Ще се върнат ли българите зад граница в родината си?

Анкета ще търси отговора, активна е до септември
Обновена: 25 юни 2018 21:48 | 25 юни 2018 21:45, Анисия Иванова
225

Българските граждани, които избират да заминат в чужбина, са твърде много. Анализ на Евростат показва, че за изминалата година над 500 хиляди българи са напуснали страната ни и са живели и работили в чужбина. Интересна инициатива на един от големите сайтове, обединяващи българската общност зад граница - Eurochicago.com, си поставя за цел да попита сънародниците ни зад граница за проблемите, с които се сблъскват.

Какви са върпосите в анкетата - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR обяснява Марияна Христова от Eurochicago.com.

Анкетата съдържа 8 въпроса и е адресирана до българите в чужбина. Поставя си за цел да анализира проблемите, които стоят пред родната общност, пръсната по цялото земно кълбо.

Въпросите са свързани с различни аспекти, част от които се опитват да дадат оценка на родната политика спрямо българските емигранти в чужбина. Освен това иницативата на Eurochicago.com поставя и въпроса за завръщането на родна земя. Какви тенденции очертава към момента и докога е активна анкетата?

"Анкетата ще бъде отворена до края на септември. За наша голяма изненада много български емигранти биха инвестирали лични средства във фонд за развитие на България. Процентът на отговорилите, които категорично отказват да се върнат в пределите на страната, е много малък. Голям брой българи биха се върнали, ако в България има по-добри възможности за професионална реализация, ако се намали корупцията и има по-добра система на здравеопазване, която не застрашава живота им", коментира в предаването Марияна Христова.

Какво ще се случи, след като анкетата приключи през септември?

"Когато се очертаят тенденциите и тези данни бъдат професионално обработени, ще бъде потърсен контакт с институциите", сподели в предаването Марияна Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посетих сайта, но не видях анкетата..Аз избягах 2006 и тогава работех в една бг банка собственост на гръцка банка и получавах 850 лв брутна заплата на месец, но имах 14 заплати или почти 12 000лв на година. Мислех си че бягам времено докато бг се оправи, но заплатата която ми се предлага в бг е около 40 000лв на година, но в чужбина вадя около 120 000лв с тройно по малко труд от бг! Но не вс е само пари. В бг има доста негативи, които трудно се преглъщат дори при един и исъщ стандарт на живот
113
1
 
40
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
112
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените престъпници наистина също крадяха. Но го правеха с известна гузност, тоест съзнаваха, че вършат нещо нередно. Гербавите унищожители на България минаха на качествено ново ниво. Съдират се от крадене, НО... искат да ги одобряваме и обичаме! И чак се сърдят, когато някой се опита да им каже истината. За тази си безмерна наглост заслужават да изгният по затворите!
111
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се върна в България АМА ДРУГ ПЪТ.Моля господата работодатели и политици ми отговорят на следнотоЗащо печеля 2,5 пъти повече в Испания , при положение , че работя абсолютно същото , което съм работил в България и забележете , за абсолютно същата международна фирма.Защо при несравнимо по-високите заплати тук , цената е по-ниска ,а качествотоса по-високо от колкото в България.Не само , че няма да се върнат , а все повече ще напускат *** , в която превърнаха нашата страна.
110
3
 
20
 
! Отговори
Звездите ми говорят! преди 5 години
Под мъдрото ръководство на доктор генерал Борисов, българското икономическото чудо ще се разпространи и до най отдалечените точки на галактиката.
109
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите ограбиха хората, но гербавите престъпници доосмукаха и последното им кокълче! Такива лешояди не са управлявали България никога в историята и!
108
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си дойдем на думата. Агитации, агитации и накрая пак лошите комунисти от преди 30 години и добрите мъдри гербави престъпници, които ни водят към просперитет и стабилност! И великият вожд-тиква, на който погледът му е един такъв...добър, добър.Абе я марш от тук и червени и сини и кафяви ***, че накрая ще ядете яко дървото!
107
8
 
21
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
106
4
 
20
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
105
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАЖЕ СИ ПРЕДСТАВЯМ КАК МАЯ КОЯТО ЗАМИНА ЗАМИНА ЗА САЩ 90те И В МОМЕНТА Е НА 40 +И МОЖЕБИ ИМА ДЕТЕ ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА ТРЯБВА ДА Е ЛУДА ДА СЕ ВЪРНЕ В ...ВИДИН В ГАРСИОНЕРАТА НА ЗАПЛАТА ОТ 600 ЛВ ИЛИ В КРАЕН СЛУЧАЙ ДА ДОЙДЕ В СТОЛИЦАТА ЗА ДА БЪДЕ РОБ ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДО ПЕТЪК ЗА МАЛКО ПОВЕЧЕ !!!
104
6
 
8
 
! Отговори
До въпреки всичко преди 5 години
Понеже твърде много обясняваш колко си квалифициран и грамотен-изпуснал си един пълен член.А като спомена и господин Борисов...Ясен си ми.
103
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
112 добре го рече.Системата те кара да работиш многоЗа пари. Затуй нямаме лично време за култура За книга за ,приятели, поне за себе сиЗа размисъл и разум дума да не става. Ставаме скотове
102
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Чудно ми е каква е тази фирма просперираща в Бя освен изи кредит. Ти да не мислиш че другите които бягат са само неграмотни.Знаеш ли колко добри специалисти си отидоха.Е,и аз съм с 2 образования завършила при комунизма и то не раб фак.Знам си 2 езика.И ние ли сме *** .По добре чистач на запад и с достойнство отколкото проспериращ като теб тук.Мой познат Ел. инженер има фирма и прави всички големи инсталации по цяла Европа.И той ли е *** че има работа за 2 години напред.
101
10
 
3
 
! Отговори
месара преди 5 години
ако искат да се връщат, дреме ми!
100
35
 
10
 
! Отговори
Въпреки всичко преди 5 години
По последните данни България се изкачва на едно от първите места по ръст на икономиката в югоизточна Европа! Това че нямало работа в България е АБСОЛЮТЕН МИТ! Работа има много. И то добре платена!Няма кадри! Голяма част от младите хора са неграмотни но имат супер претенции и голямо самочувствие! Университетите вече раздават дипломи на килограм само за да вземат таксите на колкото се може повече студенти. Това е проблема! Чалга поколението. За съжаление Гн. Борисов се оказа прав за материала
99
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ***, аз изкарвам четири пъти заплатата, която "давате" във вашата смешна фирма. Явно си твърде млад и мислиш, че всичко е в парите. Дано се сетиш за моите думи след години, когато се увериш, че средата тук ти е взела здравето. Ако пък наистина ти се струва прекрасно да живееш сред окаяни и бедни духом хора - успех ти желая!
98
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"дарила близо 558 480 лева за благотворителни каузи. "558480. Ей що не сложи още 20 лв. Че да закръглиш пинтия такава.
97
0
 
5
 
! Отговори
до 105 преди 5 години
Не е!Само е тъn!
96
3
 
7
 
! Отговори
Fen преди 5 години
Искам да се върне Мишо Шамара и да го забременея след като съм му бил шамари.
95
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не няма връщане само за голямата лента отпуска та мама да гледа децата и ние с мъжо да разпуснеме по морето на ефтина бира и цаца. Но връщане нема ние апартамент си купихме децата гаджета си имат не български и така. Я не сме баж българи. Я сме европейци.