Евровот през юни: ГЕРБ пред БСП с 6,6%, 4 партии с депутати в ЕП

Социолози: Доверието в кабинета е стабилно в края на еврошефството
Обновена: 27 юни 2018 07:02 | 26 юни 2018 19:15, Веселина Йорданова
136
Евровот през юни: ГЕРБ пред БСП с 6,6%, 4 партии с депутати в ЕП
Снимка: архив, БулФото

На евроизборите догодина за ГЕРБ биха гласували 35,2%, за БСП - 28,6%, за Обединени патриоти - 16,9%, за ДПС - 14,9%.

1,8 на сто биха гласували за други политически формации, а 2,6 на сто заявяват, че няма да гласуват. Данните са от проведена анонимна анкета от "Барометър България" сред 846 българи в телефонно интервю в периода 20-25 юни.

Така заявените нагласи сочат, че в ЕП биха излъчили представители четири формации, а разпределението на мандатите би било 6-7 евродепутатски места за ГЕРБ, за БСП - 5-6 места, за Обединени патриоти - 3, а за ДПС - 2-3, посочват социолозите. 

Доверието в правителството в края на българското европредседателство е стабилно, показват още резултатите от проучването.

44 процента одобряват работата на кабинета, спрямо 43 на сто през февруари.

"Устойчивият ръст на икономиката в последната година, отразяващ се и в ръст на заплатите, както и практически нулевата безработици в цели сектори на икономиката очевидно се мултиплицират и като доверие към управляващите", коментират социолозите.

Работата на премиера Бойко Борисов е одобрявана от 37% сега. За сравнение в началото на европредседателството 35 на сто са заявили одобрение.

И при заместниците на премиера се наблюдава лек ръст в подкрепата. Работата на вицепремиера Екатерина Захариева е одобрявана от 23% в края на юни (през февруари одобрението е било 22 на сто), като това е и оценка като цяло за външнополитическата активност на кабинета по време на председателството ни, отбелязват от "Барометър България".

Според тях активната позиция на вицепремиера Валери Симеонов по различни теми, която често предизвиква противоречиви първоначални реакции, в крайна сметка има положителен резултат върху рейтинга му - работата му се одобрява от 15 на сто (през февруари - 13%).

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също отбелязва повишение в одобрението с последователната си политика и усилията си за модернизиране на армията - в края на юни той получава одобрението на 35 процента (през февруари одобрението за него е било 34 на сто). Вицепремиерът Томислав Дончев също повишава рейтинга си - 29 на сто (през февруари 27 на сто), посочват социолозите.

62,5% от анкетираните оценяват като положително за страната ни българското европредседателство. На противоположното мнение са 22,5 на сто. 11,1 процента не могат да преценят, а 3,9 на сто не отговарят на въпроса.

---------------------------------------------------------

Изследването е проведено между 20-25 юни сред 846 пълнолетни българи чрез телефонно интервю и е реализирано със собствено финансиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
4
 
! Отговори
До 108 преди 5 години
"Кой гласува за тиквеника Борисов?? Ами много ясно, ПРОВИНЦИАЛИСТИТЕ и "новите" сУфиянци" ХА-ХА-ХА!!! Аз съм кореняк софиянец, както и родителите ми...Винаги съм гласувал за СДС! След това, като се разпаднаха, започнах да гласувам винаги за ГЕРБ. Това е партията, в която имам доверие и нагледно показа как се работи за България. Това е най-авторитетната партия у нас, както и по света!!! За БСП/БКП+ДПС няма да гласувам никога, както и за новоизлюпените партии, в които нямам никакво доверие.
128
0
 
4
 
! Отговори
До 110 преди 5 години
"Абсолютно недостоверно и явно тенденциозно невярно проучване." Ами като не ви устройва, естествено, че ще кажете, че е недостоверено, лъжливи червени ***!!! Това са настроенията на българите, а комунистите се топят и отиват в забвение...Е, не е страшно, ще си отидат в родината Русия и така по-бързо ще се отървем от тях...
127
0
 
4
 
! Отговори
До 113 преди 5 години
"за 17 години от както гласувах мен само веднъж ме питаха, като ходих да гласувам., за кого съм гласувал предния път. А за кого съм гласувал този път или за кого ще гласувам тепърва - никога! живея в елитен квартал, нямам представа как се прави тази стъкмистика." Ха-ха - живеел в елитен квартал???!!! А пък мен ме питаха и аз им казах, че съм за ЕС и НАТО, и че ще гласувам за ГЕРБ!
126
0
 
