Борчове: Всеки трети българин – с неплатени сметки

Бързите кредити са основен двигател за трупане на дългове
26 юни 2018 08:15, Александър Попов
25
Борчове: Всеки трети българин – с неплатени сметки
Снимка: Булфото, архив

Борчовете на българина са се удвоили през последните години. През 2017 г. средният дълг на човек у нас е бил над 900 лева. За сравнение, през 2015 г. сумата е била около 450 лв., сочат данните на Евростат, цитирани от "Стандарт". Според тях единствено гърците изпитват по-големи затруднения от нас при погасяването на задълженията си.

Към края на миналата година всеки трети българин е имал неплатени сметки - просрочена ипотека, наем, ток, парно, лизинг и други. В южната ни съседка "на червено" са били 48% от хората. На трето и четвърто място са Кипър и Хърватия с по 26% кредитополучатели със забавени плащания по заеми.

През миналата година 1,8 млн. души са били в графа кредитополучатели. Забавените и необслужвани плащания в края на 2017 г., са били както следва: по потребителски заеми - над 800 млн. лв., а по ипотеки - близо 1 млрд. лв.

Бързите кредити са основен двигател за трупане на нови задължения и за лавинообразното затъване на потребителите. За съжаление тази тенденция ще продължи и през тази година, сочат прогнозите на Комитета за защита на потребителите.

Причината за това е максимално улесненият достъп за гражданите, желаещи да получат пари назаем, чрез изключително агресивна реклама и готовността на кредитните институции да отпускат средства на лица с лоша кредитна история, коментира председателят Пейо Майорски.

Той уточни, че към организацията често се обръщат хора, взели пари, за да купят среден или дори евтин клас мобилен телефон, таблет, компютър или телевизор, които впоследствие при изплащането на кредита се оказват многократно по-скъпи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: дълговебързи кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
бай тошо преди 5 години
да живее демокрацията
23
0
 
7
 
! Отговори
бай х преди 5 години
европейски сметки със африкански заплати ... то е ясно
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали сме много богати. С милиарди спестявания. Как така кредити за телефон. Богатите не купуват телефон на кредит. Хайде сега кажете как българите яли и пили и ходели на почивка. Някой явно искат хората и да спрат да се хранят. *** как така ще ядат, значи са богати.
21
6
 
3
 
! Отговори
Спасението е преди 5 години
Спасението е Слави или Мая Манолова, да направят нови партии, без хора с тъмно минало. Останалите, са се доказали крадци.
20
0
 
11
 
! Отговори
До Нем преди 5 години
Работя, като техник в Булсатком и заплатата ми е 850, както съм написал. На такива, като тебе, ходя в домовете и им прекарвам интернет и телевизия. С висше образование съм.
19
0
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
На кого да вярвам!Хайде сега съвсем трезво и откровено без партийни и други пристрастия да си отговорим на въпроса-Лъже ли Бойко,че българите са забогатели,че били се увеличили спестяванията в банките и всеки ходил с колата си за празниците в Гърция?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки трети е без зъби или със мастни топчета отровени от храната ...eurocom.bg/shows/video/premulchani-istini/7487
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А 15 , ако можеш да си позволиш всяка сутрин 100гр. чер хайвер за закуска - няма нужда да си правиш сметката ! А двама пенсионери с по 300 лв. пенсия и магистър по икономика няма да върже месеца , като извади 200 лв. за лекарства и поне 100лв. за битови разходи ! " Сит на гладен вяра не хваща!" е казал народът !
16
9
 
1
 
! Отговори
Млад преди 5 години
До дъртКакво си работил та пенсията ти е 600лв за два месеца и половина?Дядо ми е бил дърводелец, домакин на склад, парнаджия и металург и пенсията му беше 600лв за един месец.Беше 26-ти набор.
15
13
 
2
 
! Отговори
Нем преди 5 години
До ДамАз пък не живея в София и взимам 2700лв като не плащам наем.Работя във фирма за монташ на ел.оборудване.Ти за тези 850лв в София килийно образование ли си завършил?
14
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дебел депутатТака е, ако можеш да си правиш сметка на парите България е едно много добро място за живот.Лошото е, че *** е изхвъргач и постоянно се прави на велик пред комшиите с телефон за 2000лв докато получава заплата 1000лв.Иначе колкото и да няма за да си плаща сметките все пари намира.Тая статия е апотеоз на болшевишката пропаганда.Сигурно лично *** *** е измислила това *** заглавие.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като влезне Еврото ще бъде още по-интересно !
12
1
 
7
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
в България се живее прекрасно. мед и масло , с една дума кеф .
11
2
 
18
 
! Отговори
Дам преди 5 години
Живея в София и заплатата ми е 850 лева, като 400 лева за наем, ток, вода, парно и парите свършват първите дни.
10
15
 
2
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Писачи *** , аз съм женен с две деца , нямаме неплатени и необслужени сметки !Та бихте ли ми обяснили кой в моето семейство крие ? Кой е трети и крие от мен , че има кредит ? Нали пишете ВСЕКИ ТРЕТИ !!!!!
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой тегли кредит за телефон- откакто операторите ти разхвърлят цената в месечната сметка това е излишно начинание.
8
1
 
6
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До СметкиА ако пенсията е като моята - 600лева за два и половина месеца?
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, колко от тях работят !?...или това е за робите !!!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение, нали държавата и ПО-ВАЖНОТО правителството е стабилно
5
3
 
20
 
! Отговори
Старо куче преди 5 години
Гарантирано от гроп.