Ще се върнат ли българите зад граница в родината си?

Анкета ще търси отговора, активна е до септември
Обновена: 25 юни 2018 21:48 | 25 юни 2018 21:45, Анисия Иванова
225

Българските граждани, които избират да заминат в чужбина, са твърде много. Анализ на Евростат показва, че за изминалата година над 500 хиляди българи са напуснали страната ни и са живели и работили в чужбина. Интересна инициатива на един от големите сайтове, обединяващи българската общност зад граница - Eurochicago.com, си поставя за цел да попита сънародниците ни зад граница за проблемите, с които се сблъскват.

Какви са върпосите в анкетата - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR обяснява Марияна Христова от Eurochicago.com.

Анкетата съдържа 8 въпроса и е адресирана до българите в чужбина. Поставя си за цел да анализира проблемите, които стоят пред родната общност, пръсната по цялото земно кълбо.

Въпросите са свързани с различни аспекти, част от които се опитват да дадат оценка на родната политика спрямо българските емигранти в чужбина. Освен това иницативата на Eurochicago.com поставя и въпроса за завръщането на родна земя. Какви тенденции очертава към момента и докога е активна анкетата?

"Анкетата ще бъде отворена до края на септември. За наша голяма изненада много български емигранти биха инвестирали лични средства във фонд за развитие на България. Процентът на отговорилите, които категорично отказват да се върнат в пределите на страната, е много малък. Голям брой българи биха се върнали, ако в България има по-добри възможности за професионална реализация, ако се намали корупцията и има по-добра система на здравеопазване, която не застрашава живота им", коментира в предаването Марияна Христова.

Какво ще се случи, след като анкетата приключи през септември?

"Когато се очертаят тенденциите и тези данни бъдат професионално обработени, ще бъде потърсен контакт с институциите", сподели в предаването Марияна Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 152Естествено не всичко е пари-важни са отношенията между хората и сигурността.Имам познати в Германия,които казват,че колегите им са като роботи-за пиене на кафе се искало да се уговорят седмици преди това,а пък за домашно посещение месеци.А аз ако звънна на някой приятел и довечера ще гледаме заедно мача.Близките и приятелите ни са тук.а Може да разчиташ на тях.А в чужбина кой ще те погледне-за тях винаги си чужденец.Освен това България е много по-безопасна държава.
133
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам двойни доходи на племенника ти и няколко собствени жилища. И съм на други години разбира се. Уморих се да повтарям на ***, че не всичко е пари. *** за малко в нормална държава, наблюдавай отношенията между хората и има шанс да ме разбереш. Дотогава успех на теб и родата ти, дано ви вдигнат доходите с още 200 лева!
132
12
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 години
познавам много хора които осъзнаха накъде върви запада и вече се връщат масово от Германистан след 2015годлта до днес. Сега и Меркел и Макарон се осъзнаха, но е е късно вече и това е ритане на умряло
131
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българските ромалета по нашия края отдавна се изселиха на Запад, да си стоят там и да не се връщат и още хиляди да ги последват ха ха ха в западните емигрантски кочини
130
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 146И защо да не е вярно?Племенникът започна работа още като студент на 1500 лв заплата.Само за 3 години стигна до 2500 лв.Има и собствено жилище.С 2500 лв и собствено жилище стандартът на живот му е много по-висок,отолкото на някой с 2500 евро заплата и без жилище в чужбина.А заплатите тепърва ще растат.Естествено за образованите хора.Бачкаторите ще блъскат за по 600 лве месечно.Кой им е виновен,че не са се образовали?
129
4
 
7
 
! Отговори
ханс, преди 5 години
след двадесеттина години в следствие размножаване и продължаваща миграция *** мюслюмани в Германистан ще са мнозинство от населението, такава ще е съдбата и на околните западни държави и тогава ще се броят пилците
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бачкатори" не ти ли трябват в тази "държава"?След 10 години няма да има кой да ти пусне тока като спре.
127
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Така че се очертава добро бъдеще пред българите тук."Ха ха ха ха ха ха ха...Де да беше вярно.
126
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РВЕмигрантите на 95 процента са бачкатори.Какво им е кадърното?В България добрите лекари печелят много добри пари и не мислят да емигрират,сервизи има предостатъчно също на добро нови и всякакви други услуги.И не знам как ги изчисли,че 100 хиляди работели ,като по данни на НСИ има 3 милиона и 100 хиляди работещи у нас.Така че България няма да остане без работници и служители.А ц..и..гани.те също емигрират.Скоро и от тях ще се отървем.Така че се очертава добро бъдеще пред българите тук.
125
6
 
18
 
! Отговори
РВ преди 5 години
До 141Страхотна логика имаш! Като заминат най-кадърните кой ще ти плаща заплата? Кой ще те лекува, кой ще ти ремонтира колата и жилището, кой ще поддържа пътищата ти без трафик, кой ще плаща данъци за да ти светят уличните лампи и да те пази полицията от събратята? Кой ще прави оборот на фирмите, кой ще развива бизнес и бвп? Ти и още 100 хиляди души ли?
124
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре-даже малко заминаха.Нека още да заминат.И без това тук стана страшен трафика,а си представям какво би било с още 1 милион автомобила.Колкото по-малко хора,толкова повече ще растат заплатите,няма да има огромни опашки пред различни институции,цените на жилищата ще падат.Пожелавам ви на добър път.И не се връщайте.
123
2
 
10
 
! Отговори
РВ преди 5 години
То дори и клептокрация не е кратуне, просто си е живо мародерство. То вече думата бизнес е синоним на кражба,измама, далавера....и най-лошото е че за малкото останали там е съвсем нормално и логично да крадеш ако имаш възможност. Даже и завиждат на тези които бъркат в меда.
122
2
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
... и заради клептокрацията, която ни пробутват за демокрация.
121
4
 
36
 
! Отговори
РВ преди 5 години
Не мисля че в България малкото пари са най-голямия проблем. Пари се изкарват и там. Е, по-малко,по трудно, с повече мъки и дисциплина на харчене,но никой не е умрял от глад. Просто самата държава която винаги те спъва,вечно намръщените хора по улиците,беззаконието, липсата на елементарно здравеопазване, чалгарската среда сред която трябва да растат децата ни, образованието, мутрите които са над закона, инфраструктурата, храната,корупцията,шуробаджанащината, престъпността..тва е страшното.
120
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България останаха само крадци!!! Работници няма
119
5
 
17
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
118
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се върнат ли българите зад граница в родината си? НЕ НИКОГА даже още ще заминат от тази ***
117
28
 
2
 
! Отговори
E преди 5 години
Като ги налегнат болежките в Щатите и бежанците в Западна Европа,ще се сетят къде е България.Неизбежно е.
116
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато има върховенство на закона когато изчезне шуробаджанащината когато българските работодатели се научат да ценят и уважават работника когато се почувства присъствие на държавата е тогава.
115
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се,че българите ще се върнат.Къде ще се върнат е въпроса? Българите са тръгнали от днешен Афганистан до поречието на Волга,после и в Европа.Преди само 3 поколения са живели в Бесарабска,Беломорска,Македонска ,Малоазиатска,Одринска,Сръбска България.Прибират се и заживяват на земята на настояща България.После се принуждават да напуснат селата,после градовете,а сега и държавата.Въпросът е къде ще се върнат българите,защото децата им вече не учат в България....