4
 
! Отговори
До 123 преди 5 години
"Аз съм член на най-голямата партия-Негласуващи.А,вие" Много важно, че не гласуваш! На никого не му пука за теб!!!
125
0
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ са успешни!!! преди 5 години
Ей, тия *** пак накацаха, за да казват на бялото черно. Каквито и щуротии да пишете, факт е, че се топите и ще се пръснете от мъка. Всички, които преди гласувахме за СДС, сега гласуваме за ГЕРБ и така ще бъде. Това е единствената сериозна и стабилна дясна партия, която виждаме какво прави с очите си и ни вдъхва доверие!!! Опорните ви точки са кухи, повтарящи се, лъжливи и не впечатляват никой, освен червените бабички. Обаче, за ваша мъка, те не влизат в Интернет и се хабите напразно.
124
6
 
0
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
До Dr.KuchoТи си гербав ***, а и ти и ние гласуваме, ти за гроб. Знам ти и ника в Дневник, там също призоваваш за негласуване а пръв тичкаш да гласуваш.
123
6
 
0
 
! Отговори
ЛЙОЛЙО преди 5 години
ЗА бОГА БРАТЯ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ
122
6
 
0
 
! Отговори
Dr.Пucho преди 5 години
ЧЛЕН НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ-НЕГЛАСУВАЩИ,А ВИЕ
121
6
 
0
 
! Отговори
Dr.Kucho преди 5 години
Аз съм член на най-голямата партия-Негласуващи.А,вие
120
5
 
0
 
! Отговори
Dr.Kucho преди 5 години
Член съм на най-голямата партия-Негласуващи
119
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2,6% няма да гласуват - ей това е достатъчно , за да се изхвърли на *** цялата поръчкова статия в стил "няма нужда от промяна".
118
0
 
0
 
! Отговори
840000 преди 5 години
иждам = виждам
117
6
 
5
 
! Отговори
840000 преди 5 години
Гласувал съм на всички избори , след като станах пълнолетен / 1996 / , но вече не иждам смисъл да се гласува за евродепутати . Отиват там и се превръщат в брюкселски марионетки , независимо от коя партия са излъчени
116
6
 
4
 
! Отговори
Тези рейтинги преди 5 години
как ги смятат много интересно.Вкарват институции които нямат никакво отношение към страната - Кристалина Георгиева, Бокова; да не говорим че разбирам за какво му мерят рейтинга на главния прокурор? нито как му го мерят?
115
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези проценти ако се разделят на 2 (много рядко гласуват над 50 процента) може и да се получи относителон огрубева картина - Герб около 19 процента, БСП - около 16, ОП - 8, ДПС - 6. И пак е невероятно вчера друга агенция даваше на ОП 5,5 процента за парламентарни избори, а разликата между Герб и БСП бе малко под 2 процента.
114
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
говорил съм с доста хора в последните години. Герб "лапнаха" електората на ДСБ и СДС, които гласуват за тях с товращение, защото били антикомунисти. това ми е смешно и обидно - от Герб по-големи комунисти няма, но те усвоиха риториката на антикомунизъм, а десниет ги няма и 5-6 процента антикомунистически вот отиде при тях.
113
3
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До АЙДЕ, БЕ! 103 Как още малко за ГЕРБ ? Четвърти мандат е в кърпа вързан. Ама не казвай на Корнелка.Нека си живее със заблудата.
112
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за 17 години от както гласувах мен само веднъж ме питаха, като ходих да гласувам., за кого съм гласувал предния път. А за кого съм гласувал този път или за кого ще гласувам тепърва - никога! живея в елитен квартал, нямам представа как се прави тази стъкмистика.
111
6
 
6
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 111 Срам ги е че членуват в БСП или са симпатизанти , а гласуват за ГЕРБ.
110
8
 
11
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Искам да питам - мен никога никоя агенция не ме е питала за кого ще гласувам, а вас. Питала ви е поне веднъж червено, не ви е питала зелено. Имам чувството че допитванията са фалшиви или се правят в някоя махала като Столипиново. Така де, представителна извадка.