Нарушенията при продажба на слънчеви очила намалели 3 пъти

7% от проверените артикули не отговарят на изискванията
Обновена: 26 юни 2018 10:44 | 26 юни 2018 10:37, Красимир Ангелов
4
Нарушенията при продажба на слънчеви очила намалели 3 пъти
Снимка: Reuters

Близо 3 пъти намаляват нарушенията при слънчевите очила, предлагани в търговските мрежи, сочат данните от проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията. Въпреки този факт, значително намаляват констатираните несъответствия, като при подобни акции само преди година те са били 20% от разпространяваните продукти.

Тазгодишните инспекции обхванаха 246 обекта и бяха съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където обикновено се регистрират най-много нарушения.

Инспекторите на ДАМТН са проверили 552 броя различни модели очила, като при 40 от тях са установени несъответствия. Най-честите нарушения са липсваща инструкция за употреба на български език, както и липсваща маркировка за съответствие.

За констатираните нарушения са съставени 40 акта за установяване на административно нарушение и 17 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания.

По време на инспекциите са закупени и образци от детски слънчеви очила от различните търговски обекти на територията на цялата страна, които са изпитани в лаборатория. Резултатите показват, че всички модели съответстват на приложимите европейски изисквания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарушенията са основно на производителите които произвеждат розови очила в бойколандия! Защо ли?
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 50 лева си поръчвам свястни очила, директно от производителя. Само гледайте, да не са от "яките" марки и ще си спестите много пари. А знаете ли, каквот е общото между Ray Ban, Gucci и сие ? Произвежда ги една и сща компания :). Правят нещо, което на тях им излиза 60-70 долара, но изработката е 6-7 долара барабар със заплатите и транспорта. Останалото е маркетинг, за да може ние, да им плащаме по 250 долара.
1
1
 
1
 
! Отговори
Има преди 5 години
нямалели?Лелите ги има и са тук със страшна сила!