Ще се върнат ли българите зад граница в родината си?

Анкета ще търси отговора, активна е до септември
Обновена: 25 юни 2018 21:48 | 25 юни 2018 21:45, Анисия Иванова
225

Българските граждани, които избират да заминат в чужбина, са твърде много. Анализ на Евростат показва, че за изминалата година над 500 хиляди българи са напуснали страната ни и са живели и работили в чужбина. Интересна инициатива на един от големите сайтове, обединяващи българската общност зад граница - Eurochicago.com, си поставя за цел да попита сънародниците ни зад граница за проблемите, с които се сблъскват.

Какви са върпосите в анкетата - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR обяснява Марияна Христова от Eurochicago.com.

Анкетата съдържа 8 въпроса и е адресирана до българите в чужбина. Поставя си за цел да анализира проблемите, които стоят пред родната общност, пръсната по цялото земно кълбо.

Въпросите са свързани с различни аспекти, част от които се опитват да дадат оценка на родната политика спрямо българските емигранти в чужбина. Освен това иницативата на Eurochicago.com поставя и въпроса за завръщането на родна земя. Какви тенденции очертава към момента и докога е активна анкетата?

"Анкетата ще бъде отворена до края на септември. За наша голяма изненада много български емигранти биха инвестирали лични средства във фонд за развитие на България. Процентът на отговорилите, които категорично отказват да се върнат в пределите на страната, е много малък. Голям брой българи биха се върнали, ако в България има по-добри възможности за професионална реализация, ако се намали корупцията и има по-добра система на здравеопазване, която не застрашава живота им", коментира в предаването Марияна Христова.

Какво ще се случи, след като анкетата приключи през септември?

"Когато се очертаят тенденциите и тези данни бъдат професионално обработени, ще бъде потърсен контакт с институциите", сподели в предаването Марияна Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До шведаКоплексно решение е. Не мисля, че бих се върнал в България, дори и за двойно по-висока от сегашната ми заплата. Просто всичко е толкова. ... Сбъркано.
153
7
 
4
 
! Отговори
До шведа преди 5 години
Ей това е мъжка прикаэка.Директно си казваш, че си отишъл в Швеция заради парите.А не като измислени смешковци дето изтъкват милион причини, само не и истинската.Поздравления за откровеността ти.
152
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, когато ми плаите обезщетенията за безработица. 2 години, работех като барман, когато бях студент. 1300 лева заплата, защото бях помолил работодателя, да ми внася отгоре, като аз си плащах от заработените бакшиши. Барът "фалира", защото едни утри решиха, че им пречи на техния. Тъй като "не съм бил съкратен", ми даваха по 140 лева обрезщетение за 2 месеца, вместо 1170те, койо очаквах за 9 месеца, колкото да си стъпя на краката. Ами псина ми от 8 години не съм в България.
151
6
 
10
 
! Отговори
Българин от Швеция преди 5 години
Супер, да идват повече и да ми плащат преждевременната пенсия с данъците които ще плащат хахаха. Бен ме боли фара за България. Важното е на мен да ми е добре и да си поддържам високия стандарт на живот с пенсията. Утре заминавам за Испания на почивка, хаха, кеф..
150
7
 
12
 
! Отговори
До циник преди 5 години
Папагал-ромите се изнесоха в Германия при теб.Изнасилиха момиче и убиха друго само за един месец.В Германия най-много социални помощи получават български граждани-ясно от какъв етнос.За 7 години 250 хиляди роми са отишли в Германия.Да са ти честити.Нито те,нито такива като теб ни трябват тук.
149
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 168По черноморието има много красиви момичета. 100 лв. На вечер. Взимал съм си по три такива и си правим с е к с сандвич. Близа ли са ми ***...да бъда точен дупката на *** са ми близали. Трябва да опиташ много е ако.
148
4
 
26
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Пак се е развихрил.гледам *** със соларните панели , и външна тоалетна точно до къщичката с npaсето! Не само, че няма да се върнат бъргарите - ами и масово ще напускат! Пода в Терминал 2 е вече като пода в манастира Шаолин - има утъпкана от милионите напускащи пътечка! Билетите са в една посока! Кой е луд да стои в първата в Европа ромска държава?! Асеновград, Ботевград...това е само началото!Мутри, партийци-мутри, и роми...и те вече партийци! Закривай..и последния вратата и ламБата!
147
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България ходя само на С Е К С Туризъм
146
4
 
6
 
! Отговори
До 165 преди 5 години
Тук им чупят патрулките,другаде направо ги убиват.В САЩ за 2016г има 160 убити полицаи по време на служба.Срещу 0 в България.Убийствата са 5 пъти повече.Също грабежи,кражби,изнасилвания.
145
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А това, дето България била много по-безопасна държава...Не ми се коментирa-------ако не вярваш питай полицаите със строшените патрулки в Ботевград :)
144
12
 
5
 
! Отговори
До баба Мара преди 5 години
Бабо Маро-целувай компютъра и им гали снимките на децата и внуците.Докато други баби си целуват внуците по бузите.Много ли си щастлива,че са на хиляди километри от теб?
143
14
 
8
 
! Отговори
До 155 преди 5 години
Не живея в блок,а в къща.За която повечето емигранти могат само да мечтаят.А и няма по-добро нещл от приятели на които да разчиташ.Било да пиете бира,билоза помощ в тежки моменти.Имаме колежка вдовицас три деца.Всяко лято й събираме пари да ги заведе на море.Тук родителите ми,приятелите,роднините.Не живея като вълк единак.Майка ми помага в отглеждането на децата.Не вижда внуците по скайп,а им се радва всеки ден.На вашите родители да не е много приятно да сте на хиляди километра разстояние.
142
2
 
10
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
не напускайте България чада мои , това лято ще ходим семейно на карибите ,все някой трябва да ми заработи почивката .
141
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
няма да се вьрнат от чикаго купили са жилище децата са родени там ходят на училище те са ам поданици клели са се пред ам конституция така че спрете спразните приказки
140
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че е мед и рози,която и посока да хванеш извън България, но човешкият живот не е хиляда години, за да дочакаме светлото бг бъдеще. Иначе сме се наслушали и нагледали на уникални ганьовски постижения, дето и хиляда години не стигат да ги опишем. А и полезно е да видим и отвън, че имаме красива родина. И богата за шепа избраници. Друг е въпросът кой и как ги е избрал. Тъжно, отчайващо. Непроходимо. Затова - далеч оттука!
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Като ги имаш парите много е лесно да убеждаваш другите, че не всичко е пари.
138
3
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Не мисля,а и не им трябва да се връщат. Тук нищо добро не ги чака ,мизерия и вечно безпаричие.
137
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А това, дето България била много по-безопасна държава...Не ми се коментира.
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, прав си. Да ти се увеличават доходите и да си се социализираш пред блока с биричката. Радвай се, че си се родил българин!
135
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 152Преди четири години бях тежко болен.Лежах три месеца по болници.И през това време ме посетиха над 20 човека близки и познати.Други пък събраха немалка сума пари,за да ми помогнат финансово.Ако си в чужбина дали изобщо ще дойде някой да ти даде кураж в този тежък момент,или пък да ти помогне финансово?Това че ти се усмихват западняците,изобщо не означава,че им пука за теб.