Предстои "ремонт" на здравеопазването! Какъв?

Министър Ананиев ще предложи два модела как да се лекуваме
Обновена: 29 юни 2018 18:16 | 29 юни 2018 17:30, Надежда Йосифова
10
Предстои "ремонт" на здравеопазването! Какъв?
Снимка: Bulfoto, архив

Министърът на здравеопазването ще предложи два алтернативни модела за бъдещето на здравеопазването в България.

"Ще ги поставя на публично обсъждане с всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, с всички съсловни, пациентски и научни организации, с ресорните комисии към парламента, с обществеността.

Надявам се заедно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не започват тепърва дебати, а да сме убедени, че избраният модел ще работи за хората", заяви министър Кирил Ананиев по време на парламентарното изслушване за Националната здравна карта.

"Всички сме единодушни, че настоящият здравноосигурителен модел не може да продължава да се прилага в бъдеще. Има нужда от промяна на модела", допълни здравният министър.

Новият модел трябва да гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите, стана ясно от думите на здравния министър.

Кирил Ананиев обясни, че съществена роля в модела ще има Националната здравна информационна система (НЗИС).

"Когато нашият екип влезе в министерството, проектът за НЗИС беше замразен. Мога да ви уверя, че ние го вдигнахме на крака и реализацията му е в ход.

Усилията ни са насочени към това до средата на следващата година да имаме електронно здравеопазване и НЗИС", подчерта още министър Ананиев.

В момента МЗ работи по електронния търг за лекарствените продукти, както и по проекта за модернизиране на спешната помощ. Предвидено е всички тези проекти да бъдат инструменти в новия здравноосигурителен модел.

В днешното си заседание народните представители решиха в срок до 30 септември министърът на здравеопазването да представи за обсъждане в Комисията по здравеопазване към Народното събрание концепция за развитие на здравното осигуряване и за секторни реформи в системата на здравеопазването с конкретни цели и срокове за изпълнението им.

Концепцията трябва да бъде представена след проведено широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, резултатите от обсъждането ѝ също трябва да бъдат предоставени на ресорната парламентарна комисия.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
дърт преди 8 месеца
След купищата "ремонти", "реформи", "оптимизации" и други, вече не е здравеоПазване, а здравеоГазване!
9
0
 
0
 
! Отговори
Reform преди 8 месеца
Ms i ns na kalni bani kolektivno.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама ти кой мислиш е на власт? БКП си е на власт и си безчинства. А здравеопазването е било безплатно, колкото ти си от Марс
7
7
 
8
 
! Отговори
Куманиз преди 8 месеца
БКП след 1944 за 20 години построи заводи, болници, училища, 90% от съвременната пътна инфраструктура, направи образованието и здравеопазването безплатни, свали цените 10 пъти, а парите имаха златно покритие! След 1989 година тия разрушиха всичко и само ремонтират, к'Фо ремонтират, системата за стриганьие на УФСетете! В конкретния случай ще ви орежат лекарствата на болните и ще ви вдигнат осигуровките!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баси неуместното чуство за хумор!?
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ремонт на ремонтите и те така вече 30 години на здравеопазване,образование.Без никакъв положителен резултат.Политическата клика у нас е изчерпана.
4
1
 
27
 
! Отговори
истината преди 8 месеца
От толкова "ремонти" на здравеопазването,на гробищата вече няма места и крематориума не смогва вече,това е геноцид към народа....
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кирчо, гледай си отпуската и не се занимавай с глупости!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя филм са го давали!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак ли?