Евровот през юни: ГЕРБ пред БСП с 6,6%, 4 партии с депутати в ЕП

Социолози: Доверието в кабинета е стабилно в края на еврошефството
Обновена: 27 юни 2018 07:02 | 26 юни 2018 19:15, Веселина Йорданова
136
Евровот през юни: ГЕРБ пред БСП с 6,6%, 4 партии с депутати в ЕП
Снимка: архив, БулФото

На евроизборите догодина за ГЕРБ биха гласували 35,2%, за БСП - 28,6%, за Обединени патриоти - 16,9%, за ДПС - 14,9%.

1,8 на сто биха гласували за други политически формации, а 2,6 на сто заявяват, че няма да гласуват. Данните са от проведена анонимна анкета от "Барометър България" сред 846 българи в телефонно интервю в периода 20-25 юни.

Така заявените нагласи сочат, че в ЕП биха излъчили представители четири формации, а разпределението на мандатите би било 6-7 евродепутатски места за ГЕРБ, за БСП - 5-6 места, за Обединени патриоти - 3, а за ДПС - 2-3, посочват социолозите. 

Доверието в правителството в края на българското европредседателство е стабилно, показват още резултатите от проучването.

44 процента одобряват работата на кабинета, спрямо 43 на сто през февруари.

"Устойчивият ръст на икономиката в последната година, отразяващ се и в ръст на заплатите, както и практически нулевата безработици в цели сектори на икономиката очевидно се мултиплицират и като доверие към управляващите", коментират социолозите.

Работата на премиера Бойко Борисов е одобрявана от 37% сега. За сравнение в началото на европредседателството 35 на сто са заявили одобрение.

И при заместниците на премиера се наблюдава лек ръст в подкрепата. Работата на вицепремиера Екатерина Захариева е одобрявана от 23% в края на юни (през февруари одобрението е било 22 на сто), като това е и оценка като цяло за външнополитическата активност на кабинета по време на председателството ни, отбелязват от "Барометър България".

Според тях активната позиция на вицепремиера Валери Симеонов по различни теми, която често предизвиква противоречиви първоначални реакции, в крайна сметка има положителен резултат върху рейтинга му - работата му се одобрява от 15 на сто (през февруари - 13%).

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също отбелязва повишение в одобрението с последователната си политика и усилията си за модернизиране на армията - в края на юни той получава одобрението на 35 процента (през февруари одобрението за него е било 34 на сто). Вицепремиерът Томислав Дончев също повишава рейтинга си - 29 на сто (през февруари 27 на сто), посочват социолозите.

62,5% от анкетираните оценяват като положително за страната ни българското европредседателство. На противоположното мнение са 22,5 на сто. 11,1 процента не могат да преценят, а 3,9 на сто не отговарят на въпроса.

---------------------------------------------------------

Изследването е проведено между 20-25 юни сред 846 пълнолетни българи чрез телефонно интервю и е реализирано със собствено финансиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
6
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма
68
5
 
6
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименявно имаш няколко познати само.
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До ИванИ къде е по евтино в Европа бре ?! Обиколил съм поне 6 страни в ЕС и навсякъде е по скъпо поне 2 пъти (за храните). Транспорта и наемите с по 3 и 4 пъти по скъпи от БГ.Кола да имаш в ЕС, ще се разориш. Застраховките са огромни, таксите по магистралите да не говорим кви са, данъците са брутални...
65
5
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Тролиш ли, тролиш ли, другарю Кутев? ***, ***! Няма да ви огрее.
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си ръководна партия, преди беше БКП, днес е ГЕРБ. Другите партии са спомагателни и спаринг партньори, както беше през социализма. Хората си избираха БКП, Отечествения фронт, БЗНС и още други организации.
63
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не познавам един човек от моите приятели, познати, роднини, колеги и т.н., които са гласували или ще гласуват за ГРОБ. *** фалшификациите и манипулации!
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да е силен,но не и в политиката.Заприличахме на африканска бананова република с неадекватната му вътрешна политика.
61
5
 
3
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Кутевчетата кръв пикаят. Червена.
60
1
 
9
 
! Отговори
До Иван преди 5 години
Личи си че си от централата на Герб, я колко плюсчета сам си надумкал! Но въпреки яловата пропаганда на едни избори ще останете със зяпнала уста, отвръщението от Герб е масово, като почнем от горивото и свършим до тока , който другия месец ще ни го "коригират"пак! Да не казвам за цената на продуктите по магазините, които незнайно защо в цяла Европа са по-евтини от България, и медиите мълчат и всички мълчат!Та се питат хората какво направи Герб!
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верваме на "Барометър България". Точно толкова, колкото и на Банкянския Туп**.
58
4
 
1
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Абе то е ясно, че електоратът на БСП обедня - малко ли бабетки си изхвърлиха спестяванията през балконите в очакване на светло червеното бъдеще?
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ!
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИванНе е нужно да го бие. Достатъчно е да няма такова мнозинство за да прокарва безумните си идеи.
55
12
 
19
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Никой от досегашните политици не може да бие Борисов на избори. Ако можеше, до сега щеше да го направи изборите в последно време са в изобилие. А нов силен политик няма. Така че резултата е ясен и без анкета.
54
9
 
7
 
! Отговори
да преди 5 години
Според последни анализи БОРИСОВ ЩЕ УПРАВЛЯВА ОЩЕ СЕДЕМ ГОДИНИ !!!!! Това е положението. .....
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно,какво ще стане ,ако такива анкети се правят във всяка област в България и не се манипулират.Дали във Видин ще има одобрение за управниците?В Бургас как ще е?
52
6
 
20
 
! Отговори
??? преди 5 години
Колко ли трябва да си плиткоумен и тъпоъгълен, за да гласуваш четвърти път за Герб?!
51
2
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До seНа славчо чалгаря ли?
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До seКво ве ? Нинова ще се закълне да не лъже повече ли ?