Република Северна Македония: Одобрява ли българинът това?

Според 31% от хората това название застрашава България
Обновена: 26 юни 2018 08:10 | 25 юни 2018 14:00, Красимир Ангелов
97
Република Северна Македония: Одобрява ли българинът това?
Снимка: БТА

Преди седмица външните министри на Гърция и Македония подписаха исторически договор, с който Бившата югославска република Македония вече ще се нарича "Република Северна Македония".

Договорът беше подписан в гръцкото село на брега на езерото Преспа, след което делегацията се прехвърли и в Македония.

Още по темата

На този етап обаче Европейската комисия съобщи, че ще продължи да използва досегашното име на Македония - БЮРМ, въпреки подписаното споразумение за смяна на названието на Скопие. Това ще бъде така, докато не приключи ратификацията на споразумението в парламентите в Скопие и в Атина.

А иначе вътре в двете страни решението за новото име на западната ни съседка предизвика и протести, организирани от противници на договора. В разгара на споровете и дискусиите, екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Одобрявате ли името Република Северна Македония за западната ни съседка?

В традиционната ни анкета участие взеха точно 1889 наши читатели.

Оказа се, че цели 31% от анкетираните не одобряват новото име на Македония, защото според тях то може да бъде основата за евентуални бъдещи териториални претенции към нашата страна.

17% одобряват безусловно името, а други 20% са съгласни с него, но само при изрични гаранции от македонската страна, че то няма да има териториални претенции към България.

12% от анкетираните пък смятат, че страната ни не трябва да взима отношение по името на западната ни съседка, защото това е въпрос между Гърция и Македония и правилно двете страни са се споразумели за името.

Почти всеки пети пък – 19%, е убеден, че надали България може да вземе кой знае какво отношение по този въпрос, след като има международен натиск за бързо решаване на спора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
0
 
! Отговори
ВГК преди 5 години
Северна Македониа е в разрез с съседните области намиращи се в Българиа,Гърциа, но населени с един и същ народ.Това е някаква политическа презумица на Гърциа!Територеален трик!
78
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името Македония изобщо не трябва да фикурира.Скопска република и е повече от достатъчно на тази измислена държавица без свои-език,писменост,история.Не може да крадеш от други и да претендираш че е твое.Да си измислят своя азбука,свой език,историята им започва от Коминтерна.И да върнат българските паспорти-не заслужават тази милост.
77
3
 
7
 
! Отговори
ОПА преди 5 години
името на тази територия е.........................ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ--КВИ МАКЕТА,КВИ ПЕТ ЛЕВА--НАПРАВО СА СИ БЕЗДМОЗЪЧНИ СЪРБОМАНИ--ТИТО ИМ Е НАБИЛ ДОБРЕ КАНЧЕТАТА---КУХИ ***
76
3
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Най добре ще е република Вардар.И да си върнат Александър велики на гърците щото няма да звучи добре Александър Северномакедонски.
75
1
 
10
 
! Отговори
Йоло преди 5 години
Някой да попита Заев,в предизборната си кампания за кмет на родния си град,защо е наричал българите окупатори,шовинисти,хора с ниска култура и други определения от бедния си речник.Днес този въздухар,целува,прегръща главният,все едно че Борисов е от друга цивилизована нация.В стремежа си да се харесаме на комшиите,готови сме и да си смъкнем гащите,но аз предлагам,който е виновен,той да понесе срамът.
74
1
 
9
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Мнението ми е, че най - добре името да е Вардарска Македония. Така за в бъдеще ще бъдат избегнати разни териториални претенции. А населението й да се определят кой какъвто иска. Но да не им се разрешава да посягат на историята ни и да не я изопачават.Лошото е , че наЩе "мъдри" полЮтици се интересуват само от грабежи и ниско навеждане пред Началниците.
73
1
 
4
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
Името " велика ....." е поредното антибългарско изпълнение на един антибългарин който ламти за слава почест и какво ли не от този род....Но историята не прощава подобни изпълнения!!!!!
72
4
 
27
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
Югозападна България ще и прилича повече.
71
12
 
1
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 74 анонимник. Това пък е абсолютно невярно. Точно Бойко свърши много работа, но ти го мразиш по презумция и затова., нали? Ех, гиди червен ***.
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А южна Македония коя е?
69
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Югозападна България трябва да се казва.
68
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко и тук нищо не свърши,само против България работи.
67
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не,не одобряваме! Истинското име трябва да е Западна България!
66
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е границата с Македония да падне.(да няма). Иначе както щът да я кръщават, за нас българите това си е Македония и всякакви шмекерии там няма да минат.
65
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За българина е по-важно, че Родината се сближава с една насилствено откъсната от СЕСЕСЕРЕ част от нейната плът.На последователите на националния предател и родоотстъпник Гошо Тарабата това действа като да им бръкнеш отзад с боксова ръкавица.
64
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо никой нас не ни пита за името на Македония - нали сме уж европредседатели. Та там си е България каква Македония.Родителите на баща ми идват през България през 1918 г. от там, впрочем хиляди семейства от Соленска, Костурско, Босилеградско и пр. идват в България прогонени. Сега Северна Македония, а Южна къде е? Западна и Источна къде са ?
63
14
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Великомакедония!
62
2
 
21
 
! Отговори
i'm преди 5 години
Не! Не е съгласен!
61
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най добре да бяха я кръстили "Заюва Македония" както БГто е "Борисова България"
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера.бг нямате новини вече. Изчерпали сте се интелектуално.