Протестиращите майки не приемат извинението на Манолов

Те се заканват да съдят всеки, който ги дискриинира
24 юни 2018 13:00,
57
Протестиращите майки не приемат извинението на Манолов
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Протестиращите майки на деца с увреждания ще търсят правата си в съда срещу хора, които публично ги дискриминират, обяви една от тях - Ина Маринова.

Тя не приема извинението на лидера на КТ Подкрепа Димитър Манолов, който през седмицата им каза да се засрамят и да си приберат нещастните деца от улицата. Манолов съжали за думите си и обясни, че не са изтълкувани правилно.

Майките ще продължат с палатковия си протест в страната до приемането на закон за личната помощ, с който всеки човек с увреждане ще получава подкрепа според нуждите си.

Още по темата

 
Реално протестите на майките текат три години, като за това време са организирани шест демонстрации. "Всички бяха с искане за Закон за личната помощ и никой до момента не обръщаше внимание. Сега изведнъж, откакто създадохме фланелката "Системата ни убива", някак обществото ни забеляза и се активизираха лицата, които реално спъват една реформа", каза Ина Маринова пред "Дарик".

Тя подчерта искането на майките за създаването на орган, който да казва от какво имат нужда децата им, а не колко са увредени. "ТЕЛК за нас е субективен орган, който не дава ясна представа човек от какво има нужда. Необходима е структура, която да направи оценка на потребностите на децата, за да може обективно да се прецени дали има нужда от чужда помощ или не", посочи майката.
 
Тя даде за пример децата със синдром на Даун. "Те изпаднаха от системата - ТЕЛК в много градове им дават под 50% увреждане. Това е подигравка, защото става дума за генетично заболяване. Няма как да се махне допълнителната хромозома на детето", обясни Ина Маринова.
 
По повод словесните атаки към протестиращите майки, тя бе категорична, че няма да успеят да ги уязвят. "Ние сме обикновени майки, за нас няма политически цели и финансови дивиденти. Ние сме водени единствено от каузата", посочи Маринова.
 
Тя обаче подчерта, че майките на деца с увреждания ще търсят правата си в съда срещу хората, които си позволяват публични нападки. "За нас това е огромна дискриминация. Това е недопустимо. Ако в една Германия се чуе такова нещо, този човек ще бъде осъден от държавата, някой щеше да се самосезира", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умът ми не го побира, защо цял един парламент не обръща внимание на майки на деца с недъзи - обществото за тях какво е - само готини и здрави хора, които да им бачкат за по 600 лв? Това ли е? А другите? Я, по сериозно и да гласуват адекватна помощ, защото търпението на всички майки се изчерпва много сериозно, а както знаете добре с побесняла жена, камо ли майка, трудно се излиза на глава!!! Ще стане страшно!!!!
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да се осигурят! Защото сега държавата ти дава помош от 80 лв и родителите трябва да продължат да ходят на работа или да живеят с тези 80 лв - те и детето?!?! Това какво е??? Трябва АДЕКВАТНА грижа - било то домове, гледачи или пари - адекватни! А не резни *** да се изхождат по медиите по отношение на увредени деца и бедстващите им родители - СРАМ, ГНУС и ГАДОСТ!!!!
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може на всеки да се осигурява бавачка, платена от държавата. Много е скъпо. Както при детските градини, трябва да се осигурят домове за дневни грижи или пълен пансион за всички, които не могат да гледат децата си повече след 18 години. Това е решението. Който не е съгласен, няма право да протестира.
30
5
 
17
 
! Отговори
Късмет преди 5 години
Лошият късмет на тези деца е че са се родени в България, а не че са родили с недъзи!В белите страни, хората в неравностойно положение получават специални грижи от държавата и толерантно отношение от обществото. В България ценностната система е тотално разбита.Как пари за крадене винаги има, а за тези деца не достигат?
29
7
 
15
 
! Отговори
do 26 преди 5 години
Куха лейка си ти и такива като тебе, майките искат от държавата да даде повече от тези 230 лева пенсия на инвалид 100% след 18 години, бих ти пожелал да живееш ти с толкова пари цял живот, но няма смисъл, тъй като виждам че даже не разбираш за какво става въпрос.
28
3
 
23
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Да гледаш болното си дете е ужасно . Заслужават подкрепата на обществото ...
27
7
 
16
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Абе хора вие сериозно ли ги мислите тези неща ? Майките протестират защото много неща куцат,включително и отношението към самите деца . Това се вижда ясно . Да ги крият ли какво ? Да не се разстройват хората ... Много ясно че ще протестират ,като са супер ощетени ...
26
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези така наречени майки са едни меркантилни кухи *** - не им били финансови подбудите, но пък искат от обществото да ги издържа до живот!? Тези "построиха" комунизъма - на всеки му според нуждите, глупаците да работят, за да има за наглите търтеи.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-кратко по проблема: Майките са взели децата за 18 години. Няма вечно да ги гледат. Държавата да си ги прибере.
24
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майнолов им е казал, че проблемът им е нещастен случай, малшанс, лош късмет, къса клечка, черна съдба, лоша орисия, родово проклятие и т.н. Системата не е виновна, нито държавата за такива каръци и нещастници.
23
14
 
23
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
Протеста на майките завря мощно ботуш в зад.ника на герберастката хунта и те активираха целия тролетарият да атакува майките. Този път не сте познали бок.луци. Няма да мине номера!!!
22
5
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Не се ли разбра, че майките не искат някой да ги храни, а искат да са пълноценна част от обществото, да имат възможнист да работят, да си плащат данъците, да се разбутат всички умрели пътеки за рехабилитация и интеграция на тия деца в обществото, които пък дават работа на специалисти, работещи с такива деца, въобще да се завърти колелото в полза на всички.
21
6
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
До Анонимен 18За някои видове душевна изостаналост, като Вашата, за съжалнение превенция няма. Искам да протестирам, че деля едно общество с подобни на Вас и тоя от поста преди Вас, но уви положението е безнадеждно.
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твойте гени мутират! Баба ми е родила баща ми на 35-годишна възраст. Баща ми си беше и физически много здрав, и много умен.Прочети майката на Карл Лагерфелд на колко години е била, като го е родила! Който се тъпче с наркотици, алкохол, тютюн, химикали, който си играе на бог, Бог му го връща.
19
5
 
3
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави .
18
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Превенция! Превенция трябва по време на бременността. И не да раждат след 35 години, защото гените мутират. Толкова увредени деца не е имало преди 89- та година, но тогава жените раждаха първото си дете до 25 годишна възраст. Сега ще учим едно - две висши , пък после ще правим кариера , а мисията на жената е да бъде преди всичко майка!
17
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
докато протестират ако бяха извъртяли по една *** щяха да заработят парите си. Пари от моите данъци заа *** от които обществото няма никаква полза НИКОГА!!
16
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за ***-милиарди-ИМА! Пари милиарди за грабене от КТБ-ИМА! Е-ще намерите пари и за децата и пенсионерите! из-роди.....
15
5
 
25
 
! Отговори
Големия Брат преди 5 години
Ако майките успеят, това ще е пробив в изкуствено създадената от външни сили система, целяща да превърне българското население в обслужващ персонал на западна Европа, в тази система инвалидите са най-безполезните, те не стават за експлоатиране, най-полезни са полицаите, които държат под контрол робите и подържат системата.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Ти не си разбрал нищо. Не става въпрос за възможно или не, а за принципи. Ама то в главите ви все пари се въртят. А да помислите малко не може ли? Ама то мозък трябва.