Ракът не прощава - колко е важна ранната диагностика?

Високата бройка на заболелите – последствие от късна диагностика
26 юни 2018 22:07, Джесика Вълчева
16

5684 гледания   |  Още видео

Онкологичните заболявания са сериозен проблем в нашата страна. Бройката на болните от рак се дължи и на късното диагностициране при пациентите, което води и до висока смъртност. За съжаление тлеважна статистика показва, че заболяването е установено късно при всеки втори, страдащ от рак. А при тази болест всеки ден е все по-фатален.

Болните търсят лекарска помощ, едва когато метастазите са обхванали твърде много органи, а ракът не прощава, ако закъснеем. Как да спечелим в битката с онкологичните заболявания и колко важна е ранната диагностика - в студиото на "Директно" по Bulgaria ON AIR гостуват Полина Лъжанска от фондация "Победи рака" и ултрамаратонецът Краси Георгиев.

Още по темата

Знаем ли колко са болните от рак в стараната?

"По една или друга причина точната бройка на тези хора не е ясно. Всяка година се разболяват около 30-36 хиляди души.", коментира в предаването Полина Лъжанска.

Лошият навик на българите да не посещават редовно своите лекари за профилактика всъщност води до сериозни проблеми и усложнения, ако болестта не се установи на време. Как да променим лошата здравна култура?

"Ракът е нещо, което няма да ни прости, ако го хванем късно. Трябва да има повече събития, да се дава повече информация. Да покажем на хората, че не е срамно да се отиде на лекар.", сподели Краси Георгиев.

През юли  предстои кампания, която да повиши здравната култура на хората. "Хвани живота си в ръце" ще предостави безплатни профилактични прегледи на хора, в опит да възпита у хората чувство за отговорност към собственото им здраве. Това обаче е въпрос не само на възпитание, но и на самосъзнание.

Защо възрастта при хората, страдащи от онкологични заболявания продължава да пада и как можем да се справим с тях - вижте във видеото.

 


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
него също го... преди 8 месеца
са треба да продава острова за да си купи аспирин срещу рак

дано го гепи малкия рак с бани широко разпространяващи се метастази които дават сигнал за диагноза когато от даааавна денят с е задрачил

ние дето си нямаме острови, сте пием от обикновенниа аспирин под дозора на присвито докторско око-- от око- онкология....! ЯСНО!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До №4-пострадал:Уважаеми,пречи и още как,да си направиш редица изследвания като туморни маркери,колоноскопия и други специални,защото като отидеш на лекар-първо те гледат като ходеща касичка,после никога няма направления,когато имаш нужда,трето,но не на последно място,ти наясно ли си с ценоразписа на колоноскопията,че е около200 лева,туморните маркери са по25-30,а са нужни няколко показателя.Колко хора с тези бг заплати могат да си позволят да се лекуват обстойно и качествено?А лечението-колко е
11
0
 
0
 
! Отговори
младен преди 8 месеца
До До 3

Колоноскопията с пълна упойка си се плаща - ~150лв.~160лв. маскирано като избор на екип - без упойка е безплатна с направление от личният.
10
0
 
2
 
! Отговори
младен преди 8 месеца
До пОСТРАДАЛ

На тумурните маркери не залагай. Дядо ми, бог да го прости човека, беше с локални метастази а тумурните маркери не показваха нищо.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Живея във Франция, всяко лято сме си в Бг и на съпругът ми (франсе) му се е налагало да посещава бг болница. ..къде заради децата, къде за него, дори и баща ми е придружавал в очна...Всеки път казва, че не намира съществени разлики между бг и фр здравеопазване то. Винаги сме срещали разбиране и човешко отношение
8
7
 
6
 
! Отговори
zds преди 8 месеца
Ако не беше "банкянския", щеше да има още повече болни-щото здравеопазването щеше да е на ниво от 1989-та, а не както сега!! Престанете с тъпотиите, 80 % от болниците и клиниките в Бг са на топ ниво!!! Имам лични впечатления от Клиниката по Неврохирургия и проф. Габровски в "Пирогов"-просто ТОП ниво!! Престанете да драскате глупости, това дето хората в Бг са все по-неграмотни и нехаещи за здравето си, е нещо което не зависи от държавата!Клиники и добри лекари има, свестни хора няма!!!
7
0
 
19
 
! Отговори
Нула преди 8 месеца
Ако нямате какво да кажете по темата, за да помогнете, не пишете, моля!
6
2
 
16
 
! Отговори
До 3 преди 8 месеца
Какви глупости говориш бе непросветени човече.Ехографа не го открива но една обикновенна колоноскопия веднага показва наличието на тумора.Никакви светила не са нужни за това. Аз се забавих доста и когато я направих карцинома беше станал 6 на4 см но не беше пробил червото.Още месец -два ако бях закъснял и...??? След това операция,химиотерапия и засега е добре вече трета година.Колоноскопията с упойка не е никакъв проблем и не са нужни пари,но всеки чака да се ,,запуши.а левкимията не жали никого!
5
0
 
1
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 месеца
Наливай от пусто в празно. Права си е бабичката... Банда неверници сте всите.
4
14
 
15
 
! Отговори
пОСТРАДАЛ преди 8 месеца
Какво ти пречи ,,банкянския папуняк " да си направиш профилактичен преглед,колоноскопия,кръвна картина,туморни маркери?Или искаш джи пито да те занесе до клиниката или лабораторията.Всеки държи съдбата си /здравето си/ в собственни ръце и никаква политика тук няма място.А ракът НЕ БОЛИ,докато не почнат метастазите.Тогава вече е късно.А химио и лъче терапията е ужасно гадно нещо.ПРЕГЛЕЖДАЙТЕ СЕ ХОРА!
3
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мои трима познати починаха от рак - левкемия и рак на дебелото черво.Всичките ходиха на лекар и то при светила - мотаха ги, докато дадоха метастази и после вече няма помощ. Какви ли не диагнози бяха, само не и онкологично заболяване. Като не случиш на доктор, ходи обяснявай...
2
15
 
8
 
! Отговори
Доктора преди 8 месеца
Невежеството и немарливостта не е оправдание. Много хора търсят помощ в последния момент-от страх най-вече ...от опит го казвам-ранно диагностициран пациент-минимум увреждания и по-дълъг живот.Ако нещо ви притеснява -не чакайте-ама на бегом при лекар,независимо колко ще платите...Аз всекидневно се срещам със запуснати пациенти в късен стадий...
1
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Непрестанната диагностика и ранната диагноза, на подобен тип заболявания, изисква огромен ресурс и технологии, а и развито здравеопазване. А не оня банкянски папуняк да обяснява как няма пари за нови терапии и медикаменти.