Евровот през юни: ГЕРБ пред БСП с 6,6%, 4 партии с депутати в ЕП

Социолози: Доверието в кабинета е стабилно в края на еврошефството
Обновена: 27 юни 2018 07:02 | 26 юни 2018 19:15, Веселина Йорданова
136
Евровот през юни: ГЕРБ пред БСП с 6,6%, 4 партии с депутати в ЕП
Снимка: архив, БулФото

На евроизборите догодина за ГЕРБ биха гласували 35,2%, за БСП - 28,6%, за Обединени патриоти - 16,9%, за ДПС - 14,9%.

1,8 на сто биха гласували за други политически формации, а 2,6 на сто заявяват, че няма да гласуват. Данните са от проведена анонимна анкета от "Барометър България" сред 846 българи в телефонно интервю в периода 20-25 юни.

Така заявените нагласи сочат, че в ЕП биха излъчили представители четири формации, а разпределението на мандатите би било 6-7 евродепутатски места за ГЕРБ, за БСП - 5-6 места, за Обединени патриоти - 3, а за ДПС - 2-3, посочват социолозите. 

Доверието в правителството в края на българското европредседателство е стабилно, показват още резултатите от проучването.

44 процента одобряват работата на кабинета, спрямо 43 на сто през февруари.

"Устойчивият ръст на икономиката в последната година, отразяващ се и в ръст на заплатите, както и практически нулевата безработици в цели сектори на икономиката очевидно се мултиплицират и като доверие към управляващите", коментират социолозите.

Работата на премиера Бойко Борисов е одобрявана от 37% сега. За сравнение в началото на европредседателството 35 на сто са заявили одобрение.

И при заместниците на премиера се наблюдава лек ръст в подкрепата. Работата на вицепремиера Екатерина Захариева е одобрявана от 23% в края на юни (през февруари одобрението е било 22 на сто), като това е и оценка като цяло за външнополитическата активност на кабинета по време на председателството ни, отбелязват от "Барометър България".

Според тях активната позиция на вицепремиера Валери Симеонов по различни теми, която често предизвиква противоречиви първоначални реакции, в крайна сметка има положителен резултат върху рейтинга му - работата му се одобрява от 15 на сто (през февруари - 13%).

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също отбелязва повишение в одобрението с последователната си политика и усилията си за модернизиране на армията - в края на юни той получава одобрението на 35 процента (през февруари одобрението за него е било 34 на сто). Вицепремиерът Томислав Дончев също повишава рейтинга си - 29 на сто (през февруари 27 на сто), посочват социолозите.

62,5% от анкетираните оценяват като положително за страната ни българското европредседателство. На противоположното мнение са 22,5 на сто. 11,1 процента не могат да преценят, а 3,9 на сто не отговарят на въпроса.

---------------------------------------------------------

Изследването е проведено между 20-25 юни сред 846 пълнолетни българи чрез телефонно интервю и е реализирано със собствено финансиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно недостоверно и явно тенденциозно невярно проучване. ГЕРБ просто си помпят имиджа, но истината е, че хората са отвратени от сегашните управляващи. Срам е за вашата медия да слугинства на очевидно престъпното управление на Боко Боков и неговата банда.
108
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доста голяма стъкмистика. Тези проценти са само ако се разпредепелят измежду сто процента, обаче на евроизборие не важи системата Д'Онт и не съществува 4 процентен праг, а гласовете се разпределят по съвсем друг принцип.
107
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой гласува за тиквеника Борисов??Ами много ясно, ПРОВИНЦИАЛИСТИТЕ и "новите" сУфиянци
106
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-*** от *** очевидно няма и във Венецуела.Тато - 35 годиниБокУ-тиквата 135 години.Е те такива телета НЕМА като това просто азиатско-балканско племИ.Селяниии та дрънкат.
105
7
 
30
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Анонимен Радвам се да видя такива мазохисти като теб, да чакат нещо да направи ГЕРБ,за 3 мандата абсолютно нищо за народа.Само лъжи и популизъм .
104
1
 
