Румен Радев връчи ордени на културни дейци

Актьорите Христо Мутафчиев и Иван Иванов с отличия
25 юни 2018 21:04,
19

Снимки: Президентство

Президентът Румен Радев удостои днес с държавни отличия дейци на културата и изкуството, съобщиха от държавната институция. За своите заслуги в областта на културата и изкуството Румен Радев награди режисьора Адела Пеева с орден "Стара планина" – първа степен.

Орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие бе връчен на балетната изпълнителка, педагог и хореограф доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, дългогодишния директор на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура Величка Велянова.

На церемонията актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и композиторът и педагог проф. Милко Коларов, също получиха орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие.

Румен Радев връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен на писателя и преводач Петър Велчев и на д-р Иван Ангелов - директор (2000-2015) на Народната библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново.

"За мен е чест да връча висши държавни отличия на толкова големи творци, ярки личности и достойни българи, посветили себе си на духовния напредък, вписали се с талант, всеотдайност и много труд сред съзвездието от ярки имена, с които България присъства пълноценно на съвременната европейска и световна сцена.

Мога да кажа, че богатите биографии на отличените ясно показват, че зад тях изпъкват силата на изкуството, с която сила то пленява ум и въображение", заяви държавният глава в словото си на церемонията.

Президентът определи днешния ден като празник "на българския талант, прекрасно реализиран, упорито защитаван и безапелационно приет, оценен и аплодира".

"Силата, която присъства във вас е силата на словото, на музиката, танца и на сценичния образ. Това е признание не само за вашия ярък талант, трудолюбие, високи успехи, но и за това, че предавате духа на свободното творчество на многобройните млади последователи и съм убеден, че успехът на вашето духовно лидерство и културна мисия е успех за цяла България", обърна се президентът Румен Радев към наградените и гостите на церемонията.

Режисьорът Адела Пеева благодари от името на удостоените с висши държавни отличия.

"Ние работим и творим, за да допринесем за духовното развитие на нашето общество. Задача, която винаги е била трудна и неблагодарна за времето, в което живеем, когато материалното е ценено, а духовното подценявано. Ето защо тези висши държавни отличия са голямо признание за това, че ние въпреки всичко сме успели да дадем своя принос за развитието на духовното в борбата срещу пошлостта в нашето общество. Едновременно с това те ни задължават да продължим все така напред да се трудим и да творим", заяви Адела Пеева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, разочароваш ме! Разбрах точно каква е Адела Пеева тази година, по повод една гнусавица, която беше снимала за Луковмарш. Фашизоид, това е културтрегерката, която ти удостои със "Стара планина". Пълна девалвация на ордени и звания!
17
2
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Браво ,льотчик ! Награда за назначеният от др.Борисов шеф на актьорите Мутафчиев ! И каква е неговата заслуга за родното кино ?! Че играеше ром в оня порносериал ,,Дунав мост,,...
16
0
 
2
 
! Отговори
РЕЗИЛ преди 5 години
ПРЕЗИДЕНТА, ПРЕЗИДЕНТА, КЪДЕ ТИ Е АКЪЛА??? ВСЯКА ПРЕГРЪДКА С МУТРАТА БОКО, И ПРИКЛЯКАНЕ ПРЕД БАЩИЦАТА МЕ РАЗОЧАРОВА. И НЕ САМО МЕН. НЕ ГРЕША. СРЕД НАГРАДЕНИТЕ СА ЛЮБИМИТЕ НА БАЙ БОЙКО ОТ БАНКЯ ИВАН ИВАНОВ, ЗА КОГОТО ИСКРЕНО СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ Е БОЛЕН, НО КАКВИ "ПОСТИЖЕНИЯ"ИМА ТОЗИ КРАСАВЧИК ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА, ОСВЕН,ЧЕ Е БАЙ БОЙКОВ ЛЮБИМЕЦ. ИЛИ ПЪК ПЪК ИЗБРАНИЯ ОТ НЕГО ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ ХРИСТО МУТАФЧИЕВ, "СПАСЕН"ОТ БАЙ И НАПРАВИЛ СИ ПОРЕДНИЯ ПР.ДРУГИТЕ АКТЬОРИ В БЕДА-КУЧЕТА ГИ ЯЛИ
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резил! Културните ни дейци стоят мирно пред един ***.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВИНАГИ ИСТИНАТАНаградите Оскар от президента Тръмп ли се раздават ?
13
2
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Иван Иванов много се сбабичосал. На 66 г. изглежда като на 86. Няма да го забравя в Кървав спорт 4 - Дарк кумите. Участва и в Ловът на Червения октомври, но така и не мога да го различа там.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Христо Мутафчиев би трябвало да получи "Златната бъчва" с обръчи...Зеленият чорап дали го е гледал някога тоя титан на театъра и киното!? Срамммммммммммммммммммммммммммм...
11
4
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Тоя и.зрод Христо Мутафчиев за какви точно заслуги получи орден ?За гъзолизане на задните части на Тиквата ли ?
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента освен да раздава ордени друга работа няма ,никой не го бръсне за жълта слива.
9
1
 
3
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА преди 5 години
До 8 и 6 - нещастници , първо научете правописа ,обогатете речника си , не бъркайте културата с политиката - ставате смешни
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неговият принос към културата какъв е че и награждава, прибирай се в самальота фуражка ама ти и самальот нямаш не те ли е срам бе.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са или рокери или металисти.
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зеленият чорап връчва ордени, памперси, значки, лентички на дружинни ръководители и подобни. Оня културеен деец цащо има селско излчване със тоя ланец и кръст.
5
12
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво!Поредната достойна проява на българския президент, която ни доближава до все по-тясната интеграция с европейските ценности и с евро-атлантическите системи за сигурност!Браво!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиите и да са ви сладки пиците тази вечер радваите се и живеите пожелавам ви в ловеч на всичките приятно пиене и пица господ да е с вас
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ордените се обезцениха, раздават ги наляво и надясно на килограм.Нямат никаква стойност.Тенекии.И фукня.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз най-мразя комплексари да завиждат на достойните българи.
1
14
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Най мразя продажни рубладжии да се правят на българи