Пристрастени към игрите: Има ли път назад от "Матрицата"?

Как рефлектират компютрите върху поведението?
21 юни 2018 20:55, Красимир Ангелов
14

Световната здравна организация тревожно алармира от няколко дни за големия проблем с пристрастяването към компютрите и мобилните устройства. Хората, в това число и децата, прекарват часове пред телефоните си.

Съвсем официално пък манията по видеоигрите е обявена за психично заболяване. Специалистите са категорични, че освен това игрите правят подрастващите по-агресивни.

Още по темата
Експертите обясняват, че често много насилствени игри водят до агресивно поведение. Колко опасно е да стоим с часове пред компютъра - в предаването "Директно" по Bulgaria On Air коментират детският психолог Анет Маринова, Георги Билюков, председател на Националния браншови синдикат "Информационни и комуникационни технологии" и Цветомир Митев, специалист “Сървъри и инструменти”.

Припознава ли човечеството проблема с пристрастяването към видеоигрите и трябва ли да се тревожим за хората, които прекарват часове пред екрана на компютъра? Как рефлектира това върху поведението?

"Ефектите се свеждат до забавяне развитието на децата, защото възрастният е изключен като посредник. Днешното поколение израства с технологиите. Трябва много внимателно да се прецени кога видеоигрите заемат една важна и основна част от живота на детето и кога започват да предизвикват изоставяне в други аспекти от всекидневието му.", коментира в предаването детския психолог Анет Маринова.

Ако може, обаче, да се вземат мерки при ранното развитие на децата, при възрастните проблемът е все по-очевиден и трудно преодолим. Има ли път назад от "Матрицата" и как можем да се избавим от манията да побеждаваме играта? Вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Мюмюн преди 3 години
Ами за пристрастените към краденето на всякакви държавни чиновници....какво правим? Ще лекуваме ли, или...?
12
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Пак разни бабички се изказват неподготвени... Все си мислех, че за 30 години "експертите" ще влязат в час, ама не...
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото негативно влияние на игрите е ,че прекарваш времето си далеч от реалния живот .Докато за голям човек не е проблем ( голям ) за дете е доста .. почва да губи връзка с реалността .От игрите има и полза и вреда , ако с нещо се прекали е вредно !Умереното ползване няма да окаже негативен ефект !
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Игрите са далеч по - малко опасни от феминизма и от последиците от него. А за дългосрочните щети от феминизма никой не споменава. ЗАЩО? ЗАЩО ПРЕДУПРЕЖДАВАТЕ ЗА ИГРИТЕ, А НЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТЕ ЗА ФЕМИНИСМА? Особено феминизма в образователната система е тотално зло!
9
1
 
11
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Колкото и логично да звучи, че игрите с насилие развиват насилие у децата, няма нито едно нормално изследване, което да го потвърждава.Даже напротив - децата, които играят развиват мозъка си - ето за това виж вече данни има. Зависимостите са съвсем друга тема, но статията е написана безобразно - хем говорят за зависимости от игрите и телефоните (все едно са едно и също явление), хем за измислени негативни последици от играенето на игри като цяло (извън конктекста на зависимост)
8
5
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
До Анонимен 7Даже според мен е точно обратното. Насилствените игри водят до туширане на агресивното поведение, защото го насочваш към играта, а не към истинския свят.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Експертите обясняват, че често много насилствени игри водят до агресивно поведение"Това ако са ви експертите, вземете ги гръмнете да не се мъчат. Тия клишета са толкова верни, колкото и приказките за Йети. Ако беше истина, половината Свят трябваше да е Андерш Брайвик. А той определено не е.Понеже се пишете психолози, процетете какво е "сублимация".
6
5
 
10
 
! Отговори
Кифладжията преди 3 години
Какви игри, бе, неандерталци? Матрицата е навсякъде около вас и вие сте нейни роби или агенти. Първо се осъзнайте вие самите, тогава давайте акъл на геймърите!
5
1
 
6
 
! Отговори
ъхъ преди 3 години
Една от тези "изкуфели баби" се нарича Бил Гейтс. Но режима се свежда само до собствените му деца.
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е голям,но това е един голям бизнес с игрите.Целта е пристрастяване ,за да станеш редовен клиент
3
7
 
14
 
! Отговори
бачо преди 3 години
Информирайте се малко в кой век живеете, от няколко години вече силно се развива ESports, подкрепяйте децата си, понякога са по-информирани от вас, загърбете малко соц разбиранията си...
2
3
 
23
 
! Отговори
бачо преди 3 години
по-добре игри от колкото по улиците с фас и бира в ръка или по баровете с чалга пропаднали индивиди или денонощно в фейс клюкарника и патешкия снапчат
1
13
 
21
 
! Отговори
бачо преди 3 години
Не се излагайте, кои са тези 'специалисти'? изкуфели баби с побелели коси ли? Игрите развиват куп способности при децата, да започнем с английския и мотивацията да знаеш за да играеш. Развива се слух, рефлекси, поставяш цели и се стремиш да ги изпълниш, любознателност, има тонове игри с реални исторически събития... да не говорим че можеш и с любимата си игра да си изкарваш парите господа специалисти...