Време е да помислите за времето! НИМХ иска парите му да са отделно

Протестиращите метеоролози са готови да стигнат до Борисов
15

Снимка: БТА

Метеоролозите от БАН искат институтът да има отделно финансиране, за да не може ръководните органи на Академията да преразпределят средствата за него.Това каза пред журналисти асистент Орлин Георгиев от НИМХ, след като излезе от среща с ръководството на БАН.

Още по темата

Метеоролозите протестираха пред сградата на БАН с искане за допълнителни пари, за да не спрат от 9 юли синоптичните прогнози.

Те обясниха, че първо ще започнат да отпадат гражданските прогнози и дейности, които не са свързани с националната сигурност и безопасност. НИМХ обслужва с прогнози армията, гражданската и военната авиация, "Напоителни системи" и "Гражданска защита" и това ще бъдат последните системи, които ще бъдат изключени.

Пред протестиращите синоптици Орлин Георгиев каза, че "председателят на БАН прие обръщението на метеоролозите и се съгласи, че НИМХ-БАН е с големи специфики и е най-големият институт на БАН". За следобед е планирана среща с просветния министър Красимир Вълчев, на която синоптиците се надяват да се постигне решение. Иначе са готови да отидат и при премиера Бойко Борисов, каза шефът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Георгиев обясни, че отделянето на НИМХ-БАН зависи от законодателна инициатива, която да бъде направена с промяна в Закона за БАН, за да може Институтът да се финансира програмно-целево. Това финансиране може да е от Министерския съвет или от МОН.

Протестиращите издигнаха лозунгите "Държавата дава - БАН не дава", "Искаме достойно заплащане", "БАН - майка за едни, мащеха за други", "Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп..." идр.

 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Joko преди 8 месеца
То май от цялото еБАН единствено МИНХ останаха с практически приложнадейност !
Някой може ли да каже каква е файдата от института по математика наример ?
13
0
 
2
 
! Отговори
ТрябвалоБилоДаВзимат преди 8 месеца
1 000 лв чисти на месец ...
А вярно ли е, че чрез интернет всеки може безплатно да получи по-точна прогноза от няколко различни световни или европейски метеорологични центрове?

Време било еди какво си да излезе изпод шапката на БАН! То всичко трябва да излезе изпод тази шапка и да иде там, където ще трябва да върши реална работа, за да си заслужи заплатата. За да не се чудите, вземете сборниците със статии на БАН - години наред едни и същи хора пишат едни и същи неща под различни заглавия.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Май е време полевата хидрометеорология, тази за която се искат парите, да излезе изпод шапката на БАН. Да мине към МС, например. А в Академията да останат тези дето са си за там.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да получават по минимум 1000 лв чисти на месец. Те са физици и взимат минимални заплати за нощни и дневни дежурства. Няма национални празници и Коледа и Нова Година и т.н. Винаги има дежурен за всеки район. Наводнения, градушки, вълните в морето и т.н. се известява от тях. Работят и за въздушния ни коридор. Смешни са тези пари. В чужбина млади специалисти стартово почват от по 5000 евра.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен - В БТВ и НОВА метеоролозиет
-----
Те само ползват данни от НИМХ и се усмихват. Не са метеоролози!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А имат ли семейни прогнози или карат на астроложки,които също са за времето по дни,седмици,месеци,зодии,сближаване на космически потоци и планети,а от тях съответно зависи слънчево ли ще е като слънчева усмивка или намръщено как някой дет се мръщи кат види,че някой идва насреща му.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
синоптик по соца в ефир по тв-то: тези пак ги излъгах и се хили нагло. Не разбрал, че не са му изключели микрофона.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
и все пак - не е нормално. В БТВ и НОВА метеоролозиет имат 2000/3000 леав заплата, получава новини от НИМХ, които са в пъти по-добри , а те работят аз 620 лева и остаряла база.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подкрепям инициативата, притеснявам се да не спрат заплатите на синоптичките по ТВ-тата..
5
3
 
9
 
! Отговори
крадец преди 8 месеца
Ей хора, тези получават 16000000 по официална информация на сайта на БАН. За справка другите институти имат б'джети между 1 и 2 милиона лева, като част от тези пари са и от собствени приходи.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как да не познават, бе?! Тук-таме ще превали... Къде не е много ясно. Ясно е едно в България щяло да вали. :)
3
1
 
4
 
! Отговори
Перничанин преди 8 месеца
Когато нещата са държавни, така става. Иначе бизнеса сам се регулира цени/заплати всичко според търсене/предлагане.
2
8
 
7
 
! Отговори
Бау преди 8 месеца
Никой не може да познае напред времето с пълна точност. Всичко е предположения. Искат още пари, а просто преписват данни от апаратура и ги в вкарват в програма. Наистина трябва да взимате огромни заплати за това....
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изобщо не познават времето !