След спешен сигнал: Евакуираха българи от потопа в Гърция

Консулството ни в Солун помага на бедстващи семейства
27 юни 2018 18:30,
34
След спешен сигнал: Евакуираха българи от потопа в Гърция
Кадър: Facebook

Българско семейство беше евакуирано след сигнал, че бедства заради потопа в съседна Гърция. Друго семейство също потърси помощ, но до евакуация не се стигна, заради успокояване на времето.

Това съобщиха от Министерство на външните работи по повод наводненията в Северна Гърция, причинени от циклона "Нефели".

В Генералното ни консулство в Солун до този момент са постъпили два сигнала за бедстващи български семейства и осем обаждания на българи с цел информиране за обстановката, съобщиха от МвнР.

Консулството ни се е свързало своевременно с гръцките власти, за да бъде оказано съдействие на нашите сънародници. Били предприети съвместни действия от страна на МВнР, дипломатическата ни мисия в Гърция, отдела за международно сътрудничество на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР и гръцката Противопожарна служба.

Още по темата

Едното семейство е евакуирано, а за другото е установено, че не е необходимо да бъде транспортирано спешно, поради успокояване на метеорологичната обстановка. По последни данни днес и двете семейства пътуват обратно към България, съобщиха още от Външно, цитирани от "Фокус".

От там информират, че метеорологичната обстановка остава сложна, а най-сериозна е тя в районите на Волос, Лариса и Халкидики, където има информация за наводнения и нанесени материални щети.

По данни на местната Противопожарна служба през последните 24 часа в тези райони са получени множество сигнали за изпомпване на вода от сгради, както и за транспортиране на бедстващи.

Всички български граждани, които имат нужда от съдействие или биха искали да подадат сигнал за техни бедстващи близки, могат да сигнализират дежурните телефони на ГК Солун - +30 2310 829 210 и +30 2310 869 510 и на посолството ни в Атина - +30 210 67 48 105, 106, 107.

На сайта на МВнР са публикувани и препоръки за наши сънародници, пътуващи или намиращи се на територията на Гърция: http://www.mfa.bg/bg/events/63/2/7148/index.html.

Дирекция "Ситуационен център" на МВнР наблюдава непрекъснато ситуацията в Гърция и е в постоянна готовност да окаже съдействие на изпаднали в беда български граждани. Дирекцията приема денонощно сигнали за съдействие на телефон: 02/948 24 04 и имейл: crisis@mfa.bg. МВнР препоръчва на всички граждани, пътуващи за чужбина, да се регистрират в услугата "Пътувам за" на следния адрес: http://www.mfa.bg/120/patuvamza. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Дано да са добре!
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големият проблем на ходенето на море в Гърция е, че там няма хубава природа. Морето им е прекалено горещо, няма вълни, няма чайки и не мирише на море, а на басейн в хотел. Липсва само хлорираната вода за да разберете какво е да си на море там, отделно лятото е много жега, комари и т.н.
24
7
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Ама кой ви кара да ходите в Гърция на море?Като не искате, ходете да плувате в п..оч и фекалии. Пък ако можете, отидете на още по-хубаво място. Простия народ, който изка да прекара почивката си извън тоалетната, ще пропусне черноморската вода.
23
11
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
За плаж надали, но за кални бани ще се е утепало! Важното е да не наливате пари в бг икономиката, че току-виж забогатял някой сънародник, нали?
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немам пари за катък.Взех си Снежанка на Олинеза - 400 мл. за 3.29 лв.,ама поне не пише,че съдържа палмово масло,а слънчогледово. :D
21
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОГА НЕ СЕ ХОДИ НА МОРЕ В НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!ХОДИ СЕ АВГУСТ ИЛИ НАЧАЛОТО НА СЕПТЕМВРИ! ХЕМ ВОДАТА Е ПО-ТОПЛА ХЕМ ВРМЕТО!!НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА Е ОЩЕ СТУДЕНО И ВОДАТА СЪЩО! ВАЖИ И ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА ГЪРЦИЯ!ТЪЙ, ЧЕ КОЙТО НЯМА АКЪЛ ДА СИ ПАТИ!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чалгари... търсещи помощ.
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА НЯКОИ БЪЛГАРСКИ ПЛАЖОВЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ДОКАРАТЕ ДИЗЕНТЕРИЯ ЩОТО ПРЕЧИСТВАТЕЛНИТЕ СА СТАРИ И НЕ СА МОДЕРНИЗИРАНИ КАТО НА ПЛАЖА В ЛОЗЕНЕЦ!!НО В ГЪРЦИЯ МОДАТА Е СЪС ТОЛКОВА ГОЛЯМО СЪДЪРЖАНИЕ НА МИКРОПЛАСТМАСА, ЧЕ КОЖНИЯ РАК НЕ ВИ МЪРДА :D
18
1
 
12
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Ти си апвай салами с ЕТА и нема да хванеш.
17
14
 
10
 
! Отговори
ТРИВЪГО преди 5 години
КАТО СИ ПОМИСЛЯ ЗА ГРЪЦКОТО МОРЕ И МИ ЗАМИРИСВА НА ТИНЯ :D
16
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СРЕДИЗЕМНО МОРЕ Е ОТХОДНА ЯМА ЗА МРЪСОТИЯТА НА ЕВРОПА!!!УПОТРЕБА НА МОРСКИ ДАРОВЕ ОТ ТАМ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ВИ ДОКАРА РАК!
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте писали глупости. В Никити съм и вече всичко е ОК. Да, вчера валя доста и беше малко страшничко, но това е. Утре вече и за плаж ще става..
14
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КЛОЗЕТИТЕ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА СЕ ИЗПУСКАТ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ :D
13
11
 
18
 
! Отговори
Умен преди 5 години
Гърците не са като нас, за два дена ще оправят всичко. Другата седмица бегам за Халкидики и 100% въпреки всичкия този дъжд, морето ще е по-чисто от нашето ***..
12
1
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
А Ванката Тотев, евакуирахте ли го, от негоивият хотел в Керамоти? ;)))
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потоп в Гърция и загуба на Германия! Не лош финал на деня!
10
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ни е грижа за двата пръдливи българи
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е! Като забраниха на Льов да си бърка в гащите и после да си мирише пръста, Германия губи!
8
1
 
10
 
! Отговори
КОНСА преди 5 години
Меркел е подара оставка след загубата в Сталинград
7
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОРЕТО ИМ Е СУПЕР МРЪСНО СЪС СВРЪХ СЪДЪРЖАНИЕ НА МИКРОПЛАСТМАСА НАПРАВО Е ОТРОВНО!