Ще се върнат ли българите зад граница в родината си?

Анкета ще търси отговора, активна е до септември
Обновена: 25 юни 2018 21:48 | 25 юни 2018 21:45, Анисия Иванова
225

Българските граждани, които избират да заминат в чужбина, са твърде много. Анализ на Евростат показва, че за изминалата година над 500 хиляди българи са напуснали страната ни и са живели и работили в чужбина. Интересна инициатива на един от големите сайтове, обединяващи българската общност зад граница - Eurochicago.com, си поставя за цел да попита сънародниците ни зад граница за проблемите, с които се сблъскват.

Какви са върпосите в анкетата - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR обяснява Марияна Христова от Eurochicago.com.

Анкетата съдържа 8 въпроса и е адресирана до българите в чужбина. Поставя си за цел да анализира проблемите, които стоят пред родната общност, пръсната по цялото земно кълбо.

Въпросите са свързани с различни аспекти, част от които се опитват да дадат оценка на родната политика спрямо българските емигранти в чужбина. Освен това иницативата на Eurochicago.com поставя и въпроса за завръщането на родна земя. Какви тенденции очертава към момента и докога е активна анкетата?

"Анкетата ще бъде отворена до края на септември. За наша голяма изненада много български емигранти биха инвестирали лични средства във фонд за развитие на България. Процентът на отговорилите, които категорично отказват да се върнат в пределите на страната, е много малък. Голям брой българи биха се върнали, ако в България има по-добри възможности за професионална реализация, ако се намали корупцията и има по-добра система на здравеопазване, която не застрашава живота им", коментира в предаването Марияна Христова.

Какво ще се случи, след като анкетата приключи през септември?

"Когато се очертаят тенденциите и тези данни бъдат професионално обработени, ще бъде потърсен контакт с институциите", сподели в предаването Марияна Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България днес, не е страната в която се родих през 82 год. Името и е същото но тя вече не е моята страна. 22 год не живея там и бях на 12 като заминах. Останаха ми само детските далечни спомени. Цялата тази простащина, злоба, агресия които се изливат там, мизерията, беззаконието, корупцията отблъскват хората които сме видяли какво е нормален живот. Моята България умря. Тя ми липсва, но не и днещната. Това не е нормална страна, и няма да бъде. Превърнаха я в това което е днес. Безлична и нещастна
173
18
 
3
 
! Отговори
До 182 преди 5 години
Кой ти ги каэа тези глупости? В България има 98 процента осъдителни присъди.Това че медиите плюят по прокуратурата, не означава, че не работят.Има си статистика, всичко друго са праэни приказки.
172
3
 
15
 
! Отговори
до 180 преди 5 години
Хм...а защо нон стоп квичите, че парите не ви стигат? Да оставим всичко друго настрана.... само факта, че сте последни в Европа по доста показатели....първи по смъртност...без здравеопазване...без образователна система..БЕЗ ЗАКОНИ...СЪД И ПРОКУРАТУРА...всичко негативно - казано за България - ще е на място!
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хе хе хе... Впишете го към анкетата
170
20
 
8
 
! Отговори
До 178 преди 5 години
И 400 евро на човек да е семейният доход това са 1600 лв месечно.Като имаш собствено жилище в България стигат да живееш ,без да се лишаваш от нищо.А емигрантите изкарвате повече пари ама с цената на мизерия.Щото ако си позволите подобно жилище трябва цялата заплата да иде за наем.
169
4
 
11
 
! Отговори
Роко преди 5 години
Ще се върнем след 20години.До тогава всички ненормалници от политикататрябва да са out.Ще започнем отначало!
168
7
 
17
 
! Отговори
до 175 преди 5 години
Ренегатите останахте в БГ.Да слугувате на Нинова , Гергов, Боко, и Делян Пеевски!Кой иначе нормален - би търпял - да го унижават за 400??Даже и ромите се усетиха...и се махнаха!Ама трайте си там - чакат ви мощни пенсии от по 300лв.!Кеф ти мръвка...кеф ти луканка!Че даже и за хляб - могат да ви стигнат!
167
1
 
8
 
! Отговори
Абуриген преди 5 години
В комонистическа България скоро няма как...Само братовчеди ,деца и внуци на шефовете за да грабят....
166
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хаха кой ще се върне все едно да спечелиш от тото и после да върнеш парите.успех на спечелилите, ще дойде и нашето време да се махнем от таз дупка
165
33
 
8
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Емигрантите са ренегати! Те не са полезни със завръщането си- само мрънкат и хленчат. Носят със себе си смесица от култури и ценности напълно чужди на исконните и здрави български такива. Голяма част от тях са се превърнали в еничари, които за едно потупване от западна фондация ще ни препродадат пет пъти.Не може да се довериш на хора, които са изоставили страната и семействата си в един от най-трудните им периоди, за да изкарват повече пари.Децата имат чужди имена,не говорят българск
164
7
 
12
 
! Отговори
Може би преди 5 години
Ще се върна,но само ако комунистите и техните братя роми се изнесат завинаги от България,начело с мустаката внучка на касапина от Правец.
163
2
 
1
 
! Отговори
Bbb преди 5 години
Българин от Швеция или швед от България?
162
3
 
3
 
! Отговори
Циник до 179 преди 5 години
Ха ха ха....*** - ти на тази кълка лежи!И още...Мисир - когато се научиш как да се обръщаш към събеседник - може да получиш адекватна реакция!Също както сега впрочем!Разбра ли мисир?
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДоЗлатни уста! Анонимен
160
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не,ЗАКРИВАЙ!!!Къде се намира този нормален свят?
159
8
 
25
 
! Отговори
Не,ЗАКРИВАЙ!!! преди 5 години
Връщам се само за седмица-две веднъж годишно.Виждам,че е станало още по-мизерно и отново се връщам в НОРМАЛНИЯ СВЯТ.Скоро най-вероятно ще продам всички си имоти и ще престана излишно да си губя времето...
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** до 170Това ти е нивото неграмотнико-можеш само да обиждаш.Не случайно едва си изкласил средно образование в сградото или друго"престижно"училище.
157
3
 
6
 
! Отговори
Циник до 170 преди 5 години
Мисир - изнесъл.се е само плесенясалия ти мозък!Огледай се - ако не друго роми имате достатъчно!
156
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
да всички,ще се върнат,заради сините очи на слънцето.
155
23
 
8
 
! Отговори
До 174 преди 5 години
Аз не карам никой да се връща.Уважавам избора ви.Ама емигрантите не уважават нашият избор да останем в България. И почват да плюят все едно тук е най-ужасното място на света.Ами не е.И все по-добре ще става-заплатите растат, работните места се увеличават, престъпността намалява, доста градове придобиха друг облик.Има и проблеми, ама навсякъде е така.