6
 
! Отговори
БКП-ГЕРБ преди 5 години
До Анонимен99 Кои комунисти ?
103
9
 
22
 
! Отговори
Въпрос за Тиквата преди 5 години
До Въпрос към ***? Как може един бивш пожарникар , да има 450 000 000 мил . преди да стане Главен секретар ?
102
6
 
26
 
! Отговори
АЙДЕ, БЕ! ТЦЦЦ преди 5 години
ПРЕЗ ЮНИ 2018, ХВЪРЛЯТ БОБ ЗА 2019. ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ И ЕЛЕМЕНТАРЩИНА. ПОМПАТ МУСКУЛИ ГЕРБ С ПОДОБНИ УСЛУЖЛИВИ "ПРОУЧВАНИЯ", ЗАЩОТО ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ. ОСТАНА ВИ ОЩЕ МАЛКО. ПОСЛЕ... ПАНДИЗ ПАЛАС. ВЕЧЕ И ОСТРОВИ СИ КУПУВАТ, ЗА ДА СЕ ОКОПАВАТ ТАМ.
101
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Буля Корнеля що се пъне толкова, след като пак ще е втора гъдулка?
100
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Файненшъл Таймс не е жълт вестник, щото го печатат на розова хартия. Значи е розов вестник. :) А пък Гардиън са си направо червени - английското Работническо дело. *** много обичат да го цитират.
99
22
 
22
 
! Отговори
Въпрос към Курнелия? преди 5 години
Как една млада ***(*** Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
98
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите от 9 кладенеца вода ще докарат, за да лъжат и клеветят, барем някой им повярва, но не им вярваме.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА ТЯ НЕ Е, НАЛИ?!
96
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега де, как да наречеш Файненшъл таймс жълта агенция, и как да изгониш от там журналистката.
95
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера Милен Цветков в предаването си, е щял да повдигне въпроса "Купил ли си е Бойко Борисов остров в Гърция". Комунистическата цензура на ГЕРБ веднага сваля предаването. Днес се очаква Милен да се регистрира в бюрото по труда. Самият премиер се прави на разгневен и обявява гръцките вестници за жълти.По същото време журналистката от Файненшъл таймс" Махрей Хан, написа, че когато се е обсъждал въпросът да се заселват бежанци в България, Бойко Борисов е ИЗЛЯЗЪЛ ОТ ЗАСЕДАНИЕ и е отишъл да гледа по телевизията мача Япония - Сенегал. А сега де, как да наречеш Файненшъл таймс жълта агенция, и как
94
16
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Другари. България избра патриотизъм и европейско положение. Същото като хан Аспарух.А вий другари сте едни предатели.
93
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 83Аз (като фен на ГЕРБ) не очаквам от тях да ми вдигнат заплатата. Искам да се погрижат за здравеопазването, образованието, инфраструктурата и сигурността. Другото ще си го направя сам. Всеки който обещава да ми дигне заплатата е един лъжец и не може да му се има доверие да управлява.
92
3
 
22
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
"интервюто се провело с 846 !!! българи" - мнгоооо бе звъняли са на майките си ,на либовниците и на братята роми
91
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 83:)) Не помня от БСП да са обещавали (или друга партия) високи заплати от частни фирми. 560 лв ... толкоз ниско дори продавачките в магазините в София не вземат. Но независимо от това, никое правителство не може да определи заплатите в частния сектор. Председателството доказа, че България има капацитета и възможностите да извърши толкова сложно нещо като предстадетлство на икономически съюз с 500 млн граждани. Ако ти се вижда лесно, значи съвсем си изкукал.
90
1
 
24
 
! Отговори
До 83 преди 5 години
Не съм от БСП и няма да бъда. Но, честно, не те ли дразни непрекъснатото надуване на балона от ГЕРБ? Синът ми е с висше, кара магистърска, работи за 560 лева, не по специалността. Това ли е желаното настояще? Работещи бедняци. Знам, ще речеш, че синът ми е некадърен, ако не го изпита човек на свой гръб, не може да повярва... Ами председателството? Да, не се изложихме, проведоха се срещите. Но, какво от това?! Нещо за нас самите, за държавата? Не! Дразня се от самохвалното самодоволно перчене!