Петър и Павел да почерпят. Празник е!

Църквата почита днес паметта на Светите равноапостоли
29 юни 2018 07:42, Елка Василева
5
Петър и Павел да почерпят. Празник е!
Снимка: архив, Булфото

Църквата почита днес паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден.

Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Петър - беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение.

През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи - обикновено през първата половина на деня.

В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки - петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца.

Имен ден празнуват Петър /от гръцки "камък"/, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

 


5
Още по темата: ПетровденПетър и Павел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Честито!
3
1
 
5
 
! Отговори
13 преди 8 месеца
На именниците честито. И не ходете по разни попски институции да пълните нечии дълбоки джобове. Виртуалните приятели няма да ви решат проблемите.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Св св Петър и Павел, молете се за нас !
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Честит празник на именниците