Животът е ценен! Президентът за пътната безопасност

Диалогът и сътрудничество са задължителни, подчерта Радев
Обновена: 27 юни 2018 19:18 | 27 юни 2018 19:17, Красимир Ангелов
2
Животът е ценен! Президентът за пътната безопасност
Снимка: Президентство

"Животът и съдбата на всеки човек са най-ценните неща и все по-тревожна става статистиката за жертвите и пострадалите при пътно-транспортни произшествия“, отчете президентът Румен Радев, който се срещна на "Дондуков" 2 с ръководството и представители на Института за пътна безопасност.

Предприемането на решителни мерки и промяна в системата за пътна безопасност в страната за опазване на живота на участниците в пътното движение, стриктното прилагане на законодателството, изучаване в училищата на правилата по пътна безопасност, бяха сред основните теми, поставени от представителите на Института по време на срещата. Държавният глава изрази съпричастност към тази общественозначима кауза и оцени високо последователната гражданска позиция по тези важни въпроси, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
 
Според Румен Радев проблемите, поставени на срещата, са актуални и много болезнени за обществото и за тяхното разрешаване и промяна на тревожните статистики за жертвите при пътно-транспортни произшествия, е необходимо обединяване на усилията на всички институции.

"Диалогът и сътрудничество са задължителни за преодоляването на проблемите на пътя, а за да има реален напредък особено важно е участието и на гражданското общество в този дебат", посочи президентът.
 
Председателят на управителния съвет Руслан Вуцов открои като основна цел на Института намирането на конкретни решения за подобряване на системата за пътна безопасност, като за целта се планира провеждането на международен форум с участието на представители на институции и чуждестранни експерти.

Експертът по безопасността на движението по пътищата Богдан Милчев пък призова за качествено нов модел на управление на системата за пътна безопасност, както и за единен минимален стандарт за управление на риска. "Необходим е единен орган, който да отговаря само за пътната безопасност", заяви Диана Русинова от Института и добави, че както отговорните институции, така и гражданите трябва да бъдат ангажирани за преустановяване на  войната по пътищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото, което ни различава от държавите, където правилата се спазват, е че там има контрол за спазването на закона, а в България няма контрол. КАТ санкционира за едно на над сто хиляди нарушения и то най-често след като вече е станало ПТП. Всичко останало са сладки приказки за навиници, а в България те са много.
1
3
 
5
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Животът, благополучието и здравето на гражданите е основна задача на всяка една съществуваща Държава. Но това не важи за България. Защото днес България е всичко друго, но не е държава. Срам и позор е за нас, че предадохме Дедите си за блудкави филми и мечти. Евтино се дадохме. *** народ сме. Така е.