Йотова: Социалните мрежи – удобни за език на омразата

Според нея бежанската криза е генератор за крайни настроения
40
Йотова: Социалните мрежи – удобни за език на омразата
Снимка: БТА, архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че днес можем да говорим за епидемия по отношение на езика на омразата и за използването на един нов и много по-могъщ инструментариум, какъвто е интернет.

Във виртуалното пространство, под булото на анонимността, е най-лесно да демонстрираш нетърпимост и да пропагандираш противопоставяне, защото когато си анонимен, някак си не те е толкова срам дори от самия себе си, каза тя пред участниците в международната конференция "Да живеем заедно в мрежата: посланици на толерантност в интернет".

Колкото по-свързани сме посредством социалните мрежи, толкова сме по-разделени, толкова по-трайно във всеки се настаняват отчуждението и агресията, коментира още Йотова, цитирана от БТА.

Според нея социалните мрежи, които стават все по-силни лидери на мнение, се превръщат в удобна платформа за разпространяване на крайни настроения.

По думите й ще се намерят много технически способи, за да се борим в интернет с езика на омразата, ще се намерят програми и дори начини за финансирането им и тази битка ще става все по-добре технически осигурена, но ако ние като общество не съзнаваме тази опасност и не използваме всяка една възможност, независимо кой къде работи и с какво се занимава, тази битка би била обречена.

Вицепрезидентът засегна проблема с бежанската криза като сериозен генератор на език на омразата. В кризата с бежанците и миграцията избуя агресията, отрицанието, отричането, омразата, каза Йотова и допълни, че е налице целият арсенал и инструментариум - от формирането на страхове в нашите граждани, до бруталността и оспорването на тези хора като човешки създания.

Проучвания сочат, че в България езикът на омразата спрямо чужденците е в големи размери и той е отразяван от над 80 процента от българските медии, независимо дали са национални или регионални, отбеляза Йотова.

Децата и младите хора са най-уязвимата група, която в днешния все по-сложен и противоречащ си свят попада в лапите на агресията и речта на омразата, каза още вицепрезидентът. И допълни, че днес най-тежката битка пред нас е битката за душите на младите, които са необременени от предразсъдъци, но за които трябва да работим, за да не ги превръщаме в жертви.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
женомразец преди 4 месеца
Я, стига глупости! Ти ли ще ми говориш за език на омразата, след като подкрепяш мъжемразската конвенция и агитираш от висока трибуна за ратификацията и! Ти дори не трябва да имаш право на право да стигаш до висок пост, за да узаконяваш репресии срещу мъжете. Заради наглите женски НПО-та, гаврещи се с мъжкия авторитет, днес мъжете в Европа бият и убиват жени, защото така им трябва. Явно малко ги избиват, щом такива като теб си отварят устите без някой мъж, да може с удар да им ги затвори!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Госпожо Йотова,анонимни са само биячите,заплашващите със смърт,доносниците и членовете на червената мафия,които ограбиха,заробиха българите да плащат неустойки от 3 млд,на Газпром.От пиедестала на партийния си иполитически статус,ви е трудно да прозрете тази истина.Ако някой се осмели да напише името си под коментара,на който има право,изказвайки мнението си,утре може да преживее катастрофа,да бъде пребит,или да изгуби работата си.Така действате вие,комунистите от БСП ,вече повече от 60 години
37
1
 
2
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА преди 7 месеца
Умници , изразете отношение към думите на Вицепрезидента, или за вас е важно , че не е от вашите и ....атака . И аз съм за свободата на словото , но съм против циничния , вулгарен език , против мръсните думи и изрази , които използвате ЦЕНЗУРА ИМА И В ТОЗИ САЙТ - КОГАТО ИЗРАЗЯВАМ СВОЕ МНЕНИЕ ЗА ГЕРБ , СЛЕДВА "ГРЕШЕН КОД " - 3 4 ПЪТИ . ЗАТОВА СМЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА ПО СВОБОДАТА НА СЛОВОТО І
36
2
 
4
 
! Отговори
???? преди 7 месеца
Другарко Йотова,НЕ мислите ли за ОСТАВКА? Трудно Ви е,ВИЖДА се! Не се МЪЧЕТЕ повече! НЕ ставате!!!
35
2
 
5
 
! Отговори
:):) преди 7 месеца
цял ден кибичите по форумите и хейтите, а работа нямате ли или сте държавни чиновници с мнооого почивки
34
2
 
8
 
! Отговори
излиза че, преди 7 месеца
Йотова е против свободата на словото.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако всичко, което властта ни причинява е от любов, то и ние я обичаме със същата сила и страст! Защо да не можем да я изразим? Или кротко и мълчаливо "да ви се махаме от главата"?
32
3
 
3
 
! Отговори
Страхът от паветата преди 7 месеца
Моята омраза е насочена единствено срещу айдуците (сини,червени,***, бембяни и пр.)-тези,които изкормиха, окрадоха и жива увисиха на ченгел държавицата ми, прокудиха два мили она българи и умориха още толкова.И не се наядоха! Това са айдуците от СДС,ОДС, БСП,БЗНС,НДСВ,ГЕРБ! Все от едно и също котило - БКП!
Анатема и до девето бъде семето ви проклето!
31
4
 
5
 
! Отговори
Бай некой си преди 7 месеца
Хайде Йотова...............отивай си в русия.......Топлофикация за която работиш ми стига. Махай се.
30
2
 
8
 
! Отговори
предлагам преди 7 месеца
Ако иска коректност в оценката си, добре ще е да предизвика допитване до обществото към коя Категория изпитва омраза. Може и по интернет. Няма анонимност защото всеки има IP адрес.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свободата на изразяване не им пречеше, докато се ограничаваше само от 4 улици на площада. Откакто оръжието интернет е във властта на хората и с него може да се достигне до всеки един, тези корумпираните с белите якички настръхнаха.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денокрацията означава, да може да понесеш и чуждо мнение, което може и да не ти хареса.
Вие госпожо Йотова и вашите европейски колеги, явно сте много чувстителни, щом гласът на народа ви пречи. Ако не можете да издържите на критика, подайте си оставката, но не и да намеквате за отнемането на права гарантирани от конституцията.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще се намерят много технически способи и програми за финансирането им ???
За цензура ли говорим ?? Какво ви интересува какво си говорят хората помежду си, вие да не сте някакви превъзпитатели ?? Я си вършете работата за която сте там, а тя е да слугувате на народа ! Не се самозабравяйте, че както сме ви сложили там, така може и ди ви изритаме !!
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
за тая явно няма друга работа, и да има толкова и стига акъла
25
3
 
9
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
йотова не смята ли, че има причина хората да не искат конкретни мигранти, не въобще мигранти и че страхът има основание? Първо да резбере, какво поведение имат и след това да критикува нелицеприятни думи за тях писани по форуми.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Езика на омразата" е новата фраза с която да запушиш устата на критиката,
или да създадеш поколение от безмозъчни и конформистки роби.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква анонимност ма коза такава, нали айпито ми остава на сайта ??
Вземи мини един курс по техническа грамотност преди да скачаш.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е не може па да обичаш всичко. Те ни убиват, а ние плюшени мечета ще поднасяме. Това човешко ли е бе Йотова ?
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ако не си изразиш свободно мнението и не си излееш негативизма онлайн, трябва да излезеш на улицата и да пребиеш някой политически джендър.

кое е по-добре питам сега аз ?
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
цензура на всичко, затвор за пушещите билки, тормоз над народа най-вече над младите хора!