10
2
 
10
 
! Отговори
ужас преди 5 години
До Анонимен 8 то бива , бива да си пр***ст , ама като твоето не бива Какво да работят , като някои майки са ангажирани по 24 часа с отглеждане на децата си
9
0
 
12
 
! Отговори
5876 преди 5 години
Всъщност е прав!Има изключително много самотни възрастни хора които не могат да се грижат сами и също имат нужда от асистент.Защо те да се изолират,нали смисъла е на се помогне на повече хора.И възрастните са хора!
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аре, прибирайте децата и вземете да работите нещо! закони не се пишат на улицата, и да си родител на дете с увреждане не е професия! да не дава Господ никому!
7
1
 
8
 
! Отговори
МРЗ??? преди 5 години
КНСБ да не се занимава с хората с увреждания, а да се занимае с МРЗ, която е 400лв- най-ниската в ЕС. Трябва да се актуализира ОЩЕ СЕГА. Да не ни залъгват с догодина.МРЗ ТРЯБВА ДА СТАНЕ 700- 800лв СЕГА!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително арогантен, закоравял ***.